Now Reading
Kompiuterių klavišus deginantys GYKAI kine (Video)

Kompiuterių klavišus deginantys GYKAI kine (Video)

Kompiuterių klavišus deginantys GYKAI kine (Video)

Amelija Lučinskaitė

Dažnas iš mūsų nors kartą matėme filmą, kuriame informacinių technologijų ir kompiuterių genijai magiškai laviruoja tarp paslaptingų programų ir virtualiajame pasaulyje, atlieka iš pirmo žvilgsnio neįmanomus dalykus, o galiausiai vienu klavišo paspaudimu įsilaužia į slaptos informacijos prigrūstą CŽV ar kitos organizacijos duomenų bazę.

Kad ir kaip neįtikėtinai kartkartėmis atrodytų tokie kompiuteriniai triukai, nepamirškime fakto, jog filmuose įmanoma absoliučiai viskas, o keliasdešimt įtempto siužeto filmo minučių ne tik leidžia mums nors trumpam pasijusti tarsi būtume įkėlę koją į kitokį pasaulį, bet ir pagalvoti, ką daryčiau aš, nors laikinai tapęs gyku?

Jeigu virtualusis pasaulis – Jūsų antrieji namai, o R. Scotto „Apple“ kompanijai skirtas klipas „1984“ – mėgstamiausia Jūsų reklama, jeigu svajojate bent akies krašteliu pamatyti gykų darbo užkulisius ir pasijusti vienas iš jų, o dar geriau, jei tokiu jau esate, šis filmų sąrašas – kaip tik Jums!

1. Socialinis tinklalapis / The Social Network (2010)

Apie Marką Zuckerbergą (akt. Jesse Eisenberg), garsųjį socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėją, girdėjo net ir šnairuojantieji į socialinius tinklus. Sunku paneigti, jog paprastam Harvardo studentui gimė iš tiesų geniali idėja sukurti svetainę, kurioje galima būtų ne tik virtualiai bendrauti, tačiau ir keistis nuotraukomis, rašyti komentarus, peržvelgti asmeninę informaciją ar sužinoti socialinį žmogaus statusą. Iš pirmo žvilgsnio paprasta, studentų bendrabutyje gimusi idėja transformavosi į šiandien populiariausią socialinį tinklą „Facebook“.

Tris „Oskarus“ (geriausia muzika, montažas, adaptuotas scenarijus) į savo kišenę susižėręs filmas iškovojo tris BAFTA apdovanojimus (geriausias režisierius, montažas, adaptuotas scenarijus), keturis „Auksinius gaublius“ (geriausias filmas (drama), režisierius, garso takelis, scenarijus), pelnė „Cezarį“ kaip geriausias užsienio filmas, leido pažvelgti į populiariausio pasaulyje socialinio tinklo kūrimo istoriją ir tapo įkvėpimo šaltiniu ne vienam pradedančiam programuotojui – juk stipriam projektui tereikia geros idėjos ir žmonių jį įgyvendinti.

2. Matrica / The Matrix

Daugelio puikiai žinomas ir lengvai atpažįstamas kompiuterių įsilaužėlis Neo (akt. Keanu Reeves) ir jo kolega, savo srities legenda Morfėjas (akt. Laurence Fishburne) leidžiasi į naujas galimybes atveriančią kelionę, prigrūstą naujos informacijos ir modernių technologijų, o jos metu jiedu suvokia, jog pasaulis tėra kompiuterinis modelis, sukurtas pasitelkus technologijas ir žmogaus protą.

Neegzistuojančią realybę valdo mašinos, privertusios žmones gyventi amžinų haliucinacijų pasaulyje ir besimaitinančios jų teikiama energija. Saujelė tikrąją realybę suvokiančių žmonių tiki, jog Neo gali juos išlaisvinti ir įveikti mašinų armiją, o šis, vos stojęs į kovą, demonstruoja neįtikėtinus šaudymo gebėjimus, proto galimybes ir įspūdingus triukus.

