Now Reading
Kaip išgyventi viešojoje poliklinikoje?

Kaip išgyventi viešojoje poliklinikoje?

Kaip išgyventi viešojoje poliklinikoje?

Ina Peseckienė

Vargu ar rastume žmogų, mėgstantį lankytis viešojoje poliklinikoje: ilgos eilės, karingai nusiteikę žmonės, sudėtingos procedūros ir daug dokumentų pildymo. Biurokratijos aparato sraigteliai gal ir norėtų padėti, bet patys įklimpę. Tačiau biurokratijos spąstus galima apeiti.

Kiekviena poliklinika turi savo vidaus tvarkos taisykles, kurios gali kisti. Bet yra bendrų taisyklių, žinant kurias išgyventi biurokratijos džiunglėse bus paprasčiau.

Paciento sveikatos istorija

dokumentai

Ši knygelė, kurioje neįskaitomai prikeverzota daug konfidencialios informacijos apie pacientą, kelia nemažai nepatogumų ir klausimų. Pagrindinė taisyklė, kurią reikia atsiminti: užsiregistravus priėmimui pas gydytoją iš anksto, kortelė jau būna gydytojo kabinete, tad, jei jūsų poliklinikoje nereikalaujama pasižymėti registratūroje, galite eiti tiesiai pas specialistą. Beje, jei norėsite tą pačią dieną apsilankyti pas kitą gydytoją, kortelės jums neduos: iš kabineto į kitą kabinetą medicininius dokumentus perneša tik medicinos darbuotojas. Kodėl dokumentai neduodami pacientams? Pasak Všį Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotojos valdymui Violetos Tylienės, šis sprendimas atitinka Civilinio kodekso nuostatas. Nei pacientas, nei kiti asmenys neturi teisės patys sveikatos istorijos saugoti ar išnešti iš poliklinikos. „Asmens sveikatos istorijos įrašų gali prireikti kitai įstaigai, kuri pacientą gydo einamuoju momentu, informacijos apie suteiktas paslaugas, išrašytus kompensuojamuosius vaistus bei paskirtas procedūras gali paprašyti įstaigos veiklą kontroliuojančios institucijos, todėl neturėdama asmens sveikatos istorijos, įstaiga negalės laiku pateikti reikalingos informacijos“, – sako V. Tylienė. Taigi, ligos istorija jūsų, o kortelė – poliklinikos nuosavybė. 

Registracija priėmimui

Registruotis pas gydytoją galima poliklinikos registratūroje, telefonu, o kartais ir internetu. Kai kurios poliklinikos apie šią galimybę skelbia jų tinklalapyje, taip pat dalis Lietuvos poliklinikų priklauso bendrai išankstinės pacientų registracijos sistemai, ji prieinama adresu www.sergu.lt.

Registruotis būtina. Kreiptis į gydytoja be registracijos gali tik tie, kam reikalinga būtinoji medicinos pagalba. Šiai kategorijai priskiriami ir ligoniai, kurie nesikvietė gydytojo į namus, bet patys atvyko į polikliniką, o taip pat net priskirti kitai poliklinikai ar neturintys sveikatos draudimo.

Atvykus į įstaigą dėl skubios pagalbos reikia kreiptis į registratūrą, kurios darbuotojai nukreips ar net palydės pas reikiamą gydytoją arba skirs papildomą taloną priėmimui.

pas gydytoją

Tiesa, papildomą taloną sužvejoti ne taip lengva – gydytojo dienos priėmimui skiriami vos keli. Esant ekstremalioms situacijoms (pvz. epidemijai) gali būti skiriama daugiau.

Burtažodis „papildomas talonas“ yra toks pat mėgstamas, kaip ir „siuntimas“. Be siuntimo, deja, neregistruojama pas jokius gydytojus, išskyrus pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros specialistus – terapeutą, pediatrą, ginekologą, o taip pat dermatovenerologą.

Pamėgtas „kas paskutinis pas gydytoją?“ nebegalioja, mat su gydytoju dirbanti slaugytoja, kuri nuolat seka pacientų patekimo pas gydytoją eiliškumą, pakviečia pacientą. Atėję su papildomu talonu priimami atsiradus laisvesniam gydytojo laiko tarpui, tad gali tekti palaukti.

Jei atėjote paskirtu laiku, bet nepatekote pas gydytoją, V. Tylienė pataria apie tai pasiteirauti slaugytojos ar gydytojo. Jei dėl svarbių aplinkybių gydytojas aptarnauja pacientą ilgiau negu tam pacientui paskirtas laikas (apie 15 min), kiti pacientai priimami vėlesniu nei nurodyta registracijoje laiku, bet ne vėliau kaip po 30 min.

Nedarbingumo pažyma

Jei jums prireiktų nedarbingumo pažymos, galite kreiptis į bet kurią polikliniką. Bet kurioje gydymo įstaigoje išduodama nedarbingumo pažyma 2 darbo dienoms, jei kreipiamasi dėl būtinosios medicinos pagalbos. Kitais atvejais asmeniui nedarbingumo pažymėjimą išduoda jo šeimos gydytojas arba jį gydantis gydytojas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nuo 2010 m. liepos 1 dienos įsigaliojo elektroninių nedarbingumo pažymų sistema, tad dabar sergančiajam ir gydytojams nereikia vykti į SODRĄ. Duomenys apie laikiną nedarbingumą turi būti perduoti tą pačią parą, tad gandai apie atgaline tvarka suteikiamas pažymas nepagrįsti.

Dideliam ligonių džiaugsmui, jei gerai jaučiatės ir jums nereikia dar gydytojo apžiūros, į polikliniką galima nevykti – laikinojo nedarbingumo pabaiga užfiksuojama automatiškai.

Pagal galiojančią tvarką sergantieji gali kviesti gydytoją į namus, jei temperatūra siekia 39,6 laipsnius. Jei temperatūra žemesnė, bet dėl prastos savijautos negalite atvykti į polikliniką, patartina pasiskambinti į įstaigą ir pasikalbėti su savo šeimos gydytoju. Gydytojas nuspręs, ar jis pats, ar budintis gydytojas vyks į namus, ar pacientui teks pačiam atvykti į polikliniką.

Jei persikėlėte, bet pamiršote pranešti poliklinikai savo naują gyvenamąją vietą, kviesdami gydytoją į namus galite būti nemaloniai nustebinti: jei gyvenate už įstaigos aptarnaujamos teritorijos ribų, iškvietimų į namus paslaugos nebus teikiamos.

Poliklinikos keitimas

Gyvenamoji vieta nebelemia, kurioje poliklinikoje lankysitės. Tačiau renkasi ne tik pacientas, poliklinikos administracija taip pat gali svarstyti klausimą dėl paciento įrašymo į poliklinikos aptarnaujamų gyventojų sąrašus ir turi teisę nesutikti teikti asmens sveikatos priežiūros paslaugų už jos aptarnaujamos teritorijos ribų. Jei nuspręstumėte pakeisti apylinkės gydytoją, jis taip pat turi teisę nesutikti jus gydyti.

Pakeisti įstaigą galima nuvykus į kitą polikliniką ir užpildžius prašymą registruotis gydymo įstaigoje.
 

Šie patarimai gali apsaugoti pacientų nervus ir sutaupyti laiko, tačiau geriausias vaistas nuo biurokratijos ydų – nesirgti.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top