Now Reading
Virtuvės svečiai – eteriniai aliejai ir hidrolatai

Virtuvės svečiai – eteriniai aliejai ir hidrolatai

Virtuvės svečiai – eteriniai aliejai ir hidrolatai

Laikas.lt

Tai, ką paprastai naudojame odai prižiūrėti ir puoselėti, aromaterapinėms reikmėms, gali atverti dar nepažintą pasaulį – kvapų ir skonių virtuvę. Į ją kviečia sveikos „Marmozel“ kosmetikos gamintoja Vilma Žmakova, šiai vasarai sukūrusi naujų receptų rinkinį. Gėrimų, užkandžių ir desertų sudėtinės dalys tokios pat kaip ir kosmetikos – eteriniai aliejai ir hidrolatai.

Pasak paskaitas apie aliejų ir kvapų ypatybes skaitančios Vilmos Žmakovos, eteriniai aliejai yra augalų koncentratas. Skirtingai nei džiovinti prieskoniai ar žolelės, eteriniai aliejai išlaiko gaivų, ką tik nuskinto augalo kvapą, emociją. Be to, jie turi sveikatinamųjų savybių, veikia kaip natūralūs konservantai – antioksidantai – prailgina produkto galiojimo laiką.

Hidrolatai – iš augalų lapų, žiedų, sėklų ar šaknų išdistiliuoti kvapnūs, turtingos sudėties vandenys – ilgus šimtmečius naudojami karštuose kraštuose gėrimų bei saldumynų gamybai, odos ir vidaus ligų gydymui.

„Man patinka improvizuoti su kvapais ir skoniais. Taip visai nejučia gyvos kosmetikos gamyba ir maisto gaminimas susiliejo į viena. Gaminant kosmetiką prieskoniai virsta eteriniais aliejais, miltus atstoja augaliniai aliejai, vaškai ar moliai, paprastą vandenį – hidrolatai. Ir atvirkščiai – eteriniai aliejai, hidrolatai puikiai tinka ruošiant maistą, nes suteikia ypatingai subtilų skonį ir aromatą,“ – apie savo atradimus pasakoja Vilma.

Anot jos, eterinius aliejus reikia skiesti aliejuje (alyvuogių ir kituose), druskoje ar meduje. Pakanka įlašinti vos kelis lašus eterinių aliejų į bazinį aliejų ir mišiniu apipilti salotas ar makaronus, įpilti į jau paruošta sriubą, troškinį. Galima naudoti marinatams gaminti, tiek mėsos, žuvies patiekalams, tiek vegetariškiems. Hidrolatai (skiedžiami vandeniu) – levandų, rožių, pelargonijų, melisų, apelsinmedžių žiedų ar citrininių verbenų – puikiai tinka šiltų ar šaltų gėrimų bei ledų gamybai, rozmarinų hidrolatu galima palaistyti daržovių troškinį.

„Gyvos kosmetikos gamyba ir maisto ruošimas labai panašūs. Rūpestingai apgalvoji sudėtines dalis, jų suderinamumą ir naudą kūnui, emocijoms. Netgi įrankiai tie patys: dubuo, matavimo indas, plakiklis, galybė šaukštelių. Valgiaraštis taip pat platus: nuo pagrindinių patiekalų – kremų, iki desertų – natūralių kvepalų,“ – juokiasi ketvirtus metus „Marmozel“ kosmetiką kurianti Vilma, linkėdama gerų įspūdžių kvapų ir skonių virtuvėje.

Pridedami trys receptai su nuotraukomis.

Rožių arbata su kardamonu ir šafranu

Į šiltą vandenį sudėkite patraiškytas kardamono ankštis, šafraną, rožių žiedelius. Įtarkuokite šiek tiek muskato ir įmeskite trupinėlį druskos skoniui išryškinti. Uždenkite dangčiu ir keletą minučių pavirkite, įpilkite rožių hidrolato (1 litrui vandens 2-3 arbat. šaukšteliai hidrolato). Uždenkite ir leiskite skoniams susijungti. Po 10 min. galima mėgautis ypatingai darniu rytietišku aromatu, švelniu skoniu. Pagardinimui tinka medus arba cukranendrių cukrus. Tai vakaro harmonizuojanti arbata. Ypatingai tinka moters širdžiai sušildyti.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Sviesto smagumėliai

Lašas cinamono, vanilės, bazilikų ar rozmarinų eterinio aliejaus ant gero šaukšto sviesto (geriau gryno, lydyto „Ghi“) – išsukite ir tepkite ant duonelės.

Morkos su kumynų, kardamonų eteriniais aliejais ir ryžiai su cinamono eteriniu aliejumi ir verbenų hidrolatu

Ištirpinkite kelis šaukštus lydyto sviesto („Ghi“), užlašinkite kelis lašus kumyno ir vieną lašą kardamono eterinių aliejų. Išmaišykite. Sudėkite per pusę perpjautas morkas, apipilkite karštu vandeniu, uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Jeigu reikia, pagardinkite švelnia (himalajų, jūros) druska. Vos juntamai skonį ir kvapą papildo cinamono lazdelės, anyžiaus žvaigždutė, rozmarinų šakelė suteikia žalios gaivos.

Išvirkite basmati ryžius. 1 litrui vandens 2 valg. šaukštai citrininių verbenų hidrolato. Verbenos suteikia gaivos. Ant išvirtų ryžių paskleiskite vieną šaukštą lydyto („Ghi“) sviesto, ant jo prieš tai užlašinę ir išmaišę 1-2 lašus cinamono lapų arba žievės eterinio aliejaus. Su cinamono žievės eteriniu aliejumi būkite itin atsargūs ir saikingi. Mes naudojome cinamono lapų eterinį aliejų. Išmaišykite. Tinka prie salotų, gaivių salotų, žuvies.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top