Now Reading
Jogurto gaminimas namuose

Jogurto gaminimas namuose

Jogurto gaminimas namuose

Jogurtą jau VI tūkstantmetyje pr. Kr. ruošdavo egiptiečiai. Tai vienas iš sveikiausių fermentuotų pieno produktų. Kaip ir kefyras, rūgpienis, jis yra labai maistingas ir lengvai pasisavinamas organizmo, nes turi baltymų, pieno cukraus bei riebalų.

Jogurte yra daug kalcio (mūsų organizmas pasisavina 80% viso jogurte esančio kalcio), nemažai kalio, natrio, magnio, cinko, taip pat vitaminų – B grupės, A, D ir PP, šiek tiek C ir E).

Jogurtą gamina iš sutirštinto, pasterizuoto arba sterilizuoto pieno, į kurį dedama laboratorijose auginamų bakterijų, kurios yra vadinamos jogurto bakterijomis. Pakaitinus pieną, jis pradeda fermentuotis: jogurto bakterijos maitinasi laktoze, dauginasi ir išskiria pieno rūgštį bei medžiagas, kurios neleidžia žalingoms bakterijoms daugintis žmogaus organizme.

Žmonių bei gyvūnų virškinamajame trakte visada būna bakterijų, panašių į jogurto bakterijas. Jos palaiko žarnyno mikroflorą. Tik jų sudėčiai įtakos turi daugybė veiksnių.

Jogurtas reguliuoja skrandžio bei žarnyno veiklą, naikina bakterijas, kurios sukelia skrandžio uždegimą. Padeda geriau pasisavinti kalcį bei geležį, saugo nuo mažakraujystės. Mažina cholesterolio kiekį kraujyje, didina organizmo atsparumą.

Pasigaminkime jogurtą patys!

Ingredientai:

1 l sterilizuotas pienas,
1 indelis natūralaus arba vaisinio gyvomis bakterijomis surauginto jogurto,
4-5 šaukštai pieno miltelių.

Gaminimas:

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Sterilizuotą pieną pakaitinkite iki 42 laipsnių temperatūros, sudėkite pieno miltelius, juos išmaišykite ir įpilkite jogurto. Paruoštą gėrimą supilkite į termosą arba kitą indą ir suvyniokite į laikraštį, pledą, kad neatšaltų. Po 4-6 valandų jogurtas būna tinkamas gerti. Jį laikykite šaldytuve, kad neperrūgtų. Jei norėsite vėl užsiraugti šio skanaus gėrimo, jums tereiks nusipirkti tik pieno, nes kaip raugą jau bus galima naudoti naminį jogurtą. Po kurio laiko raugas gali nebetekti aktyvumo. Tada į pieną vėl teks dėti jogurto, pirkto parduotuvėje.

Jogurtą galima rauginti ir iš pasterizuoto arba šviežio pieno, prieš tai jį užvirinus ir atšaldžius iki 42 laipsnių C.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top