Now Reading
Aktualios muzikos gidas (2): Joy Division, Maroon 5, Ieva Narkutė ir kt.

Aktualios muzikos gidas (2): Joy Division, Maroon 5, Ieva Narkutė ir kt.

Aktualios muzikos gidas (2): Joy Division

Karolis Vyšniauskas
Nuotraukoje – Ian Curtis (Joy Division)

Toliau naršome po pasaulio ir Lietuvos muzikos srautą ir išrenkame iš jo tai, ką svarbiausia išgirsti šiuo metu.

Pirmasis aktualios muzikos gidas, paskelbtas praėjusį sekmadienį, sulaukė daug teigiamų atsiliepimų tiek iš skaitytojų, tiek iš muzikantų. Dalis pastarųjų atsiuntė savuosius kūrinius, kurie laukia eilėje, kol galės taip pat atsidurti šiame sąraše. Dėkojame už tai ir skatiname muzikantus informuoti apie savo muzikines naujienas el. paštu [email protected].
 
O dabar, kaip tuoj pamažu taps įprasta sekmadienio vakare – septynios šviežios ar senos, bet naujai aktualios dainos ateinančiai savaitei. Gero klausymo:
 
Joy Division – Love Will Tear Us Apart
 
Šios savaitės gidą pradėsime nuo rokenrolo klasikos, kuri bėgant metams, svarbumo nepraranda. Vienas esminių pasaulio muzikos žurnalų, Jungtinėje Karalystėje leidžiamas NME („New Music Express“), švęsdamas 60 metų jubiliejų paskelbė savo visų laikų geriausiųjų dainų sąrašą. Pirmoji vieta atiteko kultinei britų grupei „Joy Division“ ir jos 1980-ųjų dainai „Love Will Tear Us Apart“. Tuometinis grupės lyderis Ianas Curtis parašė šį liūdnos lyrikos, bet optimistinio skambesio kūrinį kai jam buvo vos 23-eji. Greitai po to jis buvo rastas pasikoręs savo namuose.
 

 
 
Maroon 5 – One More Night
 
Iš 1980-ųjų Britanijos peršokime į šiandienos Kaliforniją, kur naują singlą „One More Night“ ką tik išleido viena populiariausių šių dienų vaikinų grupių „Maroon 5“. Lietuva juos atrado 2004-aisiais, kai vietinių radijo stočių topuose į aukščiausias vietas kilo grupės dainos „This Love“ ir „She Will Be Loved“. Pastaraisiais metais „Maroon 5“ nuo gitarų pasuko arčiau pop ir šokių muzikos, prarado dalį fanų, bet atrado kur kas daugiau naujų. Komerciškai tai pasiteisino – pernai kartu su Christina Aguilera įrašyta daina „Moves Like Jagger“ tapo geriausiai parduodamu grupės singlu per 10 karjeros metų. Ar pasiteisina ir kūrybiškai – spręsti jums:
 

 
 
Mark Fiction – I Hope That You Can Run Fast
 
Anksčiau buvę žinomi kaip „Flamingo“, o šiemet šiek tiek atsinaujinę ir iš naujo pradėję muzikinį kelią kaip grupė „Mark Fiction“ Anykščių vaikinai toliau džiugina. Praėjusią savaitę grupė pristatė vaizdo klipą lig šiol buvusiai neišleistai dainai „I Hope That You Can Run Fast“. Nors režisieriui Giedriui Tamoševičiui tai buvo pirmasis bandymas sukurti muzikinį vaizdo klipą, nebus per drąsu teigti, kad negausioje Lietuvos roko muzikos klipų videografijoje šios nepavykusios laidotuvės yra vienas įdomiausių darbų.
 
 
 
Kate Nash – Under-Estimate The Girl
 
Kai dainos klipas „YouTube“ turi 1,6 tūkst. „likes“ ir 1,5 tūkst. „dislikes“, supranti, kad išgirsi kažką kontroversiško. Mielą britišką indie pop lig šiol kūrusi Kate Nash pamiršo viską, ką dainavo anksčiau ir perėjo prie purvino, griežto pankroko. „Turtinga mergina apsimeta panke. Kur gi ne“, – piktinasi fanai. „Tikiu, kad svarbu peržengti ribas, išbandyti naujus dalykus, o ne atkartoti save“, – atsako jiems Kate. Laikas parodys, ar šis, praėjusią savaitę žengtas žingsnis nebuvo muzikinės karjeros savižudybė. Bet jau dabar aišku, kad tai vienas labiausiai netikėtų įvykių, kokius muzikinis pasaulis matė šiemet.


(Palyginimui – lig šiol didžiausias Kate Nash hitas „Foundations“)


 
L$D – Don’t Smoke My Blunt, Bitch
 
Jei jau pradėjome pristatinėti piktą merginų muziką, tęskime. Šįkart turime trio nedviprasmišku pavadinimu L$D. Kanados hipsterių deivė Grimes ir JAV reperės Kreayshawn ir Tragik susikooperavo tam, kad šį, daina sunkiai pavadinamą, bet nepastebimai adiktyvų kūrinį įrašytų per 10 minučių, o klipą sukūrtų per valandą. P.S. apie keiksmažodžius dainoje įspėja pats pavadinimas.
 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

 
 
The Smashing Pumpkins – The Celestials
 
Vienos iš ryškiausių JAV alternatyvaus roko grupių „The Smashing Pumpkins“ lyderis Billy Corganas naują savo kūrybą mieliau pristatinėja ne koncertais, o tokiais pasisakymais, kaip „Aš nusišlapinčiau ant „Radiohead“. Fanams jo poza kelia pyktį, tačiau tenka pripažinti – grupė vis dar kuria vertą dėmesio muziką. Praėjusią savaitę „The Smashing Pumpkins“ išleido epinį savo albumą „Oceania“. Jį pristato singlas „The Celestials“:
 

 
Ieva Narkutė – Metų laikai
 
Šios savaitės septynetukas – pakankamai slogus, pakankamai sunkus ir angliškas. Dėl to pabaigai siūlome viso to priešingybę: dainuojamosios poezijos kūrėjos Ievos Narkutės dainą „Metų laikai“. Ilgus metus nuoširdžiai kūrusi, bet mažai kieno pastebėta Ieva iššovė pernai, kai jos daina „Raudoni vakarai“ buvo panaudota lietuviškame blockbusteryje „Tadas Blinda“. Kad Ieva turi ne tik šią dainą, sakyti būtų per daug akivaizdu, bet kad daug kas kitų jos dainų nėra girdėjęs, taip pat yra faktas. Taisome klaidą ir siūlome išgirsti vieną gražiausių Ievos Narkutės kūrinių „Metų laikai“. Tiek „Raudonus vakarus“, tiek „Metų laikus“ bus galima gyvai išgirsti ketvirtadienį Kaune, kur Ieva koncertuos festivalyje „Senamiesčio žiogas“.
 

 
Kitos savaitės aktualios muzikos gidas bus paruoštas kitą sekmadienį, 18 val. Iki susiklausymo tada.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top