Now Reading
Naujojo cirko festivalis ieško naujų cirko artistų

Naujojo cirko festivalis ieško naujų cirko artistų

Naujojo cirko festivalis ieško naujų cirko artistų

Laikas.lt

Kaip ir kasmet, „Naujojo cirko savaitgalis“ ieško ne tik žiūrovų, kurie galėtų įvertinti užsienio trupių pasirodymus, bet ir tų, kurie ateityje patys kurs šiuolaikinio cirko spektaklius ir augins naujojo cirko kultūrą Lietuvoje.

Rugsėjo 6-8 dienomis sostinės Menų spaustuvėje vyksiančio festivalio metu vyks meistriškumo pamoka žonglieriams bei seminaras muzikantams, lėlininkams, scenografams ir cirko artistams.
 
Septynerius metus organizuojamas tarptautinis festivalis kartu su edukacine programa sėkmingai auginasi publiką, kuriai nebereikia teisintis dėl dresuotų pudelių nedalyvavimo spektakliuose. Taip pat atsiranda žmonių, kuriuos „Naujojo cirko savaitgalis“ išprovokuoja veiksmui.
 
Pažiūrėję spektaklių, dalyvavę šiuolaikinio cirko profesionalų praktiniuose ir teoriniuose užsiėmimuose savamoksliai žonglieriai, akrobatai ir kitų cirko žanrų mėgėjai ryžtasi pradėti profesionalėjimo kelią, patiki, kad kamuoliukų pamėtymas bendraminčių ratelyje gali virsti rimtu užsiėmimu. Pernai „Naujojo cirko savaitgalis“ pristatė žonglieriaus Manto Markevičiaus ir jo bendražygių, susibūrusių į šiuolaikinio cirko trupę „AntiGravitacija“ spektaklį visai šeimai „Stebuklingas medis“, kuris jau antrą sezoną sėkmingai rodomas Menų spaustuvės repertuare. Šiemetiniame festivalyje bus galima pamatyti antro „AntiGravitacijos“ spektaklio „Nėra laiko“ eskizą.
 
„Mes nesitikime, kad festivalis „Naujojo cirko savaitgalis“ ir jo edukacinė programa užpildys profesionalių šiuolaikinio cirko artistų ruošimo Lietuvoje spragą. Iš tiesų belieka pavydėti prancūzams, kanadiečiams ar švedams, kurie turi galimybę puikiose šiuolaikinio cirko mokyklose įgyti aukštąjį išsilavinimą, greta visų įmanomų cirko disciplinų mokytis vaidybos, režisūros, dramaturgijos, šiuolaikinio šokio, muzikos pagrindų. Tačiau mes viliamės, kad seminaras po seminaro šį akmenį mes pratašysim, ir Lietuvoje po kažkurio laiko sėkmingai gyvuos ir jauniausias iš tarptautinių scenos menų – naujasis cirkas“, – teigia Menų spaustuvės direktorius Audronis Imbrasas.
 
„Tokiai vilčiai pagrindo suteikia ir pačios Menų spaustuvės dalyvavimas tarptautiniuose cirko meno tinkluose – „Jeunes Talents Cirque Europe“ bei „Circostrada“, ir gausėjantys cirko projektai bei cirko veiklą vykdančios organizacijos mūsų šalyje.“
 
Šiemet edukacinę festivalio programą rugsėjo 6 d. pradės jauna prancūzų trupė „Compagnie DeFracto“, kurios nariai ves seminarą žonglieriams. „DeFracto“ – jauna scenos menų trupė, išreiškianti savo kūrybinius sumanymus per žongliravimą ir kūną. Minh Tam Kaplan yra savamokslis žonglierius, devynerius metus jis dirbo garsioje Švedijos trupėje „Cirkus Cirkor“ Europoje ir Azijoje. Taip pat keletą sezonų žongliravo kabaretuose. Guillome‘as Martinet, pats pramokęs žongliruoti, tobulinosi „Lido“, Tulūzos cirko menų centre (Prancūzija).
 
„DeFracto“ su lietuvių žonglieriais dirbs dvi dienas, o rugsėjo 8 d. pristatys savo spektaklį „Uždaros grandinės“.
 
Rugsėjo 6 ir 7 dienomis margą muzikantų, lėlininkų, scenografų ir cirko artistų publiką surinks prancūzų kompozitorius ir cirko kūrėjas Laurentas Bigot. Jis nuo seno domisi muzikos ir kitų kūrybos sričių santykiu, tuo, kaip muzika gali sietis su aplinka, kasdienybės objektais ir subjektais. Jis vystė savo sumanymus, kurdamas bendrus projektus su muzikantais, šokėjais, kino režisieriais, rašytojais, aktoriais, dailininkais. Savo seminare Laurentas Bigot dalysis šiomis patirtimis su kolegomis, o žiūrovai rugsėjo 7 d. galės susitikti su jo spektakliu „Mažasis cirkas“.
 
Registracija į „Naujojo cirko savaitgalio“ edukacinę programą vyksta iki rugsėjo 5 d. el. pašto adresu [email protected]
 
Septintąjį kartą sostinėje rengiamas tarptautinis festivalis „Naujojo cirko savaitgalis‘12“ šiemet pristato penkis požiūrius į tai, kas yra šiuolaikinis cirkas. Penki spektakliai, sukurti Kroatijos, Prancūzijos, Švedijos ir Lietuvos trupių, parodys, kad čia gali būti niūrumo ir giedros, pasąmonės užkaborių ir humoro, vizualumo ir muzikalumo, erdvės ir intymumo. Žongliravimo, plastinės akrobatikos, derinių su gatvės šokiu, daile, lėlių teatru. Naujasis cirkas gali būti visoks, tik ne lėkštas reginys be meninių ambicijų.
 
Bilietus į „Naujojo Cirko savaitgalio‘12” spektaklius galite įsigyti „Tiketos“ kasose ir internetu www.tiketa.lt. Čia galite įsigyti ir abonementą į visus festivalio vaidinimus.
 
Informaciją apie visą renginį rasite www.menuspaustuve.lt.
 
TAIP PAT: pirkdami bilietus knygynų tinklo „Vaga“ esančiose Tiketos kasose, gausite 30 proc. nuolaidą!
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top