Now Reading
Japoniškų herojų eisena Vilniaus senamiečiu (foto)

Japoniškų herojų eisena Vilniaus senamiečiu (foto)

Japoniškų herojų eisena Vilniaus senamiečiu (foto)

Laikas.lt

Rugpjūčio 19d. Vilniuje simboliškai atsisveikinta su ketvirtuoju tradicinės ir moderniosios Japonijos kultūros festivaliu „nowJapan“. Jį tradiciškai palydėjo spalvinga cosplay personažų eisena Vilniaus senamiesčiu. Keli šimtai originaliai kostiumuotų festivalio dalyvių, įsikūnijusių į „anime“ ir „manga“ herojus, pradžiugino ne vieno vilniečio bei miesto svečio akį, sekmadienio pavakarę leidusius Vilniaus centre.

Dar iki oficialios festivalio pradžios visi besidomintys ar norintys geriau pažinti Tolimųjų Rytų kultūrą turėjo galimybę nemokamai stebėti Japonijos Aukso fondo filmus. Be to, šiemet „nowJapan“ surengė ir du atskirus pasirodymus – tai grupės „Fusedmarc“ koncertas, paįvairintas japoniškais motyvais bei Ainu folkloro grupės iš Japonijos ir Lietuvos sutartinių giedotojų grupės „Trys keturiose“ koncertas. Bendras japonių ir lietuvaičių pasirodymas suteikė klausytojams unikalią galimybę pasiklausyti tradicinių Upopo dainų ir lietuviškų sutartinių, kurios tarpusavy turi nemažai sutapimų.

Festivalio organizatorių teigimu, šiemet programa pasiūlė neįtikėtiną įvairovę pristatant Japoniją iš įvairių rakursų, tad buvo smagu stebėti kaip festivalio viduje maišosi skirtingų amžių ir interesų žmonės, o juos visus vienija noras pažinti Japoniją. „Festivalis įgyja tarptautinę svarbą – jame lankosi panašių renginių organizatoriai ir svečiai iš Švedijos, Rusijos, Latvijos, Baltarusijos, Anglijos, Danijos. Ne iš vieno lankytojo teko išgirsti nuostabos aiktelėjimą, kai jie atrasdavo kažką visiškai nematyto programoje. Tad džiaugiamės galėdami pasiūlyti lankytojams ne tik gilinti žinias apie Japoniją, tačiau ir nustebinti “, – kalbėjo festivalio vadovas Sergej Grigorjev.

Iš viso šiemet festivalio renginiuose apsilankė beveik trys tūkstančiai žmonių. Šių metų „nowJapan“ svečiai galėjo dalyvauti net penkiolikoje paskaitų, kurių metu pranešimus skaitė svečiai iš Lietuvos, Švedijos ir Japonijos. Be galo didelio populiarumo sulaukė lietuvaičių, restorano „Shimai sushi & Wine” įkūrėjų pranešimas apie sushi vartojimo tendencijas bei sampratą pasaulyje. Daug smalsuolių susirinko paklausyti sparčiai Japonijoje išgarėjusio fotografo Hideaki Hamada pranešimo, kurio metu jį kalbino žinomas Lietuvos fotomenininkas Ramūnas Danisevičius. Ne ką mažiau svečių rinkosi pasiklausyti įdomiausių faktų apie Japoniją, ne o tie, kurie jau „užsikrėtę“ Japonijos virusu, laiką leido paskaitose apie manga meno ypatumus. Be to, festivalio lankytojai turėjo galimybę dalyvauti įvairiose meno dirbtuvėse, kurios šiemet mokė ne tik japoniškų galvosokių subtilybių, bet ir ikebanos ar kitų Tolimųjų rytų menų. 

 

Kaip ir kasmet abejingų nepaliko milžiniško populiarumo sulaukiantis cosplay konkursas. Šiemet jame varžėsi apie pusė tūkstančio dalyvių, o nugalėtojui patikėta atstovauti Lietuvai tarptautiniame Eurocosplay konkurse. Anot S.Grigorjev, lietuvaičių cosplay konkursas yra išskirtinis dėl to, kad mūsų tautiečiai patys dirba prie kostiumų – kai kurie praleidžia ištisus metus kol savom rankom pasigamina mėgstamą apdarą. Šis faktas sužavėjo ir svečius iš Japonijos, kurioje kostiumai dažniausiai būna perkami specialiose parduotuvėse.

Nors su šių metų „nowJapan“ simboliškai jau atsisveikinta, jo atspindžiai vis dar džiugina japoniškos kultūros mylėtojus. Festivalio svečias, garsus Japonijos fotografas Katsuhisa Kida, puoselėjantis išskirtinę aistrą architektūrai, kviečia apsilankyti jo nuotraukų parodoje, kuri iki rugsėjo 5d. bus eksponuojama Vilniaus senamiesčio kavinėje „Studio 9“. Fotografo Hideaki Hamada darbus iki rugpjūčio 30d. galima išvysti PC „Panorama“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nuo šių metų Vilniaus savivaldybės globojamo renginio statusą įgavęs festivalis aktyviai bendradarbiauja ir su Japonijos ambasada Lietuvoje. Didelio pasisekimo šiemet sulaukęs „nowJapan“ tikisi plėstis ir kitąmet svečius nustebinti dar ryškesne Japonijos kultūros pramogų puokšte.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top