9-ojo festivalio „In Latino“ programa kvies kuždėtis su bendraminčiais (foto)

Laikas.lt
Agotos Zdanavičiūtės ir Živilės Grigalevičiūtės nuotr.

Nobelio literatūros premijos laureatas Gabrielis Garcia Marquezas tikėjo žiniuone, kuri sutikusi garsųjį Kolumbijos rašytoją pakuždėdavo, kas nutiks jam rytoj. Burtai, prietarai, užkalbėjimai – neatsiejama Lotynų Amerikos dalis. Tai ir įkvėpė 9-ąjį festivalį „In Latino“ savo šūkiu pasirinkti raginimą „Kuždėk“. Šiandien pristatytoje programoje paaiškėjo, apie ką bus kuždamasi spalio 9–16 dienomis vyksiančiame renginyje.

„Visoje Europoje organizuojami Lotynų kultūrai skirti renginiai – puiku, kad mes taip pat neatsiliekame. Kasmet iš visų jėgų stengiamės išpildyti festivalio lankytojų troškimą pažinti Lotynų Ameriką, jos kultūrą. Kinas, literatūra, muzika, parodos tampa ne tik menu, bet ir susipažinimo procesu. Šiemet mums labai padėjo Kanų kino festivalyje sutikti ir, tikimės, ilgaamžiais partneriais tapę – keliaujantis Kolumbijos audiovizualinių menų festivalis FIDAAC. 9-ąjį „In Latino“ skiriame būtent jų šaliai. Gera žinia ta, kad FIDAAC'o bei kitų partnerių dėka beveik visi festivalio renginiai bus nemokami“, – kalbėjo festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė.

Jurgis Didžiulis – Kolumbijos dienų ambasadorius

Kolumbijoje, lietuvio ir kolumbietės šeimoje, gimęs garsus mūsų šalies muzikantas Jurgis Didžiulis entuziastingai pasinaudojo galimybe prisidėti prie šiųmečio „In Latino“, tapdamas jo ambasadoriumi.

„Nuoširdžiai džiaugiuosi suteikiama proga pakalbėti apie Kolumbiją ir paveikti žmonių nuomonę apie šią fantastišką, tačiau priekaištingos reputacijos šalį. Kolumbija yra turtingas kraštas – skirtingų genčių meno, folkloro, tautosakos, muzikos bei kulinarijos lydymosi puodas. Tai daro mus unikalius ir turtingus. Norisi tuo humoro, meilės gyvenimui, aistros, poetiškos nevilties, liūdesio bei kitų priešingybių kupinu turtu pasidalyti ir su Jumis. Nepraleidžiu nė vienos progos skleisti to gyvo, nuolat mutuojančio, siela šeriančio gėrio“, – atviravo J. Didžiulis.

Renginio metu bus galima ne tik apsilankyti šio muzikanto kolumbietiškais patiekalais kvepiančioje virtuvėje, bet ir susipažinti su jo seneliais – virš 60 metų Kolumbijoje gyvenančiais išeiviais iš Lietuvos Algiu ir Laima Didžiuliais. Pokalbį su jais apie Kolumbijos lietuvių gyvenimą moderuos Zita Kelmickaitė.


Vienoa iš FIDAAC'o vadovų Aurelie Carmouze

Nemokami filmai ir svečiai iš Kolumbijos

Šiais metais „In Latino“ pirmą kartą sulauks būrio svečių iš Kolumbijos, kas dar labiau padės pajusti šios šalies dvasią. Kitas svarbus dalykas tas, kad atvykstančio keliaujančio Kolumbijos audiovizualinio menų festivalio FIDAAC dėka visi filmai Šiuolaikinio meno centro kino salėje bus rodomi nemokamai.

