Search Results for: "kava be kofeino"
Daugelio rytas prasideda nuo kvapnios, garuojančios kavos puodelio, kuris padeda greičiau pabusti ir suteikia energijos naujai dienai, tačiau net ir kasdien kava besimėgaujantys tiki gajais mitais apie šį gėrimą – pabandykime juos sulaužyti.
Kasdien pasaulyje išgeriama begalė puodelių kavos. Vieniems šis gėrimas – energijos šaltinis, kuris asocijuojasi su gera dienos pradžia, kitiems kavos gėrimas tai tam tikras ritualas. Tačiau ar geriate tikrą, geros kokybės kavą?.. Apie tai ir dar daugiau, ką turi žinoti kiekvienas kavos mėgėjas.
Ar teko kada susimastyti, kokia kavos dozė yra mirtina, ar girdėti, jog Džordžas Vašingtonas išrado tirpią kavą? Galvojate, jog kavoje be kofeino jo iš tiesų ten nėra? Kavos pasaulyje glūdi daugybė įdomių istorijų bei mitais virtusių pasakojimų, kurie neretai nustebina.
Daugelis iš mūsų neįsivaizduoja ryto be puodelio kavos. Apie šio gėrimo naudą nuomonės vis dar išsiskiria.
Sausakimši specializuoti kavos namai, miestu žingsniuojantys žmonės su kavos puodeliu rankoje, spalvingi termosiniai kavos puodeliai, mašininiai kavos aparatai. Visa tai – plintančios kavos kultūros apraiškos. Turbūt kiekvienam teko girdėti šią savoką, tačiau retesnis kuris žino apie espreso kavos subtilybes bei su ja siejamos kultūros apraiškas.
Dažnas gyvename pagal olimpinį šūkį: citius altius fortius (greičiau, aukščiau, tvirčiau). Begalė darbų greitai išvargina, be to, ne visada jiems atlikti pakanka jėgų, tad griebiamės kavos, ir vis stipresnės… Pirmajame šių metų numeryje išspausdinę straipsnį apie arbatos rūšis, sulaukėme skaitytojų klausimų apie natūralius tonizuojamuosius gėrimus.
Kofeinas yra nuo seno žinoma tonizuojanti medžiaga. Populiariausiu kofeino šaltiniu nenuginčijamai yra kava. Tačiau vis svarbesniu kofeino šaltiniu, ypač vaikams ir paaugliams, tampa daug kofeino turintys energiniai gėrimai. Didesni kofeino kiekiai (nesvarbu iš kokių šaltinių) gali sukelti įvairių organizmo funkcijų sutrikimus.
Mėgstate gerti kavą, tačiau baiminatės, kad ji kenkia Jūsų organizmui? Nei velnio, teigia naujausi mokslininkų tyrimai, kurie nustatė, kad kava mažina polinkį depresijai.
Taip yra. Tai – kas skanu, lyg tyčia yra kenksminga. Nors pasiusk. Tik su branda ir pašlijusios sveikatos simptomais pradedam atsirinkti kiek sau galime leisti daryti nuodėmes. Tikra vaikų pagunda ir mamų nelaimė. Ir ne tik mamų. Neseniai teko matyti vaizdelį, kaip mažoje Vilniaus maisto produktų parduotuvėje apsipirkinėjo užsienio lietuvės. Tokios, kurios, regis nuo smarkesnio judesio subyrės. Jos buvo greičiausiai iš Amerikos. Bobulytės praėjo pro šviežių bandelių, skanių lietuviškų sūrelių skyrių. Kiek pašurmuliavusios bobutės nusipirko traškučių ir kokakolos.
Traškučiai, liaudyje vadinami čipsais – tai ypač aukštoje temperatūroje apkepinti bulvių ar kukurūzų gaminiai. Būta čia visokių teorijų: neva tai traškučiuose labai daug kancorageninių medžiagų. Mokslininkai iki šiol ginčijasi. Tačiau tiksliai žinoma, kad čia labai daug riebalų, kurie skatina aterosklerozės vystymąsi. Taip pat čia per daug druskos bei kalorijų, nuo kurių tunkama, didėja kraujospūdis, pradeda kamuoti rėmuo. Čipsais neverta smaguriauti net retomis progomis. Dietologai rekomenduoja juos pamiršti. Gruzdintos bulvytės
1. Kavos gamintojai neprivalo atskleisti metodų, kaip jie sumažina kofeino kiekį kavoje. 2. Amerikiečiai suvartoja apie trečdalį viso pasaulio kavos. Apytiksliai 400 milijonų kavos puodelių per dieną. 3. Jei gausiai vartojantis kavą staiga liautųsi ją gėręs, jį veikiausiai veiktų tokie simptomai kaip galvos skausmai, pykinimas ir netgi depresija.