Search Results for: "sveiki gėrimai"
Plati ir graži šypsena – tarsi vizitinė kortelė. Deja, dažnas lietuvis šypsena susirūpina ir į specialistus kreipiasi tik atsiradus skausmui ar blogam burnos kvapui, o odontologus vis dar sieja su baime ir nemaloniais pojūčiais.
Vidutinis lietuvis per savaitę išgeria apie vieną buteliuką gazuotų gėrimų. Nors juos mėgsta ne tik paaugliai, bet ir suaugusieji, spragsintys burbuliukai ir jų gamyboje naudojamas anglies dioksidas vis dar apipinti daugybe mitų. Apie tai, kurie iš šių mitų tiesa, o kurie neturi rimto pagrindo, pasakoja dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja Žana Antonova.
Kofeinas yra bene dažniausiai vartojama stimuliuojanti medžiaga visame pasaulyje. Be jo sunkiai apsieina daugelis pasaulio žmonių, todėl vis dažniau kalbama apie kofeino poveikį sveikatai. Tiesa, tenka pripažinti, kad dėl neigiamo kofeino poveikio mūsų sveikatai dažniausiai kaltas neoptimalus jo vartojimas, o pats kofeinas pasižymi įvairiomis savybėmis. Apie tai, ko dar nežinojote apie kofeiną, pasakoja mitybos specialistė Ieva Kuodienė.
Iš vaisių ir daržovių šviežiai išspaustos sultys ar trinti kokteiliai daugeliui žmonių tapo kasdienio maisto raciono dalimi. Šviežias Lietuvoje užaugintų daržovių derlius, soduose sunokę obuoliai, vėlyvos rudens uogos vis dažniau keliauja į šviežių sulčių barų sulčiaspaudes. Tačiau posakis, kas per daug – tas nesveika, galioja ir šiuo atveju.
Alkoholis žmonijos istorijoje, kaip teigia mokslininkai, suvaidino neįtikėtinai svarbų vaidmenį ir paskatino ne vieną pokytį. Prieš milijonus metų, kai maisto būdavo sunkiau gauti, etanolio patrauklumas ir smegenyse prasidėję cheminiai procesai, kuriais atlyginta už fermentuotų vaisių atradimą, tikriausiai buvo svarbus privalumas, padėjęs protėviams primatams išlikti. Gali būti, kad šiandien šios genetinės ir neurocheminės savybės lemia daugybės žmonių priklausomybę nuo alkoholio. Skaudus, 9000 metų trunkantis žmogaus ir etanolio „meilės romanas“ tyrinėjamas žurnalo „National Geographic Lietuva“ vasario numeryje.
Lietuvių mitybos įpročiai vis dar atsilieka nuo pasaulinių tendencijų, tačiau specialistai pripažįsta, kad ir čia jau prigyja svetur paplitusios gastronominės mados – žmonės darosi drąsesni ir išrankesni, norima kokybiškų ir natūralių produktų.
Sužinokite, ką jūsų kūnui ir mintims žada žvaigždės. Kuris metų laikas bus pats sėkmingiausias? Kada vertėtų pasisaugoti? Kam būtina skirti daugiausiai dėmesio?
Nei vienas iš šauktinių šįmet neliks alkanas – jiems paruošti valgiaraščiai pasižymi tokiu kalorijų kiekiu, kuris beveik perpus viršija jaunam vyrui rekomenduojamą dienos normą. Kone kiekvieniems pusryčiams, pietums ir vakarienei kariai valgo mėsą. Jų mitybos racione gausu ne tik košių, riešutų bei daržovių, bet ir baltos duonos, saldintų gėrimų.
Vasarą mitybos ypatumai šiek tiek skiriasi nuo įprastinės mitybos, nors bendrosios sveikos mitybos rekomendacijos išlieka tos pačios ištisus metus. Vasara – palankus metas maitintis dar sveikiau. Esant aukštesnei aplinkos temperatūrai, natūraliai žmogus suvartoja mažesnį maisto kiekį, renkasi liesesnius maisto produktus, valgo daugiau šviežių vaisių, daržovių, uogų, geria daugiau skysčių, vandens. Taigi mityba tampa dar artimesnė sveikos mitybos rekomendacijoms. Tai būtų beveik idealus maitinimosi variantas, tačiau, deja, nemažai žmonių vasarą savo mitybą labai „sudarko“.
Kadangi visiškų abstinentų nėra labai daug, o per šventes savo principus ir nuostatas paminti nesudėtinga, visi puikiai žino, kas yra pagirios. Dailiosios lyties atstovės šį negalavimą išgyvena daug skausmingiau, tačiau problemų užtenka visiems. Net jeigu niekada to ir nepatyrėte, tikriausiai turite draugų, kuriems pagirios – ne naujiena.