Now Reading
Dviračių užraktai – kokį rinktis?

Dviračių užraktai – kokį rinktis?

Dviračių užraktai - kokį rinktis?

Atšilus orams kiekvienas besibalnojantis dviratį turėtų atsiminti, kad ilgapirščiai dirba be atostogų: vasara jiems – pats darbymetis. Kaip gi apsaugoti savo dviratę transporto priemonę nuo vagių? Vienas iš būdų yra fizinės dviračių apsaugos priemonės – užraktai.

„Nenukerpamų spynų nebūna“, – juokauja „Dviratis plius“ parduotuvės konsultantas Algimantas. – „Iš tiesų, tai tik laiko klausimas, tad dviračio savininkui svarbu pasirinkti tokį užraktą, kad vagys turėtų kuo mažiau laiko ir galimybių veikti“.

Pasak konsultanto, dviratis geriausiai apsaugotas tada, kai vagišiams sunku prieiti tiek prie užrakto, tiek prie spynos mechanizmo.

Renkantis užraktą svarbu numatyti, kur ketinate laikyti dviratį: kuo pavojingesnė zona, tuo aukštesnio lygio apsauga. Specialistų teigimu, daugiausia dviračių pavagiama judriose gatvėse, iš dviračių stovėjimo aikštelių prie parduotuvių – minioje vagims paprasta likti nepastebėtiems.

Ne mažiau svarbus aspektas, padėsiantis apsispręsti, kokį užraktą rinktis, yra dviračio kaina: brangesniam dviračiui reikėtų patikimesnės apsaugos.

Užraktų įvairovė


Itin populiari, bet mažiausiai veiksminga priemonė kovojant su dviračių vagimis – trosas. Tai nebrangus užraktas, kurį patogu vežiotis, tačiau nesunku perkirpti specialiomis žirklėms.

Grandininiai užraktai taip pat yra pamėgti lietuvių: ilgesne grandine galima surakinti abu ratus ar apjuosti didesnius objektus. Tačiau grandininių užraktų patikimumas priklauso nuo metalo, iš kurio jis pagamintas.

Sulankstomi užraktai itin pamėgti dėl kompaktiškumo: metalinės plokštelės, sujungtos įvorėmis, susilanksto į nedidelę dėžutę. Tai vienas sunkiai įveikiamų užraktų tipų.

Vienas populiariausių ir patikimiausių Lietuvoje – U formos užraktas (dar vadinamas U-lock arba D-lock), lenktas grūdinto plieno strypas, įsistatantis į spynraktį. Kokybiškas U formos užraktas įveikiamas tik specialiais instrumentais. Minusas: užraktas neapjuosia plačių objektų, tad prirakinti dviračio prie medžio ar gatvės žibinto nepavyktų.

Dažnai vienas nekokybiškų U formos užraktų strypo galas būna pritvirtintas prie spynrakčio ir pasisuka, tad nupjovus tik vieną strypo galą galima pavogti dviratį. Svarbu, kad U formos užraktas susidėtų iš dviejų atskirų dalių.

U formos spyna turėtų būti kuo trumpesnė: tokią patogiau vežiotis, bet labai nepatogu pjauti. Šiuo užraktu derėtų rakinti rėmą kartu su galiniu ratu, kad vagims nekiltų pagunda išmontuoti ratus.

Daugiau nei eilinė spyna

Dviračių užraktų patikimumą žymimas lygiais: kuo aukštesnis lygis, tuo sunkiau įveikti užraktą. Pasak parduotuvės „Geras dviratis” savininko Egidijaus Ivanausko, labiausiai dviračių mėgėjus klaidina tai, kad užraktų lygių klasifikacija nėra standartizuota, taigi skirtingų gamintojų nustatyti užraktų lygiai nesutampa. Pavyzdžiui, vieno gamintojo šešto lygio grandinis užraktas patikimumu gali nenusileisti kito dešimto lygio spynai.

Pašnekovo teigimu, vis dėlto nederėtų vertinti skaičiaus, užrašyto ant įpakavimo, kaip saugumo garantijos. „Užrakto lygis – tai 50 proc. saugumo, 25 proc. dizaino ir apie 25 proc. patogumo“, – sakė E. Ivanauskas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Specialistas taip pat pataria atkreipti dėmesį į užrakto spynos mechanizmą: širdelės metalas neturi būti minkštas – tokį lengva pragręžti. Pasak jo, patikimais laikomi cilindriniai spynų mechanizmai: atrakinti juos sunku, vagims belieka tik pjauti patį užraktą. „Spynos raktas taip pat turi įtakos užrakto saugumui: plokščių raktų spynos atrakinamos itin lengvai, apvalių raktų patikimesnės – patyrę vagys įprastai turi keturis penkis specialius raktus ir bando juos pritaikyti. Patikimiausi – kodiniai raktai, taip pat tie, kurių dublikatą galima pagaminti tik pateikus rakto identifikavimo kortelę“, – patarė E. Ivanauskas.

Papildomos priemonės

Kasmet dviračių apsauga tobulėja, tačiau vagys taip pat nesnaudžia, tad pasikliauti vien užraktu būtų neapdairu. Dviračių aistruoliams patariama imtis papildomų priemonių paliekant transporto priemonę gatvėje.

Apsižiūrėkite, ar vieta saugi. Ilgam nepalikite net prirakinto dviračio vietose, kur jo nematysite.
Pakeiskite dviračio greitaveržles į patikimas, reikalaujančias specialaus rakto.

Lengvai nuimamas dviračio dalis (vairą, ratus, bagažinę ir t. t.) rakinkite specialiais užraktais arba neškitės su savimi.

Ilgesniam laikui palikdami dviratį galite numesti grandinę, nuimti balną, jei įmanoma – atkabinti stabdžius.

Visgi, kaip teigia specialistai, nuo pačių dviračių savininkų priklauso, ar sezono malonumų neapkartins dviračio netektis: budrumas dar niekam nepakenkė.

Ina Karablikova

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top