Now Reading
„Intelektualinis iššūkis“ – hakeris pavogė 8 milijonų britų asmeninius duomenis

„Intelektualinis iššūkis“ – hakeris pavogė 8 milijonų britų asmeninius duomenis

„Intelektualinis iššūkis“ – hakeris pavogė 8 milijonų britų asmeninius duomenis

Laikas.lt
Parengta pagal dailymail.co.uk informaciją.

Gabus kompiuterių specialistas Edward`as Pearson`as sugebėjo pavogti kiek daugiau nei 8 milijonų britų asmeninius duomenis – kredito bei debeto kortelių numerius, slaptažodžius, gyvenamiuosius adresus, vardus bei gimimo datas. 23 – ejų metų vaikinas teigė, kad jis nesistengė pralobti vogdamas, o tiesiog buvo išsikėlęs sau „intelektualinį iššūkį“.

Vaikino, visus egzaminus išlaikiusio tik aukščiausiais įvertinimais, iššūkis jam kainuos pustrečių metų kalėjimo, o jo 21 – erių metų mergina Cassandra Mennim, bandžiusi vogtus mokėjimo kortelių duomenis panaudoti atsiskaidydama už prabangius viešbučius, metus praleis stebima policijos. 

Hakerio afera truko beveik pusantrų metų, o per tą laiką jis sugebėjo sukurti Trojos arklio principu veikiančias programas Zeus, SpyEye ir Python, kurios nuskanavo 200 tūkstančių PayPal paskyrų bei 2,701 kredito bei debeto kortelių duomenų, o tai kartu su Nokia bei interneto milžino AOL darbuotojų asmeniniais bei sąskaitų duomenimis sudarė informacinę bazę apie 8,110,474 Didžiosios Britanijos gyventojų!

Perskaitėte teisingai, Edward`ui Pearson`ui pavyko nulaužti Nokia sistemą – gabus jaunuolis į savo kompiuterius nusikopijavo 8 tūkstančių korporacijos darbuotojų duomenis ir privetė mobiliųjų telefonų gigantą dviems savaitėms sustabdyti savo vidinio tinklo veiklą. 

Policijos pareigūnai teigia, kad norint atspausdinti visus hakerio surinktus duomenis ant abiejų A4 formato lapo pusių prireiktų net 67 500 lapų popieriaus. „Remiantis duomeninis, kad kiekvienoje mokėjimo kortelėje vidutiniškai buvo 309 svarai vaikinas galėjo išsigryninti daugiau nei 800 tūkstančių svarų,“ – pasakojo tyrėjas David`as Hughes`as. Bendra suma, kurią išleido vaikinas tėra 2,351 svarų už kuriuos jis užsisakinėjo maistą į namus ir susimokėjo už telefono sąskaitas. Galiausiai hakerio mergina, socialogijos studentė, buvo sučiupta bandydama atsiskaityti už gyvenimą prabangiuose viešbučiuose. 

Poros advokas Adrew Bodnar`as teigė, kad išleista suma nebuvo ženkli, tad vaikinas nesiekė nieko apvogti, o tiesiog norėjo įsitikinti, ar jam pavyks gauti duomenis: „Šis jaunuolis labai pažengęs kompiuterių srityje, tačiau savo įgūdžius panaudojo netinkamai. Jis nėra nusikaltėlis,“ – teigė advokatas. Hakerio gynėjas taip pat kalbėjo, kad vaikinas keliais sąskaitų numeriais pasidalino tik su savo mergina ir keletu kitų kompiuterių specialistų, nors ir turėjo puikią progą parduoti duomenis suinteresuotiems asmenims.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Edward`as Pearson`as savo kaltės neneigė ir ramiai priėmė nuosprendį įkalinti jį dviems su puse metų. Jo mergina, Cassandra Mennim, patikino, kad jai labai gėda ir kad ji būtinai sumokės savo skolą viešbučiams. Mergina gailėjosi savo santykiais su Edward`u bei pasakojo, kad ji ieškojo paguodos po skausmingai nutrūkusios draugystės su vaikinu.

„Man labai apmaudu, kad du jauni ir gabūs žmonės taip pasielgė. Sutinku, kad tai labai rafinuotas nusikaltimas, tačiau jūs disponavote informacija, kuri kelia grėsmę žmonėms ir jų turtui“ – skelbdama nuosprendžius sakė teisėja, kuri papildomai pabrėžė, kad ji vertina faktą, jog pora duomenų nepardavinėjo ir sutiko, kad nusikaltimą galima vadinti „intelektualiniu iššūkiu“.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top