Now Reading
Sveikiname su tarptautine orgazmo diena! Keletas faktų apie didįjį O

Sveikiname su tarptautine orgazmo diena! Keletas faktų apie didįjį O

Sveikiname su tarptautine orgazmo diena! Keletas faktų apie didįjį O

Laikas.lt
Reda Krušinskaitė

Rūgpjūčio 8-oji ypatinga diena – šiandien švenčiama tarptautinė orgazmo diena. Ši gan neįprasta šventė buvo pradėta minėti 1998-aiais, o jos šūkis skelbia vientisą pasaulio orgazmą. Tai ne tik kūniškų malonumų, bet ir savo seksualumo išlaisvinimo, tikrosios seksualinės orientacijos pripažinimo diena.

Šventę iniciavo JAV menininkas ir aktyvistas Alexas Hirka, kuris pasakoja, jog idėja apie visame pasaulyje vieną dieną besimylinčius žmones, kurie paskleidžia krūvą seksualinės energijos aplink visą Žemės rutulį jam pasirodė prasminga ir žavi: „Nežinau… Tiesiog pasilinksminkim! Norėčiau, kad žmonės skirtų laiko ir… žinote. Gal reiktų suplanuoti ką nors ypastingo, mylėti vieniems kitus, rūpintis, leisti kitiems pajusti gerai. Leisti ir sau pasijusti gerai. Lyg aplinkui daugiau nieko neegzistuotų,“ – kalbėjo šventės sumanytojas. 

Vyras taip pat teigė, kad, jo manymu, seksas ir orgazmas yra svarbūs „kūnui ir sveikatai“. Ir jis yra visiškai teisus. Moksliškai įrodyta, jog orgazmas gali nuslopinti visų rūšių skausmą dėl jo metu išsiskiriančio oksitocino, kuris padeda atsipalaiduoti ir teigiamai veikia žmogaus emocinę būklę.

Žinoma, galime pasidalinti ir ne tokiais mokslui svarbiais faktais, pavyzdžiui, vienas lytiškai aktyvus vyras per visą gyvenimą į pasaulį išleidžia tikrai nemenką kiekį spermos – daugiau nei 40 litrų! Jeigu vyriškoji skaitytojų dalis dar nesijaučia daug pasiekusi, tai nudžiuginsiu, jog per gyvenimą vyrai orgazmo būsenoje būna daugiau nei 9 valandas, o moterims žymiai liūdniau – jos, kaip pasakytų prancūzai, „mažąją mirtį“ išgyvena tik šiek tiek ilgiau nei valandą. Galime pasidžiaugti bent tuo, kad moterų orgazmas trunka ilgiau – nuo 5 iki 8 sekundžių, o tuo tarpu vyrai mėgaujasi tik 3 – 5 sekundes.

Jeigu klausiamai kilstelėjote antakį pamatę žodžius „mažoji mirtis“ ir pagalvote, kad šitaip kalbantys prancūzai yra tikri keistuoliai, tai antakį nuleiskite – mokslininkas Gertas Holsege iš Nyderlandų atrado, jog moterų orgazmo metu beveik visa smegenų veikla yra mirusi, veikia tik už judesių koordinaciją atsakinga dalis.

Žinoma, moterys orgazmą patiria žymiai rečiau. Neseniai atliktos apklausos rodo, jog net 60% pastovų partnerį turinčių ir beveik kasdien besimylinčių moterų savaitės laikotarpyje tikro orgazmo nepatyrė, tarp vyrų tokių nelaimėlių tebuvo 10%. Įvairių apklausų ir tyrimų duomenys rodo, kad apie 30 – 40% moterų orgazmo nepatiria visiškai. Beje, viena iš tokių buvo ir garsioji aktorė Marilyn Monroe, savo psichologui prieš pat mirtį pareiškusi: „Per visus šiuos metus neturėjau nė vieno. Išsvaistyti metai. Kaip galėčiau jums, vyrui, paaiškinti, ką patiria moteris? Man atrodo, kad tai turėtų būti panašu į seną elektros lemputę. Ją įjungus ji ima švytėti, tuomet švyti dar ir dar ryškiau, kol galiausiai nušvinta ryškiai. Turėtų būti labai gera…“

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Būtų naivu manyti, kad gamta orgazmus sukūrė tam, kad būtų „gera“, ši organizmo reakcija išeikvoja tikrai daug energijos, o skausmą slopinantys, ar pakilią emocinę būseną suteikiantys hormonai, išsiskiriantys orgazmo metu, kūne veikia tik apie 10 minučių. Kyla natūralus klausimas, kodėl orgazmas reikalingas? Vyrų atveju viskas žymiai paprasčiau – jų orgazmo metu išleidžiama sėkla. Moteris gamta orgazmu, kad ir kukliai, bet vis tik apdovanojo, taip pat neatsitiktinai – rašytojas Desmondas Morrisas 1967-aisiais išleistoje knygoje teigė, kad orgazmą patirianti moteris bus linkusi ilgiau išlikti horizontalioje pozicijoje ir jai atsistojus iš gimdos neištekės sperma, tad apvaisinimo tikimybė padidės. Vyrukas paaiškino ir kodėl moterims orgazmą patirti sunkiau – šitaip atrenkami iš tiesų rūpestingi, dėmesingi ir aktyvūs vyrai, kurie ateityje galės tapti gerais tėvais. Mokslininkų visuomenė tokių paaiškinimų nepateikia, o moterų orgazmą paprastai laiko šalutiniu ir nebūtinu reiškiniu.

Šiandien kviečiame pernelyg negalvoti apie tai kam ir kodėl orgazmas reikalingas. Šventės proga geriau laikykimės jos sumanytojo pozicijos ir, kalbant jo paties žodžiais, švęskime „kūno energiją, ekstazę, malonumą ir laimę.“

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top