Keturis „Oskarus“ laimėjusį filmą (geriausias montažas, specialieji efektai, garso efektai, garsas) net ir šiandien galima pavadinti kultiniu ir padariusiu didelę įtaką gykų kultūrai. Sukėlusi atgarsį ne tik kino, informacinių technologijų, bet ir mados pasaulyje, „Matrica“ kai kurių kompiuterių genijų net vadinama Biblija, atvėrusia jiems duris į naują pasaulį.

3. Mergina su drakono tatuiruote / The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Kai Henriko Vagnerio (akt. Christopher Plummer) biografijai rašyti pasamdytas žurnalistas Mikaelis (akt. Daniel Craig) atvyksta į mažą miestelį, vyras sužino privaląs ištirti prieš keturis dešimtmečius nutikusį įvykį, kuomet mįslingomis aplinkybėmis dingo Henriko dukterėčia Harieta (akt. Moa Garpendal). Matydamas prieš jį esančią, atrodytų, neįveikiamą užduotį, į pagalbą Mikaelis pasitelkia tatuiruotą programišę Lisbet Salander (akt. Rooney Mara), tapusia atsakymo raktu paslaptingo nusikaltimo labirintuose.

Šaltų, kiek elfiškų veido bruožų mergina, išdailinusi kūną auskarais ir tatuiruotėmis, meistriškai valdo kompiuterį, sugebėdama išgauti bet kokią jai reikalingą informaciją, kaitina Mikaelio kraują ir atskalūnišku gyvenimo būdu kelia pagarbią baimę ne vienam potencialiam moterų skriaudikui.
Už geriausią montažą „Oskaru“ apdovanotas filmas stebina ne tik meistrišku aktorės Rooney Mara persikūnijimu į bauginančios išvaizdos programišę, bet ir dar kartą įrodo, kad apdovanotas talentu ir pašonėje turėdamas kompiuterį gali tapti itin pavojingas visuomenei.

4. Tronas / TRON (1982)

Jaunas ir talentingas programuotojas, novatoriškų kompiuterinių žaidimų kūrėjas Kevinas Flynas (akt. Jeff Bridges) darbuojasi milžiniškoje įmonėje „Encom“. Deja, vieną dieną perspektyvaus programuotojo kelią į sėkmę užtemdo naujasis bendradarbis Edas Dilinžeras (akt. David Warner), ne tik pasisavinęs Kevino autorinius kūrinius, bet ir juos paaukštintas. Atleistas, tačiau pasiryžęs įrodyti tiesą Kevinas imasi ieškoti failo, galinčio patvirtinti Edo vagystę ir apgaules.

Bandydamas įsilaužti į įmonės kompiuterinį tinklą, Kevinas atsitiktinai tampa skaitmeninis ir patenka į naują virtualų pasaulį, kur kompiuterines programas valdo totalitarinis režimas. Palaikytas jų gelbėtoju, vyras privalo įveikti daugybę išbandymų ir rasti programą „Tronas“, galinčią padėti išgelbėti virtualią visatą bei nugalėti ją kankinantį šeimininką…

1982-ais metais sukurtas „Tronas“ turėjo įtakos CGI technologijos (angl. computer-generated imagery, liet. kompiuteriu sugeneruoti paveikslai) plėtrai ir prisidėjo prie panašaus žanro filmų išpopuliarėjimo. O, anot Džono Lassetero, studijų „Walt Disney Animation“ ir „Pixar Animation“ kūrybos vadovo, jeigu ne „Tronas“, pasaulis galbūt taip ir nebūtų išvydęs „Žaislų istorijos“ filmų.

Dviem „Oskarams“ (geriausias kostiumų dizainas, geriausias garsas) nominuotas filmas nusipelnė kiekvieno tikro gyko dėmesio ir vietos mėgstamiausių filmų sąrašuose.

5. Tronas. Palikimas / TRON: Legacy (2010)

„Tronas. Palikimas“ – prieš tai minėto 1982-ais metais sukurto filmo „Tronas“ tęsinys, kuriame žiūrovas stebi be tėvo užaugusio ir negalinčio su tuo susitaikyti Semo Flyno (akt. Garrett Hedlund) istoriją.