FIDAAC'as atveža šešis pilno metro filmus, XX a. trumpametražių filmų retrospektyvą ir dvi konkursines programas. „In Latino“ atidarys dokumentinė juosta „Marmatas. Aukso kalnas“ (Marmato, 2013), kurioje užfiksuotas Kolumbijos Centriniuose Anduose esančio miestelio Marmato gyvenimas ir auksakasių kova su juos iš ten norinčia iškeldinti Kanados kasybos kompanija. Pasak vienos iš FIDAAC'o vadovų Aurelie Carmouze, taip pat derėtų nepraleisti galimybės pamatyti filmo „Aguonų laukas“ (Jardín de Amapolas, 2012) bei susipažinti su „In Latino“ aplankysiančiu kolumbiečių mylimu režisieriumi Juanu Carlosu Melo Guevara. Jo dramatiškoje juostoje pasakojama, kad paprasti kolumbiečiai, norėdami išgyventi, yra priversti dirbti nelegaliame narkotikų gamybos versle, o be viso to dar yra nuolat terorizuojami tarpusavyje kovojančių karių ir partizanų.

A. Carmouz pabrėžė, kad geriausią Kolumbijos trumpametražį filmą rinks kompetentinga žiuri: kino kritikė, žurnalistė Izolda Keidošiūtė; kinotyrininkė, kūrybinių medijų instituto vadovė doc. dr. Renata Šukaitytė; prodiuserė, studijos „Kinema“ vadovė Jurga Dikčiuvienė; vizualinių komunikacijų specialistas Paulius Zaviša. Renkant geriausią Kolumbijos muzikinį vaizdo klipą prie vertintojų galės prisijungti ir „In Latino“ vakarėlio klube „Tamsta“ lankytojai.


Projekto vadovė Agnesta (kairėje) su Aurelie

Apie ką kuždėsimės garsiausiai?

Garbingas svečių gretas papildys ir iš Prancūzijos fotografijų parodos „FIDAAC 2014: Lotynų Amerikos žvilgsniai“ pristatyti atkeliaujantis jos kuratorius Jonathanas Hinaultas.

Knygų mylėtojai kviečiami į rašytojo Gabrielio García Márquezo atminimui skirtą vakarą, kurio metu bus rodomas jo režisuotas nebylus filmas „Mėlynasis omaras“ (La Langosta Azul, 1954). Juostos nuotaiką padės sukurti jaunųjų muzikantų Kristijono Ribaičio (gitara) ir Jurgio Tamošiūno (saksofonas) atliekamos improvizacijos. Ir tai ne vienintelis renginys skirtas nebyliojo kino ir muzikos sankirtai.

Mėgstantieji ritmingus šokius, galės pajudėti pagal kolumbietišką kumbiją grupės „Parranda Polar“ koncerte, o norintys šokių aikštelėje sutikti rytą, turės progą tai padaryti didžėjų dueto „Tropical Soundclash“ diskotekoje.

Besidomintiesiems intelektine teise vyks paskaita „Autorinės teisės mene ir komunikacijoje“. O mėgstantieji rankdarbius bus kviečiami pasigaminti papuošalą iš Lotynų Amerikos augalų sėklų.

Projekto vadovės Agnestos Filatovės teigimu, kasmet „In Latino“ aplanko vis daugiau Lietuvoje gyvenančių Lotynų amerikiečių, o prie renginio organizavimo prisideda tiek keliavusieji po jų kraštą, tiek norintys ten nuvykti. „Nuo pirmojo festivalio siekiame, kad „In Latino“ būtų įvairių tautybių ir skirtingas patirtis turinčių žmonių susitikimo, apsikeitimo informacija vieta. Tad šiemet ir raginame visus šnekučiuotis, jei negalima garsiai, pavyzdžiui, peržiūrų ar susitikimų metu, tai bent pašnibždomis kaimynui į ausį“, – programos pristatymą užbaigė A. Filatovė.

Kviečiame apsilankyti renginiuose ir jaukiai kuždėtis drauge su lapus metančia gamta!


9-asis festivalis „In Latino“ vyks 2014 m. spalio 9–16 dienomis. Šiemet didžiausias dėmesys bus skiriamas Kolumbijai: kinui, muzikai, fotografijai, maistui ir kitiems jos kultūros atspindžiams. Nepaisant to, kaip ir kasmet, „In Latino“ supažindins ir su kitomis Lotynų Amerikos šalimis. Dauguma festivalio renginių – nemokami.

Daugiau informacijos: www.inlatino.lt

fidaac, in latino, in latino 2014 programa, jurgis didžiulis, spaudos konferencija

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai