Now Reading
Vilnių stebės „Google“ akis

Vilnių stebės „Google“ akis

Vilnių stebės „Google“ akis

diena.lt

Viską aplink fotografuojantys bendrovės „Google“ automobiliai vis dėlto riedės Lietuvos gatvėmis, o į Vilnių bus galima virtualiai pažvelgti specialiame interneto tinklalapyje.

Mero pranašystė

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija išplatino pranešimą, kad „Google Street View“ projektas Lietuvoje negali būti įgyvendinamas. Teigiama, kad, vykdant šį sumanymą, fotografuojant ir keliant į virtualiąją erdvę žmonių veidus, automobilius, gali būti pažeista teisė
į asmens duomenų neliečiamumą.

Į šiuos valdininkų samprotavimus nedelsdamas sureagavo sostinės meras. Naujovių diegimu garsėjantis politikas pasipiktino tokiais progreso „stabdžiais“ ir pažadėjo ištiesti pagalbos ranką projekto vykdytojams.

Viename socialinių tinklų A.Zuokas paliko žinutę. Joje rašė, kad, „kaip dažniausiai būna Lietuvoje, protas pralaimi, o nugalėtojai pralaimėjusių šalyje yra ribojimai ir draudimai. Bandysime rasti būdą, kaip įveikti šį draudimą. Pavyzdžiui, Vilniaus miesto savivaldybei priklauso gatvės ir mes galime leisti važinėti “Google Street View„ komandai“.

Palaikė ir kiti

Kiek švelniau apie būtinumą įgyvendinti šį projektą prakalbo kiti politikai. A.Zuoko bendražygė, Vilniaus savivaldybės tarybos narė Indrė Jakaitytė pabrėžė, kad projekto draudimai nieko gera neduos. Šitaip bloginamas Lietuvos, kaip modernios valstybės, įvaizdis pasaulyje.

„Vilniui atsirasti pasaulinėje sistemoje – “Google Street View„ projekte – vienareikšmiškai būtų pranašumas ir dar vienas būdų pažinti bei atrasti mūsų miestą iš bet kurios pasaulio vietos. Tokie draudimai neprisideda prie Vilniaus ir visos Lietuvos, kaip modernios valstybės, įvaizdžio. Be to, “Google„ gana rimtai žiūri į privatumą, slepia “Street View„ projekte nufotografuotų žmonių veidus, mašinų numerius, tad privatumo ribos nebūtų pažeistos“, – teigė I.Jakaitytė.

Paramą projektui išsakė ir Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis. Jis paragino Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją peržiūrėti savo sprendimą.

„Lietuva neturėtų užsidaryti kaip Šiaurės Korėja. Daugelis Europos šalių, mūsų kaimynai leidžia į internetą kelti gatvių vaizdus, todėl mūsų institucijų draudimas tai daryti atrodo keistas ir per daug griežtas. Negalime būti tarp atsilikėlių ir ignoruoti informacinių technologijų pažangą“, – teigė E.Masiulis.

Įstatymo apeiti nereikės

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija vakar popiet suskubo papildyti politikų bruzdesį sukėlusį pranešimą ir patikino visuomenę, kad projektas bus įgyvendintas.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Grikinaitė, paprašyta įvertinti mero pastangas ieškant būdų įveikti draudimą, patikino, kad to daryti tikrai nereikės.

„Google“ projektą „Street View“ galėtų vykdyti, jei turėtų įmonės atstovą Lietuvoje, kuris būtų registruotas kaip duomenų valdytojas. Jau susisiekėme su „Google“ ir artimiausiu metu planuojamas minėtos bendrovės bei Inspekcijos atstovų susitikimas, ir, išsprendus teisinius klausimus, „Google Street View“ projektas Lietuvoje bus sėkmingai įgyvendintas, nieko „apeiti“ nereikės”, – dienraščiui teigė A.Grikinaitė.

Kilo teisinių ginčų

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Dėl „Street View“ paslaugos kai kuriose šalyse – Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje ir kitose – kilo teisinių ginčų.

„Google“ anksčiau laikėsi pozicijos, kad nuotraukos daromos esant viešose erdvėse, tačiau kai kurie kritikai pastebi, kad fotografuojant iš aukštai, ant automobilio esančia kamera, galima nufotografuoti ir, pavyzdžiui, už tvorų esančią teritoriją, kuri gali būti saugoma nuo viešumos.

Praktika įvairiose šalyse taip pat skiriasi. Pavyzdžiui, JAV valdžia „Google“ paprašė išimti su karinėmis bazėmis susijusius vaizdus; naudojantis programa kai kurių šalių galima pamatyti tik muziejus. 2008 m. „Google“ pradėjo slėpti žmonių veidus. 2010-aisiais „Google“ pripažino, jog „Street View“ automobiliai taip pat rinko neapsaugotų WiFi tinklų duomenis.

Gegužę dėl projekto „Street View“ tapo matoma ir Latvija bei Estija. Lietuvoje projektą ketino vykdyti Estijos geografinių sprendimų bendrovė „Regio“, ji „Google“ technologiją „StreetView“ Lietuvoje išbandė dar 2010-ųjų pabaigoje.

„Street View“ tinklalapyje virtualiai galima apžiūrėti įvairius pasaulio miestus. Ši paslauga veikia daugiau nei trisdešimtyje šalių.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top