Now Reading
„Nežinomosios Žemės“ – vienas pirmųjų lietuvių kurtų kortų žaidimų (Interviu)

„Nežinomosios Žemės“ – vienas pirmųjų lietuvių kurtų kortų žaidimų (Interviu)

„Nežinomosios Žemės“ – vienas pirmųjų lietuvių kurtų kortų žaidimų (Interviu)

Reda Krušinskaitė

Kortos žmonėms dažniausiai asocijuojasi su pokeriu ar pasiansu, daugelis žino ir Taro kortas, naudojamas ateities spėjimui, tačiau jų būna ir kitokių. Vienos tokių yra vieno iš pirmųjų lietuviško kortų žaidimo ,,Nežinomosios Žemės“ (angl. Lands Unknown) kortų žaidimas. 

Šis kortų žaidimas yra puiki pramoga tiek draugų kompanijai, tiek ir visai šeimai – įdomu tai, kad taisyklės varijuoja priklausomai nuo žaidėjų amžiaus, skaičiaus ar pageidaujamo sudėtingumo. ,,Nežinomosios Žemės“ sukurtos harmoniškai suderinus tokius tradicinius žaidimus, kaip „UNO“ ar „Carcassonne“, tačiau įkvėpimo buvo semtasi ir iš sudėtingesnių kortų žaidimų, pavyzdžiui, ,,Magic: the Gathering“ bei „Race of the Galaxy“.

Žaidime jūs tampate nuotykių ištroškusiais keliautojais, išvykusiais į negirdėtus žemynus. Visą savo kelionę žaidėjas dėlioja iš gražiai nupieštų ir stilizuotų kortų, kurios atspindi: Kinijos ir Australijos kalnynus, Afrikos smėlynus ir miškus, Europos pievas ir laukus, pasaulio jūras ir laivus jose.

Žaidėjo tikslas yra padėti ant stalo kuo daugiau kortų ir nepamiršti jų pažymėti savo spalvos žetonu. Žaidimo pabaigoje skaičiuojami už kortų grupes gauti taškai, o daugiausiai jų surinkęs žaidėjas tampa nugalėtoju. Galima pasirinkti trejopas taisykles:

Linksmoji arba Mažamečių versija – kortos dedamos viena šalia kitos taip, kad sutaptų spalvos. Greita ir smagi žaidimo forma padeda mažiesiems išmokti skirti ir vadinti spalvas bei logiškai mąstyti.
Studentų nuotykių versija – nuo linksmosios skiriasi tuo, kad privaloma skaityti tai, kas parašyta ant kortelių. Žaidžiant reikalingas strategisnis mąstymas.
Komandinė versija – visi žaidėjai susivienija prieš Žaidimą. Žaidžiama, kaip viena komanda prieš Žaidimą. Pagal esamą žaidėjų skaičių, nurodoma, kiek komanda privalės surinkti taškų, kad laimėtų prieš nevidoną Žaidimą. Kiekvieną kartą apėjus žaidimo ratą, iš specialios kaladės, burtų keliu, traukiama korta, kuri nurodo kelintą eilutę ar stulpelį Žaidimas sunaikina pašalindamas nuo stalo. Įdomiausia tai, kad vienas iš komandos narių burtų keliu paskiriamas Išdaviku! Jis, komandai nežinant, bando jai sukliudyti laimėti.

Šiandien kalbamės su vienu iš žaidimo kūrėjų Tautvydu – apie lietuviškus ir užsienietiškus kortų žaidimus, jų kūrimą ir juos žaidžiančius žmones:

Kokius dar kortų žaidimus esate sukūrę?

Esame sukūrę dešimtis stalo ir kortų žaidimų. Visus komandos nariai, kiekvienais metais sukuria bent po 3 – 5 žaidimus. Porą jų esame ir viešai pristatę renginiuose. Noro išleisti kiekvieną mūsų sukurtą žaidimą buvo daug, deja, pamatėme, kad žaidimo išleidimui reikia tiek pat, o kartais net ir daugiau kruopštaus darbo, kaip ir jį kuriant. Sutelkę jėgas oficialiai kol kas ryžomės išleisti tik vieną. Labai tikimės, kad tai bus oficiali mūsų nenutrūkstamų darbų pradžia. Naujais žaidimais norėtume nustebinti kiekvieną pusmetį.

Kaip kilo mintis pradėti kurti kortų žaidimus?

