Now Reading
Mokslininkai: „Sniego žmogaus“ kraujas seniausias pasaulyje

Mokslininkai: „Sniego žmogaus“ kraujas seniausias pasaulyje

Mokslininkai: „Sniego žmogaus“ kraujas seniausias pasaulyje

ELTA

Mokslininkai, tyrinėjantys 1991 metais Italijos Alpėse rastą 5 tūkst. 300 metų senumo užšalusio vyro Ecio (Oetzi) palaikus, aptiko raudonųjų kraujo kūnelių aplink jo kūne likusias žaizdas, skelbia BBC.

Kraujo kūneliai greitai nyksta. Anksčiau atlikti tyrimai dėl kraujo ląstelių nedavė jokių rezultatų.

Žurnale „Journal of the Royal Society Interface” išspausdintame pranešime teigiama, kad buvo išsaugotas nuo ant Ecio kūno prieš mirtį atsiradusių žaizdų likęs kraujas.

Pasak mokslininkų, tai seniausi iki šiol rasti raudonieji kraujo kūneliai.

Kai alpinistų pora aptiko iš ledyno kyšantį vyro kūną, kurio nugaroje buvo likusi strėlė, ekspertai nustatė, kad jis mirė nuo žaizdų ir kokia buvo paskutinė jo vakarienė. Buvo diskutuojama, ar Ecis nukrito toje vietoje, kur mirė, ar ten jį palaidojo kiti.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Vasarį Albertas Zinkas (Albert Zink) ir kolegos mokslininkai iš Italijoje esančio Bolzano Mumijų ir ledo žmogaus instituto pristatė pilną Ecio genomo – DNR struktūrą.

Anksčiau „Lancet” paskelbtame tyrime teigiama, jog žaizdoje ant Ecio rankos buvo rasta hemoglobino – proteino kraujyje, tačiau ilgą laiką buvo manoma, kad raudonieji kraujo kūneliai negalėjo išlikti, kol mokslininkai, naudodamiesi naujausia lazerine technologija, nepatvirtino to.


Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top