Now Reading
Kalėdiniai turgeliai Lietuvoje ir svetur

Kalėdiniai turgeliai Lietuvoje ir svetur

Kalėdiniai turgeliai Lietuvoje ir svetur

Ugnė Daubaraitė

Kuo rečiau lankaisi prekybos centruose, tuo didesnė tikimybė, kad Kalėdos neprasidės iškart po Vėlinių, o Valentino diena – tuoj po Naujųjų Metų.

Kuo rečiau lankaisi prekybos centruose, tuo mažiau ryškiai rožinių eglutės papuošalų nuperki, tuo mažiau prisidedi prie mažamečių azijiečių daro jėgos panaudojimo milžiniškuose fabrikuose vidury iškirstų džiunglių, tuo ramesne širdimi kartu su Eltonu Johnu gali niūniuoti „and so this is Christmas for weak and for strong…“ ir nebijoti, kad paskutinės metų savaitės pradžioje šventinės melodijos varys iš proto.

Alternatyva? Kalėdiniai turgeliai. Žinoma, jei tikrai labai reikia, ryškiai rožinių eglutės papuošalų galima rasti ir ten, bet dažniau – meduolių ir karšto vyno.

Apie tai, kaip Kalėdos baigiasi net neprasidėjusios: Olandija

„Svarbiausias gruodžio įvykis Olandijoje – ne Kalėdos, bet šv. Nicholas šventė, kasmet paminima gruodžio 5 dienos vakare. Legenda byloja, kad šv. Nicholas buvo Myros (dabartinės Turkijos pietvakarinė dalis) vyskupas. Šv. Nicholas per trijų varganai gyvenančių mergaičių namų langą vidun įmetė tris paketėlius aukso – jie įkrito į prie ugnies džiovinamus tėvo batus. Mergaičių tėvas auksą joms padalino po lygiai, taip kiekviena gavo kraitį, todėl galėjo ištekėti ir išsilaisvinti iš vergijos“, – Laikas.lt pasakoja Amsterdame gyvenanti Claudia.

Jos nuomone, šv. Nicholas diena pirmiausia yra šventė vaikams. „Kai šv. Nicholas laivu atplaukia į Nyderlandus lapkričio pradžioje, vaikai kiekvieną savaitę prie židinio padeda tuščius batelius, deklamuoja eilėraščius ar dainuoja, kai kurie bateliuose palieka morkų šv. Nicholas žirgams. Kitą rytą bateliai būna pilni saldumynų ir dovanų, o gruodžio penktosios vakare šv. Nicholas prie namų durų palieka didelį maišą su dovanomis.“

Kaip ir pridera daug dirbantiems, šv. Nicholas turi visą būrį padėjėjų, tačiau jų visų vardai vienodi – juodasis Pete. Olandijoje net pasakų personažams galioja rasinės lygybės ir nediskriminavimo principai. Taip, juodasis Pete – aliuzija į Nyderlanduose klestėjusią prekybą vergais.


 

Didžiausiai šventei pasibaigus, Kalėdoms olandai neskiria tiek daug dėmesio – tai didelė šeimos vakarienė. Kalėdiniai turgeliai? „Dažniausiai be sniego, su daugybe turistų, karšto vyno ir sausainiukų, vadinamų pipiriniais riešutėliais – iš tikro jie su imbieru, o ne su pipirais“, – pasakoja Claudia.

Apie tai, kaip kalėdiniai turgeliai nedžiugina: Prancūzija

„Prancūzija – tai ne Vokietija, kalėdiniai turgeliai pas mus yra tik mados reikalas. Net prancūziškas vynas šildymui netinka. Jei kada ir einu į kalėdinius turgelius, tai tik atvažiavusi aplankyti močiutės. Jai patinka apžiūrinėti rankų darbo suvenyrus ir pirkti puošnius saldumynus. Viskas“, – juokiasi Marion.

Visgi Prancūzija – šalis didelė ir tradicijos skirtinguose regionuose skiriasi. Bretanėje, iš kur kilusi Marion, prasidėjus Adventui, kiekvienos dienos vakare į prakartėlę atnešama vis po naują puošnią skulptūrą, vaizduojančią biblinį ar tradicinį personažą, todėl gruodžio 24 dienos vakare kūdikėlio Jėzaus figūrėlės prakartėlėje jau laukia ne tik karaliai, bet ir Romų pora, peilių gamintojas, kepėjas ir šaltinio vandeniu prekiaujanti mergina. Žmonės, ateinantys pasižiūrėti svarbiausiosios skulptūrėlės atnešimo, turgelyje perka saldumynus ir smulkias dovanėles vargingai gyvenančioms šeimoms. Dovanėlės surenkamos bažnyčioje, o po mišių, kurios trunka iki vidurnakčio, valgoma tradicinė 13 patiekalų vakarienė.

