Now Reading
Šildymo sąskaitos už sausį – ar jau prašyti paskolų?

Šildymo sąskaitos už sausį – ar jau prašyti paskolų?

Šildymo sąskaitos už sausį – ar jau prašyti paskolų?

Alfa.lt

Už sausio mėnesio šildymą tradicinio daugiabučio gyventojas, savo dienas leidžiantis 60 kvadratinių metrų bute, suplos galbūt apie 450 Lt. Bent jau taip skaičiuoja šilumininkai, kurių prognozės gali guosti nebent renovuotų ir naujų namų savininkus.

Milžiniškų sąskaitų už gruodį įbaugintiems vilniečiams belieka laukti – kokios sąskaitos bus šįkart, kol kas neaišku. Galima tik ironiškai pajuokauti, bet tas juokas – per ašaras, ar jau reikia skubėti į banką imti vartotojišką paskolą, kad galėtum susimokėti už šildymą.

Pasak Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidento Vytauto Stasiūno, vidutinė sausio temperatūra šiemet buvo 3,7 laipsnio žemiau nulio. Pagal tai galima konkrečiam miestui paskaičiuoti apytiksles šildymo išlaidas, nes miestams, kurie degina gamtines dujas, kilovatvalandė energijos kainuoja 30 centų, besišildantiems biokuru – 20 centų.

Atsakomybė – namo administratoriams

„Apšildyti seno daugiabučio kvadratinį metrą paprastai reikia apie 25 kilovatvalandžių šilumos. Kadangi didieji miestai šildosi brangiomis gamtinėmis dujomis, tai 60 kvadratų buto

šildymas turėtų kainuoti apie 450 Lt. Tai maždaug 100 Lt daugiau nei pernai“, – tikino V. Stasiūnas.

Asociacijos vadovas tvirtino, kad pasakyti, kokios bus sąskaitos kiekviename iš šešių tūkstančių Vilniaus daugiabučių, negalima. Yra galimybė tik maždaug nuspėti: seno daugiabučio šildymo sunaudojimas vienam kvadratiniam metrui – 25 kilovatvalandės.

„Viskas priklauso nuo to, kaip namą prižiūrintys administratoriai ar kiti atsakingi asmenys stebi šilumos suvartojimą, ar iškart reaguoja į pasikeitimus. Taip pat svarbi pati pastatų būklė. Viską reikia stebėti ir tvarkyti iškart, o ne pasibaigus mėnesiui griebtis už galvos“, – sakė V. Stasiūnas.

Lengviau mažuose miesteliuose

Mažesnių mokesčių gali laukti tik gyvenantys naujuose arba renovuotuose daugiabučiuose. Tačiau tokių, šilumininkų skaičiavimu, tėra tik 4,5 procento. Šių namų vidutinis šilumos suvartojimas yra apie 10 kilovatvalandžių kvadratiniam metrui. Todėl būtų galima tikėtis, kad jau minėto 60 kvadratinių metrų ploto buto šildymas atsieis apie 180 Lt.

Šiek tiek kitokios situacijos nei didmiesčiuose galima tikėtis ir mažesniuose miestuose, kurie šilumos gamybai naudoja biokurą. Čia kilovatvalandės kaina siekia dešimčia centų mažiau nei didmiesčiuose. Todėl ir šildymo sąskaitos, tikėtina, bus trečdaliu mažesnės.

„Ypač didelių sąskaitų turėtų laukti itin netvarkingi arba labai seni daugiabučiai. Per kiauras sienas, netvarkingus langus, dideliuose rūsiuose ir palėpėse šilumos nuostoliai – milžiniški. Todėl kai kurių šių namų kvadratiniam metrui apšildyti reikia net 45 kilovatvalandžių energijos“, – tikino pašnekovas.

Nors „Vilniaus energija“ ramino, kad už šildymą praėjusių metų gruodį sąskaitos buvo mažesnės palyginus su 2010 metų gruodžiu, gyventojų tai neguodė.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Žmonėms, gavusiems milžiniškas sąskaitas už šildymą praėjusių metų lapkritį, buvo nesvarbu, kad naujos sąskaitos – mažesnės, palyginus su tomis, kurias jie gavo 2010 metais. Jiems rūpėjo atsakymas į klausimą: ar sąskaita už šildymą praėjusių metų gruodį bus didesnė nei už praėjusių metų lapkritį?

Tuomet „Vilniaus energijos“ atstovai naujienų portalui Alfa.lt sakė, kad sąskaitos už šildymą gruodžio mėnesį gali būti didesnės nei lapkritį, nes buvo šalčiau, todėl padidėjo vartojimas.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top