Now Reading
H&M kolekcijoje moteris pakeitė plastikiniai manekenai

H&M kolekcijoje moteris pakeitė plastikiniai manekenai

H&M kolekcijoje moteris pakeitė plastikiniai manekenai

Laikas.lt

Mados industrija nesiliauja šokiravusi. Moterų figūra vis smulkėjo smulkėjo, kol galiausiai vienas garsiausių pasaulio rūbų tinklų – H&M, visai atsisakė „netobulų“ moterų ir pasirinko plastikinius manekenus.

Kaip teigia viena įtakingiausių Anglijos moterų laikoma žurnalistė Liz Jones, mes visi žinojome, kad galiausiai taip atsitiks. Tai buvo aišku iš to, kaip „evoliucionavo“ mados industrija: modeliai vis jaunėjo, lieknėjo (net ne lieknėjo, o nyko) ir virto ne normaliomis šiuolaikinėmis moterimis, o veikiau fenomenu.

H&M prisipažino, kad naujausiame maudymosi kostiumėlių kataloge moterys yra netikros: „Mes uždėjome drabužių nuotraukas ant lėlių, kurios stovi mūsų parduotuvėse, ir kompiuteryje joms pridėjome žmogiškumo. Mūsų žinutė yra pirkti drabužius, o ne modelius“, – teisinosi H&M atstovai.

Keista, rūbai juk kuriami moterims, tačiau kažkodėl mados idealai jau taip toli nutolo nuo moters, kad neįmanoma suprasti, kad iš tiesų skirtos tos kolekcijos? Per pastaruosius 30 metų, mums buvo plaunamos smegenys ir brukami kūnai, kurių realybėje tiesiog nebūna. Celiulitas, odos dėmės, riebaliukai šen bei ten, raukšlės, moteriškas pilvukas, strijos yra atidžiai retušuojamos kompiuterinių programų. Kitaip sakant, nuimamas visas žmogiškumas. Todėl daugelis tiki, kad modeliai yra idealūs, kol jų nesutinka realybėje.

Liz sako, kad tik pradėjusi dirbti mados industrijoje suprato, kaip ta „mašina“ veikia iš tiesų. Ji pamatė, kad realybėje tie „tobuli“ modeliai yra toli gražu nuo to, ką matome viršeliuose. Sėdėdama vieno žymaus dizainerio kolekcijos pristatyme, ji pamatė, kad Kate Moss turi trumpas kojas ir celiulitą, Erin O’Connor iššokusias kojų venas, žymiausių žurnalų viršelių merginos – Angela Lindvall, veidas sudarkytas milžiniškų spuogų, o „Marks & Spencer“ modelis – Fernanda Tavares, taip neprižiūri savo plaukų, kad jie atrodo tarsi šieno krūva ant galvos.

Iš karto kyla klausimas – kodėl pašalinama viskas, kas moterį daro gyva būtybe? Kodėl mados atstovai taip bijo parodyti, kad net gražiausi modeliai yra žmonės? Liz Jones jau daug metų bando gauti atsakymus iš pačių kaltininkų. Štai, paklaususi vieno žymaus žurnalo redaktorės, ji gavo atsakymą: „Mano skaitytojai nori stulbinančio grožio… Nemanau, kad moterys yra tokios kvailos, kad tikėtų, jog tai, ką mato ant viršelių, yra tikra“. Deja, gal ne kvailos, bet tie paveikslėliai jau taip kišami, „idealios“ moterys užkariavo madą, kiną ir net pop muzikos pasaulį, kad daugumai ima atrodyti, jog būtent tokia ta realybė ir yra. Visa tai parodo ir sociologų, psichologų ir t.t. jau seniai nagrinėjamos problemos, kai žmonės bando atitikti viršelio merginas, industrijų keliamus idealus ir galiausiai prieina iki mitybos sutrikimų, depresijos ar net savižudybės. Žmonės, ypač moterys, pažiūri į savo kūnus ir nesupranta, kad būtent tai yra tikra, žmogiška ir tobula, o ne žurnalo viršelyje esantis kompiuterinis piešinys su pažįstamo žmogaus veidu.


See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

H&M maudymosi kostiumėlių kolekcija su plastikiniais manekenais

Liz prisipažįsta, kad jaunystėje nedrįso net nusirengti prieš vyrą, nes visi kūno „netobulumai“ atrodė tarsi didžiausia tragedija. Galiausiai, net ėmė naudoti specialius akių lašus, kad akių obuoliai būtų „tobulai balti“. Ir tik supratusi, kad problema yra ne joje, ėmė vis aršiau kovoti su mados industrija, vis dažniau paviešindama faktus, kurie daugeliui žmonių padeda grįžti į realybę.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top