Now Reading
Eksperimentas – kas būtų, jei vyrai imtų kalbėti apie jausmus?

Eksperimentas – kas būtų, jei vyrai imtų kalbėti apie jausmus?

Eksperimentas - kas būtų

Laikas.lt
Nuotr. Getty images, Jupiterimages

Dėl ko moterys dėl savo vyrų skundžiasi daug daugiau nei vyrai dėl savo moterų? Viena dažniausių priežasčių – vyrų uždarymas, nesugebėjimas išreikšti jausmų ir pan. Kas būtų, jeigu vyrai imtų kalbėti apie savo jausmus?

Misūrio universiteto mokslininkai patvirtino – dauguma vyrų galvoja, kad kalbėjimas apie jausmus yra tik laiko gaišimas, ir yra kur kas labiau linkę nukreipti mintis kuo toliau nuo problemos. O moterys priešingai: jos gali savaičių savaites analizuoti save, savo draugus, partnerius ir pažįstamus. Kai kurie žmonės juokauja, kad būtent dėl to buvo išrasti pigūs pokalbių tarifai!

Dailymail.co.uk žurnalistas Tomas Mitchelsonas nusprendė padaryti eksperimentą ir kelias dienas paprieštarauti tokiai vyriškai nekalbėjimo taisyklei. Tomas viską aprašė trumpame dienoraštyje.

Pirma diena

„Atsikėliau pilnas optimizmo. Tikiuosi, Sokratas buvo teisus, sakydamas, kad jeigu nebandai patirti naujų dalykų, toks gyvenimas – tik laiko gaišimas“, – rašė Tomas.

Tačiau, kur pradėti? Kas turėtų būti pirmasis laimingasis, kuriam Tomas atsivertų? Ir svarbiausia – apie ką atsiverti, jeigu pastaruoju metu viskas atrodo gana ramu.

Susitikęs su draugu, Tomas prisimena, kad pasiguosti visgi yra dėl ko: „Pasirodo, šimtai dalykų dedasi mano galvoje – nerimas dėl pinigų, dėl to, kad vis dar esu vienišas. Tačiau viską taip sunku išreikšti žodžiais, tiesiog negaliu minčių sudėlioti į tvarkingus sakinius. Kaip tai pavyksta moterims? Plius, mano draugas neatrodo nusiteikęs kalbėti apie jausmus, kai per televizorių rodo futbolą.“

Taigi pirmoji diena apsieina be pokalbių apie jausmus. Ką atneš antroji?

Antra diena

Gal moteriai išsilieti bus lengviau? Tomas susitinka su kolege. Na, galbūt ir ne pats tinkamiausias variantas, bet apie darbo rūpesčius pasikalbėti bus pats tas.

„Griebiu jautį už ragų ir puolu jai guostis, kad bijau, jog mano naujos knygos niekas nepirks. Aš bankrutuosiu ir mirsiu vienišas bendrabučio kambaryje. Tačiau ji gudriai nukreipia kalbą. Viskas, rytoj tikrai stengsiuosi stipriau“, – rašo Tomas.

Trečia diena

Vakaras su kolegomis. Gal dabar tikrai pavyks prieiti iki kažko atviresnio? „Ir šį kartą imuosi iniciatyvos. Paklausiu kolegų, kokia jų didžiausia baimė gyvenime“.

Žinoma, toks netikėtas klausimas taip pat nesusilaukia didelio susidomėjimo ir Tomo kolega pareiškia, kad į tokį keistą klausimą neatsakys. Tačiau galiausiai viskas nueina iki diskusios apie jausmus, nusivylimus ir laimę. Pavyko!

„Grįžęs namo pajutau, kad nors ir nesu pratęs prie tokio atvirumo, pokalbis buvo prasmingas“. Tomas neklysta – daug psichologų teigia, kad būtent žmonės labiausiai suartėja tada, kai dalinasi savo jausmais ir išgyvenimais.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Ketvirta diena

„Atsikėliau galvodamas, kad pasakiau per daug. Minutę pagalvoju skambinti kolegoms, bet tada suprantu, kad nieko atgal neatsiimsiu“.

Ketvirtą dieną Tomas nueina į vakarėlį, kur jį supažindina su žavia moterimi. Kaip ir įprasta britams, jis bando su ja pasisveikinti tiesiog vyriškai paspausdamas ranką. Matydamas nustebusią moterį (pasirodo, ji – ne britė), paaiškina, kad tokiu būdu tiesiog stengiasi būti mandagus. Minutę nustoja tyla. Tuomet moteris paaiškina, kad nesuprato ir atsiprašo už tokią reakciją.

Pasirodo, moterų kairysis pusrutulis (kalba) ir dešinysis pusrutulis (emocijos) turi kur kas glaudesnį ryšį negu vyrų smegenyse. Todėl joms kur kas lengviau kalbėti apie emocijas. Žinoma, čia taip pat balansuojama ties nemandagumo riba: o jeigu atvirumas gali ką nors įžeisti? Tačiau tokia yra viena iš liūdnųjų atvirumo pusių.

Penkta diena

„Kai mano eksperimentas priėjo galą, supratau, kad dėl nieko nesigailiu. Žinoma, kai visai nepažįstamas žmogus ima kalbėti apie asmeninius dalykus, gali būti neįdomu, tačiau to negalima pasakyti apie draugus. Pajaučiau, kad net mažiausia smulkmena gali išties suartinti“, – rašė Tomas.

Misūrio universiteto mokslininkai nustatė, kad reiškiant jausmus, būna kur kas lengviau gyventi. Žinoma, nereikia persistengti ir neimi visiems, visur ir visada kalbėti apie asmeninius išgyvenimus – tiesiog atsibosite, juk ne Jūs vienintelis turite problemų. Tačiau kiekvienas vyras turėtų bent kartais pasakyti, kaip išties jaučiasi – tik tuomet suprasite, kad viskas aplink darosi paprasčiau.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top