Mįslingomis aplinkybėmis prieš du dešimtmečius dingęs talentingas programuotojas ir kompiuterinių žaidimų kūrėjas Kevinas (akt. Jeff Bridges) atsiunčia sūnui žinią iš virtualiojo pasaulio.

Nepabūgęs sunkumų, Semas leidžiasi į pavojingą kelionę, kurioje tikisi išgelbėti tiek metų nematytą tėvą. Tačiau lengva nebus – juk jį įkalinusį virtualųjį pasaulį sukūrė pats Kevinas, apgyvendinęs jį stipriomis virtualiomis būtybėmis ir sukūręs aibę užkardų, neleidžiančių ištrūkti.

Vienas įspūdingiausių tokio žanro filmų, prisodrintas įspūdingos virtualiojo pasaulio architektūros ir kompiuterinės grafikos, spalvingų mašinų ir kovose naudojamų mirtinų ginklų, neabejotinai atras savo gerbėjų būrį.

6. Silicio slėnio piratai / Pirates of Silicon Valley (1999)

Niekam ne paslaptis, kad informacinių technologijų pasaulyje revoliuciją sukėlė du genijai, ilgus metus valdę kompiuterinių technologijų pasaulį. Tai a. a. Styvas Jobsas (akt. Noah Wyle) ir Billas Gatesas (akt. Anthony Michael Hall), aštuntajame dešimtmetyje karjeras pradėję kaip niekam nežinomi programuotojai, garsėję fantazijomis pramuštomis galvomis. Visuomet svajoję, jog apie tai, kas šią akimirką atrodo neįmanoma, kada nors sužinos visas pasaulis, vieną dieną kvailomis ir utopinėmis aplinkinių laikytas idėjas jaunuoliai pavertė realybe, o informacinių technologijų pasaulyje iškilo tokios milžinės, kaip Apple“ ir „Microsoft“, daugelio gykų šiandien laikomos svajonių darbovietėmis.

Nors televizijai skirtas filmas nepretenduoja į jokias kino aukštumas, jis leidžia pažvelgti į šiandien legendomis tapusių vyrų pirmuosius žingsnius kuriant kompanijas „Apple“ ir „Microsoft“.

7. Atgal į ateitį / Back to the Future (1985; 1989; 1990)

Lietuvių kilmės režisieriaus Roberto Zemeckio režisuota filmo „Atgal į praeitį“ trilogija kino ekrane ne tik parodė keliones laiku, bet ir užminė mįslę apie laiko mašinos egzistavimą. Pagrindiniu filmo herojumi tapęs paauglys Martis (akt. Michael J. Fox) ir jo draugas profesorius Emetas Braunas (akt. Christopher Lloyd), sukūręs automobilį-laiko mašiną, jau pirmojoje filmo dalyje bloškia Martį trimis dešimtmečiais atgal, kur jis sutinka paauglius savo tėvus ir jaunąjį Emetą Brauną. Antroji filmo dalis herojus perkelia į ateitį, o trečiojoje nuotykių ištroškęs Martis nė neketina leisti įvykiams tekėti sava vaga ir keliauja į 1885-ųjų Laukinius Vakarus, kur gelbėja Emeto kailį nuo lemtingo jo gyvenimo įvykio.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nė viena bičiulių kelionė neapsieina be kvapą gniaužiančių nuotykių, įspūdingų kompiuterinių programų, dar nematytų mašinų ir, žinoma, bandymų grįžti atgal.

Kadaise kultiniai buvę filmai iki šių dienų kine užima ypatingą vietą, o ištikimiausi juostos gerbėjai atgal į ateitį keliauja 2010-aisiais pasirodžiusiame kompiuteriniame žaidime.


8. Itališkas apiplėšimas / The Italian Job (2003)

Avantiūrizmu alsuojančio kriminalinio trilerio kūrėjai pasakoja, regis, klasikinę apiplėšimo istoriją – meistriškumu garsėjanti nusikaltėlių grupuotė ryžtasi pagrobti aukso luitų prikimštą seifą, kurio vertė net 35 milijonai JAV dolerių. Už kolegos nužudymą keršijantis Čarlis (akt. Mark Wahlberg) suburia profesionalų grupuotę, kuri seka žudiko (akt. Edward Norton) pėdomis ir ketina pamokyti jį kartą ir visiems laikams. Į pagalbą ilgapirščiams ateina nužudytojo Džono (akt. Donald Sutherland) dukra Stela (akt. Charlize Theron) – seifų atidarymo meistrė, kuri, nepaisydama nuolatinio bendradarbiavimo su policija, ryžtasi padėti atkeršyti už tėvo mirtį.

