Search Results for: "midijos"

Midijos - mėgiamas delikatesas

Midijos – mėgiamas delikatesas

Midijos – tai kuklios austrių giminaitės – kažkada Prancūzijoje buvo vadinamos prasčiokų maistu.
Tuomet jos kainavo pigiau nei austrės, taigi, dažniausiai patekdavo į varguolių lėkštes. Bet šiandien viso pasaulio gurmanai midijas šlovina ne mažiau nei Afroditės virtuvės karalienes – austres.

Populiariausi yra kriauklėse ir geldelėse gyvenantys moliuskai – midijos ir austrės. Tai bene vieni iš pirmųjų jūros gyventojų, kurių kažkada paragavo žmogus.

Moliuskai pasirodė kaip delikatesas, turintis daug vertingų medžiagų: baltymų, vitaminų A, B, C, D, gausybę mineralinių medžiagų bei geležies.

Perkant jau virtas ir užšaldytas arba konservuotas midijas, nereikia jų plauti ir valyti.

Šviežios midijos panašios į malonaus salstelėjusio kvapo pilkšvai gelsvus drebučius. Jos turi būti drėgnos, gelsvai balkšvos. Parsinešus šviežias midijas iš parduotuvės reikia gerai nuplauti po tekančiu vandeniu, tada peiliu nuo kriauklelių nugrandyti prilipusį purvą, nuplėšti vandens augalų „likučius“, kabančius ties geldelių susijungimu. Jeigu midijas maistui ruošiatės naudoti su geldelėmis, jas būtina kruopščiai atrinkti. Reikia žinoti, kad sudėtos į vandenį šviežios midijos nuskęsta, o visas vandens paviršiuje likusias midijas būtina išmesti. Priešingu atveju galite labai apsinuodyti. Geldelės turi būti sandariai užsičiaupusios. Jeigu jos praviros, pabelskite į vieną ir visos kitos „išsigandusios“ geldelės užsivers.

Jei midija gyva, ji laiko geldelę stipriai suspaustą, tačiau ši turi atsiverti, palaikius 20 minučių šaltame vandenyje arba verdant.

Moliuskuose esančios rūgštys žmogų saugo ir nuo širdies ligų, o, pasak kai kurių tyrėjų, gali būti itin reikšmingos dar negimusio vaiko vystymuisi, ypač nervų sistemai bei akims. Pakankamas jūros gėrybių vartojimas taip pat sumažina ir Alzheimerio ligos riziką.

Omega 3 riebalų rūgštys yra svarbios vėžio prevencijai: anot tyrimų, žmonėms, reguliariai vartojantiems jūros gėrybių produktus, rizika susirgti kasos, plaučių, krūtų, burnos, gerklės, pilvo, gaubtinės ir tiesiosios žarnų, prostatos vėžiu yra mažesnė. Vis dėlto, reikėtų būti saikingiems ir prisiminti, jog jūrų gėrybėse yra cholesterolio, tad nevalgykite jo kasdien.

Taigi, siūlome Jums midijų patiekalo receptą:

Midijos su salierais baltajame vyne
Ingredientai:

1,5 kg midijų
200 ml sauso baltojo vyno (virimui 1 l tinka stalo vynas)
2-3 salierų stiebų
1 didelio svogūno
200 g grietinėlės
petražolių papuošimui
druskos ir juodų maltųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas:

Salierų stiebus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į didelį puodą supilkite vyną, suberkite mažais gabalėliais supjaustytus salierus ir svogūną, pipirus, druską ir pavirkite 5 minutes. Į verdantį puodą sudėkite peiliu gerai nuvalytas ir nuplautas midijas. Uždenkite dangčiu ir virkite dar 5 minutes. Kai geldelės atsivers, užpilkite grietinėlės, išjunkite viryklę ir uždengę dangčiu palaikykite 3 – 5 minutes. Per ilgai nelaikykite. Gerai išmaišykite ir išgriebkite midijas. Neatsidariusias geldeles išmeskite! Midijas sudėkite į gražias sriubos lėkštes, užpilkite padažo, kuriame jos virė, užbarstykite virtų salierų ir svogūnų. Papuoškite petražolėmis. Midijos valgomos vietoj įrankių naudojant tuščią geldelę. Likusį padažą ir daržoves teks valgyti šaukštu.

Nauja mada: gurmaniška vakarienė svečiuose pas nepažįstamus (+receptas)

Nauja mada: gurmaniška vakarienė svečiuose pas nepažįstamus (+receptas)

Norėdami paragauti gurmaniškų patiekalų, ne visi skuba vykti į egzotines šalis ar išlaidauti lankytojų pamėgtuose restoranuose. Konditerijos ir kulinarijos produktais prekiaujančios elektroninės parduotuvės „Gardu Gardu“ plėtros vadovė Giedrė Petkevičiūtė atkreipia dėmesį į Lietuvoje atsirandančias naujas kulinarines pramogas, kurioms tautiečiai drąsiai ryžtasi. „Neįprastas idėjas mėgstantys lietuviai jau kelis metus iš eilės kulinarinius sugebėjimus demonstruoja į svečius kviesdami visiškai nepažįstamus žmones – tokią galimybę jiems siūlo projektų „Running Dinner“ (liet. „Vakarienė bėgte“) ir „Plate Culture“ (liet. „Kultūra lėkštėje“) organizatoriai, kurių dėka restoranais tampa ir nuosavų namų svetainės, ir bendrabučių kambariai.

Geriausi kelionių pasiūlymai 2011-iems (2 dalis)

Geriausi kelionių pasiūlymai 2011-iems (2 dalis)

Dar nenutarėte, kokius tolimiausius pasaulio kraštus aplankyti? Galbūt nereikia vykti labai toli. „National Geographic Traveler“ pristato likusias iš 20 nepaprastų kelionių idėjų. Juk vilionių daug, bet laikas ir piniginė verčia susimąstyti.
Laosas

Laosas yra žemyninėje pietryčių Azijos dalyje. Šiaurinėse provincijose kasmet iškrinta apie 130 cm kritulių. Mekongo upė, kurios ilgis 1835 km, didžiąja dalimi teka pasieniu, gausina derlių, yra kultūros ir kasdienio gyvenimo apsuptyje. Prie jos formuojasi ekoturizmas.

Sausasis sezonas (lapkritis-balandis) yra geriausias laikas gidų vedamoms pėsčiųjų ekskursijoms po „raižytą“ vietovę (apie 70 procentų šalies teritorijos yra kalnuota) stebėti egzotišką, endeminę laukinę gyvūniją, tarp kurių leopardai, Javinės mangustos, kalnų ožkos ir Malajiniai lokiai. Ekskursija pas gibonus prasideda kaimyniniame Tailande, iš kur laivu Mekongo upe atplaukiama į Laosą.

Geriausi pasaulio restoranai: puota skrandžiui ir sielai (foto)

Geriausi pasaulio restoranai: puota skrandžiui ir sielai (foto)

Tikras gurmanas ne tik nepasimeta tarp galybės skirtingų vyno rūšių ir įvairių gamintojų siūlomų delikatesų, bet kartais įveikia ir kelis tūkstančius kilometrų vien tam, kad paragautų visame pasaulyje garsaus meistro šedevrų. Geriausiais tituluojamuose restoranuose vietos rezervuojamos prieš kelis mėnesius. O jų lankytojai susirenka ne pavalgyti, o pasimėgauti nedidele skrandį ir sielą pakylėjančia puota.