Apie draugus, karštą vyną ir saldumynus: Austrija ir Vengrija

Lapkričio pabaigoje visi iki vieno Austrijos ir Vengrijos miestai pasipuošia šventėms. „Vienos senamiestis prieš Kalėdas atrodo nuostabiai. Kiekvienas medis papuoštas lemputėmis, languose dega žvakės, namai kvepia vanile, apelsinais ir cinamonu, siauros gatvelės būna pilnos karšto vyno su gvazdikėliais ir imbierinio pyrago kvapo. Galite galvoti, kad tai skamba cheezy (angl. nevykusiai, lėkštai), bet man tai yra magiškas metas, kai įsimyliu savo miestą“, – sako Vienoje gyvenanti Karen.

Šimtuose Budapešto aikščių kalėdiniuose turgeliuose galima rasti visko, ko tik širdis geidžia: nuo ryškiai rožinių žaislų iki karšto balto vyno. Taip, vengrai šildo baltą vyną. Skiedžia jį vandeniu su medumi, įdeda citriną, daug cinamo ir gvazdikėlių. Mėgstamiausias skanėstas – ant volelio virš ugnies kepamas saldumynas kürtőskalács (kiurtioškolač) su cinamonu ar vanile. Kaip ir visas šventes, kiekvieną kalėdinio turgelio dieną vengrai švenčia labai nuoširdžiai ir bendruomeniškai, turgeliai tampa populiariausia susitikimo vieta. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Karen Vienos turgeliuose ieško ne tik originalių dovanų, bet ir įdomios veiklos. Viena iš tokių akcijų yra Karen su drauge iškelta idėja „Baking for Africa“ – susitikimai, kurių metu dalyviai kepa saldumynus Nigerijos ligoninėse gulintiems vaikams.

Apie šampaną ankstų Kalėdų rytą: Malta

Maltiečiai kiekvieną šventę pagyvina iškilmingomis eisenomis, gausybe švieselių ir tautinių šokių pasirodymais. „Iki Kalėdų likus keturiems sekmadieniams, visose Maltos salose atsiranda daug kalėdinių turgelių. Be įvairiausių suvenyrų ir dovanų, juose galima rasti tradicinių saldumynų, tokių kaip medaus žiedai, karšto vyno, bet populiariausias – tradicinis gėrimas imbuljuta su karštu šokoladu ir kaštonais“, – sako Brian. Jis kiekvieną savaitgalį lankosi Gozo (viena iš Maltos salų) turgeliuose susitikti su draugais, prisijungti prie šventinių eisenų arba bažnyčios choro. „Kalėdiniai turgeliai sukuria tą pakilią nuotaiką, o gruodžio dvidešimt ketvirtosios naktį vyksta iškilmingos mišios, trunkančios iki pat ryto. Smagiausia – ankstų Kalėdų rytą prie bažnyčios pasitikti su šampano taure.” Taip prasideda poros dienų trukmės Kalėdų šventė religingiausioje Europos Sąjugos valstybėje.

Apie kalėdinius turgelius Lietuvoje

Kalėdinis miestelis Vilniuje šiemet įsikurs prie Katedros aikštės, Odminių skvere. Rengėjai žada, kad tai bus vieta išrinkti šaunias, originalias dovanas, pamatyti amatininkų darbus ir pasivaišinti karštu vynu, prisijungti prie kalėdinių giesmių koncertų, dalyvauti vaidinimuose ir susitikti Kalėdų senį. Tikrą. Kalėdinio miestelio atidarymo ir eglutės įžiebimo šventė vyks gruodžio 11 d.

Kalėdinis turgelis Kaune, kaip įprasta, įsikurs Rotušės aikštėje. Eglutės įžiebimo šventėje koncertuos visas būrys atlikėjų, bet turbūt įdomiausia tai, kad šiemetinė eglutė bus sukurta iš perdirbto plastiko. Didžiausiai miesto eglei sukurti gali prisireikti apie 40 tūkst. nebereikalingų plastikinių butelių. Organizatoriai skatina kauniečius prisidėti prie šios akcijos, plastikinius butelius atnešti į specialiai pažymėtus konteinerius miesto centre. Eglutės įžiebimo šventė vyks gruodžio 4 d.

Special thanks to Angelina, Brian, Claudia, Karen, Marion and Timea.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top