Now Reading
Gatvės muzikantą policija „mokė“ elektros šoku

Gatvės muzikantą policija „mokė“ elektros šoku

Gatvės muzikantą policija „mokė“ elektros šoku

Diena.lt
Nuotrauka – Ieva Varkojytė

Gatvės muzikantus daugelis vadina neatskiriama miesto dalimi, suteikiančia jam gyvasties. Bet taip mano ne visi. Policijos pareigūnams muzikantai yra viešąją rimtį trukdantys asmenys, verti būti „pamokyti“.

Paprašė leidimo

Praėjusio trečiadienio vakarą Pilies gatvėje vaikščiojantys, lauko kavinėse sėdintys žmonės buvo šokiruoti. Jiems prieš akis policijos pareigūnai paklusti „mokė“ gatvės muzikantą Julių Gucevičių. Ne rankomis ar kojomis. Elektros šoku.

„Labai nemalonu vėl į viršų kelti tuos prisiminimus“, – sakė nukentėjęs akustine gitara grojantis muzikantas. Jis su kolega saksofonininku buvo ką tik atėję į Pilies gatvę muzikuoti. Dar tik derino stygas, kai prisistatė pareigūnų ekipažas. „Jie išvaikė visus ten buvusius muzikantus. Pažįstu tuos du policininkus, jie visad mane išvarydavo, ir gana šiurkščiai. Tik didesnių incidentų nebuvo“, – pasakojo pašnekovas.

Policijos pareigūnai, muzikanto žodžiais, paprašė „kažkokio mitinio leidimo“ čia groti. Anksčiau jie, pasak J.Gucevičiaus, kabinėdavosi aiškindami, kad grojama reprezentacinėje zonoje, trikdoma viešoji tvarka.

„Pasakiau jiems, kad nereikia jokio leidimo. Yra Gatvės muzikanto atmintinė, jei norite, galite pasiskaityti“, – pasiūlė muzikantas pareigūnams.

Elektros šoko terapija

Tuomet jie dar kartą gan šiurkščiai pareikalavo leidimo. J.Gucevičius sakė nesusivaldęs ir savo sakinyje pavartojęs keiksmažodį, kurį pareigūnai iškart traktavo kaip jų įžeidimą. Šie čiupo muzikantui už rankų, nors ir prašė leisti pasidėti gitarą, jis liko neišgirstas.

„Jie man laužė rankas. Aš stengiausi nesiduoti laužomas. Nutempę iki automobilio, paguldė mane ant jo, sutrenkdami skruostą užlaužė vieną ranką. Kitos nepavyko užlaužti, nes tvirtai laikiau gitarą. Jie vis tiek laužė, man skaudėjo, todėl rėkiau. O tada sakė: tai nori elektros šoko? Gausi“, – nemalonaus incidento prisiminimais dalijosi pašnekovas.

Elektros šoku pareigūnai paklusti nepanorusį muzikantą „pamokė“ net tris keturis kartus. Iš pradžių lauke prie mašinos, paskui – paguldę į mašiną. Tada jie plėšte išplėšė gitarą, nutraukė dvi stygas ir sviedė ant priekinės sėdynės, kaip pasakojo nukentėjusysis.

Išsikvietė medikus

Surakinę antrankiais policijos pareigūnai jauną vyrą išvežė į areštinę. Ten jam pakilo kraujospūdis, svaigo galva, pasidarė bloga. Neprašęs niekieno pagalbos, muzikantas pats išsikvietė medikus. „O jiems atvažiavus atėjo vienas pareigūnas, ne iš to ekipažo, ir paklausė, kodėl neva jiems nieko nesakiau, kad blogai jaučiuosi. Matyt, pasijuto nejaukiai“, – sakė J.Gucevičius.

Medikai muzikantą išsivežė. Atsisakęs gultis į ligoninę jis išvyko namo. Praėjus keturioms dienoms po įvykio vyro krūtinė vis dar buvo pažymėta randu. Pašnekovas sutinka, kad nereikėjo jam pasakyti to vieno lemtingo žodžio, bet veikiausiai net ir keli tokie žodžiai neturėtų suteikti teisės šitaip elgtis policijos pareigūnams. Kalbėdamas apie minėtą ekipažą vyras svarstė, kad, matyt, jie labai nemėgsta gatvės muzikantų, o galbūt gauna nurodymus iš aukščiau.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Gavo šaukimą į VAVPK

J.Gucevičiui gresia administracinė atsakomybė dėl pareigūnų įžeidinėjimo, viešosios tvarkos trikdymo ir pasipriešinimo policijos pareigūnui. Jis jau gavo šaukimą birželio 15 d. atvykti į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (VAVPK), kur vyks administracinio teisės pažeidimo bylos nagrinėjimas.

Muzikantai groti gatvėje gali. Policijos pareigūnai turi teisę uždrausti tai daryti, tačiau tik tada, kai trikdoma viešoji rimtis. „Būna, kad skundžiasi gyventojai, tada nustoji groti. Ar skundėsi kas nors šįkart, tokių žinių neturiu“, – sakė muzikantas. Nuolat pasigirsta atvejų, kai policijos pareigūnai, neva saugodami viešąją tvarką, iš tiesų leidžia sau per daug. Paties J.Gucevičiaus teigimu, dažnai nesuprasi, ko jie kimba ir kokiais įstatymais vadovaujasi.

Miesto meras Artūras Zuokas savo „Facebooko“ profilyje sulaukė muzikantų klausimų, kaip vertina šią situaciją ir ar ketina ko nors imtis. „Policija nėra pavaldi miesto savivaldybei. Šiandien paprašėme, kad policijos vadovai pateiktų paaiškinimą dėl šių pareigūnų veiksmų. Kai gausime atsakymą, informuosime. Miesto tarybos sprendimai leidžia muzikantams groti gatvėse, draudžiama tik reikalauti (kabinėtis) aukoti pinigus už grojimą“, – penktadienį paaiškino meras. Dienraščiui su meru savaitgalį susisiekti nepavyko.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top