Lėkimas beprotišku greičiu, pasikinkius stilinguosius „Mini Cooper“ automobilius, ištisas aktorių žvaigždynas ir sumanusis jiems talkinantis gykas Lailas (akt. Seth Green) suteikia filmui modernaus ir vėjavaikiško prieskonio. Pasirodo, net ir sudėtingiausi nusikaltimai tampa įmanomi, į pagalbą atskubėjus kompiuterių genijui.

Na, o tiems, kas jaučia nepasotinamą trauką filmams apie gykus, rekomenduočiau pasinerti į televizijos serialų kuriamą realybę, kuri į virtualųjį pasaulį nukelia net keliems sezonams.

9. Didžiojo sprogimo teorija / The Big Bang Theory (2007)

„Didžiojo sprogimo teorija“ – vienas populiariausių televizijos serialų apie gykus, kuriame pasakojama dviejų genialių fizikų, IT specialistų, išradėjų ir aukštu intelekto koeficientu galinčių pasigirti vyrukų Leonardo (akt. Johnny Galecki) bei Šeldono (akt. Jim Parsons) istorija. Deja, gražūs epitetai apie jaunuolių gebėjimus baigiasi sulig akimirka, kai tenka bendrauti su žmonėmis, o ypač su moterimis. Tačiau vieną dieną kaimynystėje apsigyvenus gražuolei Penei (akt. Kaley Cuoco), nieko nenutuokiančiai apie mokslinius tyrimus, situacija ima keistis…

Gykiško humoro prisodrinta situacijų komedija, kurioje verda diskusijos kompiuterinėmis, mokslinėmis ir socialinėmis temomis, gykų kultūrą pavertė paskutiniu mados klyksmu, o filme skambančias citatas girdėjo net ir tie, kuriems tokios tematikos kino filmai toli gražu ne prie širdies.

10. IT Chebra / The IT Crowd (2006)

Filmo veiksmas vyksta išgalvotoje Didžiosios Britanijos kompanijoje „Reynholm Industries“, įsikūrusioje Londono centre. Pagrindine „IT chebros“ ašimi tampa apleistame rūsyje įsikūrusio Informacinių technologijų pagalbos ir palaikymo skyriaus darbuotojai Rojus (akt. Chris O’Dowd) ir Mauricijus (akt. Richard Ayoade) bei apie kompiuterines technologijas ne itin daug išmananti jų vadovė Džen (akt. Katherine Parkinson). Istorijai apie keistuolius IT specialistus, dirbančius, švelniai tariant, smarkiai kuoktelėjusiame kolektyve, netrūksta aštrių britų humoro gaidų ir, žinoma, kompiuterinių temų – kokia gi gykų kasdienybė be nepatogių situacijų, tik jiems suprantamo žargono ir aibės nesusipratimų?


Šis straipsnis publikuotas rugpjūčio mėnesio „Laikas.lt“ žurnale tema GYKAI, kurį galite rasti Vilniaus, Kauno ir Šiaulių viešose vietose arba čia. Kiti numerio straipsniai:

Gykų olimpas: jie kuria internetą mums
Amžinas kūrybininko ir užsakovo konfliktas
„Facebook“ klaidos – Laimono Zako eksponatai
Prekyba vintažiniais daiktais internetu. Ar tai pelninga?
Programuotojas L. Valiukas: „Tarp kompiuterastų pasitaiko ir normalių žmonių, bet nedaug“
Kuriant stimpanką nebūtina apie jį žinoti
Labàdienà Jums sako Petras ir Rapolas (Interviu)
Stilingų žmonių stilingos technologijos (Gatvės stiliaus foto)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top