Now Reading
Stirpiausios ir daugiausiai aukų nusinešusios gamtinės katastrofos

Stirpiausios ir daugiausiai aukų nusinešusios gamtinės katastrofos

Stirpiausios ir daugiausiai aukų nusinešusios gamtinės katastrofos

Laikas.lt

Mokslininkų teigimų, dėl globalinio atšilimo, pasaulyje daugėja gamtinių katastrofų. Siūlome susipažinti su stipriausiais ir daugiausiai gyvybių nusinešusiomis katastrofomis.

Stipriausi

  • Taifūnas „Tip“, 1979 m.

Taifūnas susiformavo vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Jis pasiekė intensyvumo ir skersmens, kuris siekė net 2,2 km. 1979 m. spalio 12 d. „Tip“ vėjai pasiekė 305 km/h greitį, tačiau pasiekęs žemę susilpnėjo ir Japonijos salyną pasiekė „vos“ 130 km/h greičiu. Japonijoje taifūnas pasiglemžė 86 gyvybės ir sunaikino 22 tūkst. namų.

  • Super taifūnas „Nora“, 1973

Taifūnas „Nora“ pradėjo formuotis rytinėje Filipinų dalyje 1973 m. spalio 1 d. „Nora“ vėjai pasiekė 298 km/h greitį ir gerokai susilpnėjo pasiekęs žemę. Taifūnas nusinešė 18 žmonių gyvybės ir pridarė nuostolių už 2 mln. dolerių.

  • Super taifūnas „June“, 1975

Gerai, kad „June“ niekada taip ir nepasiekė žemės ir sunyko dar Ramiajame vandenyne. Taifūno vėjai pasiekė 297 km/h greitį. Tai buvo pirmasis taifūnas, apie kurio centrinę ašį susiformavo 3 mažesni sūkuriai.

  • Super taifūnas „Ida, 1958

„Ida“ buvo užfiksuotas vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje 1958 m. rugsėjo 20 d. Po trijų dienų, „Ida“ vėjai jau siekė 321 km/h. Nors pasiekus Japonijos krantus, greitis sumažėjo iki 129 km/h, taifūnas sunaikino kelis Japonijos kaimus, sukėlė 1,9 tūkst. nuošliaužų ir pasiglemžė 888 žmonių.

Daugiausiai mirčių nusinešę

„Bhola“ kelias

  • Ciklonas „Bhola“, 1970

Ciklonas „Bhola“ – daugiausiai mirčių nusinešęs ciklonas, meteorologijos istorijoje. Ciklonas netoli Bangladešo užfiksuotas 1970 m. lapkričio 12 d. Iki šiol neišaiškintas tikslus žuvusiųjų skaičius, įvairūs šaltiniai teigia, kad aukų buvo nuo 300 iki 500 tūkst.

Tiesa, „Bhola“ nebuvo labai didelis ir siekė vos 3 kategoriją. Ciklono galia pasireiškė sukeltame potvinyje, kuris, tikrąją to žodžio prasme, nuo Žemės paviršiaus nušlavė šimtus kaimų.

  • Super taifūnas „Nina“, 1975

Super taifūnas „Nina“ sudrebino Kiniją, sunaikindamas tuomet vieną didžiausių užtvankų ir sukeldamas didžiulius potvynius ir kitų užtvankų griūtis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Su 100 tūkst. Žuvusių „Nina“ žiauriausių sąraše yra antroji. 1881 m. Vietnamą sudrebino didžiausias taifūnas istorijoje, tačiau jis taip ir negavo vardo.

  • Uraganas „Paulina“, 1968

„Paulina“ – ne tik stipriausias Ramiojo vandenyno uraganas, pasiekęs Meksikos krantus, bet ir nusinešęs daugiausiai mirčių. Uraganas atnešė liūtis ir didelės žemių nuošliaužas, kurios palaidojo daugybę žmonių. „Paulina“ nusinešė 400 tūkst. gyvybių ir be namų paliko 300 tūkst. Žmonių.

  • Gulvestono uraganas, 1900

1900 m. rugsėjo 4 d. Gulvestone, Teksaso valstija (JAV) gyventojai buvo įspėti apie artėjančią tropinę audrą. Tam, kad nesukeltų didelės panikos, pranešime buvo vengiama tokių žodžių kaip „uraganas“ ir „tornadas“. Po tokio taikaus pranešimo, žinoma, žmonės neskubėjo ieškotis saugesnių vietų, o reikėjo…

Galiausiai ramų miestelį pasiekė 4 kategorijos audra ir pakeliui šlavė viską. Neliko viso miestelio. Žuvo 6 tūkst. Žmonių ir pridaryta apie 2 mlrd. nuostolių.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top