Asmeniškai aš stalo žaidimus žaidžiau ir kūriau nuo kokių aštuonių metų. Kūrybiškumo idėja slepiasi kiekviename žmoguje, o mus ji užpuolė kuriant stalo ir kortų žaidimus. Kūrybinė komanda susibūrė studijų metais, kai kilo idėja sukurti geriausių žaidimų junginį. Tame junginyje planavom panaudoti visas geriausias pasaulio stalo ir kompiuterinių žaidimų idėjas. Taip ir atsivėrė vis platėjančios durys į žaidimų pasaulį. Vos po kelių paieškos dienų, teko nustebti, kad pasaulyje sukaupta virš 20,000 stalo ir kortų žaidimų. (šypsosi)

Kokius užsienietiškus kortų žaidimus patys žaidžiate?

Mūsų žaidžiamų žaidimų sąrašas būtų be galo ilgas, bet pagrindą sudarytų: Magic The Gathering, Carcassonne, UNO, BloodBall ir daug kitų.

Ar yra daugiau lietuviškų tokio tipo kortų žaidimų? Jeigu taip, tai kokių? Kur jų gauti?

Lietuvių sukurtų stalo žaidimų yra vos keli, bet išverstų į lietuvių kalbą kiekvienais metais vis daugėja. Panašūs kortų žaidimai, kurie yra išversti į lietuvių kalbą būtų: Saboteur, Coloreto, Bonanza, 6-ima, No-mercy… Juos galima įsigyti specializuotose stalo žaidimų parduotuvėse: Hobbyshop, Galvosūkių Pasaulis ir d6.

Kuo „Nežinomos žemės“ skiriasi nuo užsienyje ar Lietuvoje kurtų kortų žaidimų? Žinau, kad kai kuriuos užsienietiškus kortų žaidimus įkvepia mokslinės fantastikos knygos ar filmai, įvairių tautų mitologija. Ar „Nežinomos žemės“ turi kažkokį kultūrinį kontekstą, sąsajas su literatūra, kinu ar pan.?

,,Nežinomosios Žemės“ (angl. Lands Unknown) skiriasi nuo kitų žaidimų visų pirma, nes yra skirtas visai šeimai: tiek vyresniems, tiek nuotykių bei juoko ištroškusiam jaunimui bei turi nemokamą bandomąją versiją, kurią kiekvienas gali atsisiųsti internetu. Šis žaidimas – greitas, kūrybiškas ir su lengvomis taisyklėmis, kurių pagrindą sudaro vienintelė taisyklė: ,,spalvotą kortą dėti tik prie tokios pačios spalvos“ ir unikaliai iš kortų dėliojamos gražios kelionės ir gamtovaizdžiai.

Žaidimo dizainą sugalvojau besiremdamas gražiausiomis mūsų planetos fotografijomis. Kiekviena korta sudaryta tik iš pusės dailininko perpieštos nuotraukos, o šalia šios kortos galima padėti tik jos trūkstamą dalį.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Ar daug žmonių šiuo metu žaidžia šį žaidimą?

,,Nežinomosios Žemės“ tik visai nesenai nukrito į viešą publikos akiratį ir jo idėja kiekvieną dieną užsikrečia vis daugiau žmonių.

Gal planuojate rengti turnyrus?

Apie žaidimo turnyrus negalvojame, linkstame prie žaidimų savo malonumui.

Visi puikiai žino, kad pokerio žaidimas tiek internete, tiek gyvai gali padėti užsidirbti ar net tapti pajamų šaltiniu. Ar jūsų žaidimą arba panašius žaidimus žaidžia dėl pinigų? Jeigu taip, tai ar iš to galima pragyventi? Apie kokias sumas galima būtų kalbėti?

Panašūs žaidimai gali būti papildomų pajamų šaltiniu. Pavyzdžiui Magic: The Gathering vien piniginiai prizai sudaro viso apie 250,000$, dalyvių kelionės išlaidosa taip pat apmokamos, nesvarbu kur bevyktų pasaulinis turnyras. Mūsų žaidimas stipriau orientuotas į šeimą, vaikus ir studentus.

Kaip ir kur galima įsigyti jūsų žaidimą? Kiek kainuoja „Nežinomos žemės“?

Šiuo metu ,,Nežinomosios Žemės“ kortų žaidimą galima užsisakyti iš anksto (angl. pre-order) su nuolaida ir su nemokamu pristatymu į namus už 67LT (25$) pasinaudojant PayPal arba kitomis internetinėmis kortelėmis kaip Maestro, Visa Elektron. Atsiskaitymas vykdomas saugiame Amerikos internetiniame puslapyje: INDIEGOGO.COM

Ar tai brangu lyginant su tokio tipo kortų žaidimais?

Žaidimo kainą stengėmės kuo galėdami sumažinti. Džiaugiamės, kad su nemokamu pristatymu pasiekėme net mažesnę, nei kai kurių panašių kortų žaidimai standartinę kainą, kuri įprastai svyruoja tarp 70 – 80 Lt. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top