Now Reading
Klasikiniai maisto ir vyno deriniai

Klasikiniai maisto ir vyno deriniai

Klasikiniai maisto ir vyno deriniai

Nusipirkote brangaus rūšinio vyno, nepagailėjote litų prabangiam užkandžiui, bet užuot patyrę dangišką malonumą ar bent išgyvenę subtilių pojūčių, nusivylėte. Kodėl?

Greičiausiai jūs netyčia išsirinkote vyną ir maistą derinį, kurie nedera tarpusavyje. Nuo seno žinoma, kad vynas ir maistas gali arba papildyti ir padėti vienas kitam atskleisti savo skonius arba trukdyti taip, jog nepajusite nei maisto nei vyno tikrųjų savybių.

Yra daugybe gėrimo ir užkandžio derinių, kurie puikiai dera stiliumi, skoniu ir svoriu. Netgi yra derinių kurių komponentai iš esmės yra priešingybės, tačiau niekas kitas negalėtų jų pakeisti. Pasirinkimas beribis, tačiau esama derinių, kurie yra kulinarijos visatos supernaujienos. Šie deriniai laikomi klasikiniais ir puikiai atskleidžia simbiotinį ryšį tarp maisto ir vyno.

Vengti universalumo

Baltas vynas geriausiai tinka su žuvimi o raudonas su kepsniu. Girdėta? Pamirškit. Būtent tokių apibendrinančių, universalių taisyklių reiktų saugotis. Įsivaizduokite, kad pagal šią taisyklę pasirinkote amerikietišką zinfandėlį ir jautienos kepsnį su grybais. Intensyvus raudono vyno taninas, pipirų prieskonis ir natūralus saldumas  užgoš mėsos skonį, taigi geriausiu atveju jausite kad valgote kažką su grybais. Jei kepsnys bus riebus ir gausiai pasūdytas jis paprasčiausiai neįsipins į bendrą skonio žaismą su zinnfandel‘iu. Vynai ir užkandžiai kaip ir žmonės visi yra asmenybės. Jiems pavojinga taikyti apibendrinančias taisykles. Klasikiniai deriniai ištirti griežčiausių žinovų, patikrinti amžių, jais galite kliautis.

Šampanas ir ikrai

Vien išgirdus šiuos du žodžius kartu nevalingai pagalvoji apie kainą. Tarsi naujasis lietuvis sau pamanė, jei jau perku vieną brangiausių gėrimų turiu išsirinkti ir kuo brangesnį užkandį. Visgi šis derinys paremtas žymiai stipresne logika. Stiprus kaulo sausumo šampanas puikiai atskleidžia, sudėtingą ikrų skonį, kuris vienu metu ir sūrus, riebios tekstūros, stipriai dvelkia žuvimi.

Chablis (čablė) ir austrės

Čablė vynuogių veislė klesti regionuose, kurių dirvožemyje gausu klinties, todėl vyno tekstūrai būdingas šiek tiek kreidą primenąs pojūtis. Labai sausas čablė kvepia citruso žiedais ir yra gana stiprus, o tai kaip tik tai ko reikia sūriai, grietinėlės tekstūrą primenančiai, stipraus jūros dumblių ir žuvies kvapo austrei.

Pino grigio ir Parmos džiovintas kumpis

Tinka tik tikras itališkas grigio, bet derinys išties stulbina. Melioną primenantis grigio skonio atspalvis puikiai dera su turtingu kumpio aromatu.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Fino šeresas ir omaras arba mėsos ragu

Jei įtariate, kad gaminant patiekalą buvo naudojamas vynas, pasivarginkite paklausti koks. Būtent ta vyno rūšis, kuri buvo panaudota gaminant patiekalą, su juo sudarys geriausią derinį. Kadangi mėsos ragu pilama šereso, o omaras šlakstomas šios rūšies vynu, jis ir bus geriausias pasirinkimas.

Klasikiniai maisto ir vyno deriniai labai dažnai susiję su regiono, iš kurio yra kilę kulinariniais ypatumais. Tuose kraštuose, kur vynas gaminamas nuo senų senovės visa vietinė virtuvė prisitaiko prie gėrimo stiliaus. Todėl, tikėtina, neprašausite pro šalį pasirinkę to paties regiono maistą ir vyną.

Muscadet ir jūros gėrybės

Puikus pavyzdys to, kaip tame pačiame regione randamas maistas ir gaminamas jam puikiai tinkamas vynas. Traškus vaisių aromato muscadet yra pakankamai lengvas, kad papildytų, bet neužgožtų šviežių moliuskų ir kitų jūros vaisių subtilaus skonio. Ar gali būti puikesnis būdas praleisti popietę Bretanės pajūryje.

Pinot noir ir antis

Švelnus, lygus pinot tikriausiai yra pats rafinuočiausias ir įspūdingiausias raudonų vaisių skonio vynas pasaulyje. Turtingo aromato, riebi keptos anties mėsa įnoringa partnerė, kuriai gali nepakakti prastesnio vyno skonio ir tekstūros. Pinot efektingumas yra kaip tik tai ko reikia atskleisti visas gerąsias paukščio savybes.

Bordo ir ėriukas

Bordo regiono virtuvės pažiba – keptas ėriukas ir bordo raudonieji vynai. Nuo Romėnų valdymo laikų ant atviros ugnies arba žarijų kepta ėriena kartu su vietiniais vynais žavėjo atvykėlius ir vietos gyventojus, mėsos sultingu lengvumu ir svaigiu vyno kvapnumu.
 

Cabernet saguvignon ir išpjautinės kepsnys au poivre

Skamba banaliai? O ar žinot kodėl šis derinys tapo klasikiniu? Kepsnio proteinai nuramina įžūlius cabernet sauvignon taninus. Burną sutraukiantis gaižumas aprimsta ir visu puikumu atsiskleidžia sudėtingi vaisių skoniai. Nuraminti taninai puikiai dera su intensyviu aštraus kepsnio skoniu.
 

Pedro Ximenez šeresas ir vaniliniai ledai

Tai labai paprastas desertas, pasižymįs puikiu skoniu todėl be galo populiarus Ispanijoje. Dažniausiai smaližiai tiesiog apšlaksto paprastus vanilinius ledus šeresu. Sudėtingas svaigus kavos ir apelsino žievelės skonis puikiai dera su paprasta vanile.

Porto stiliaus vynai ir juodas šokoladas

Gali būti kad šis derinys vienas labiausiai pasaulyje paplitusių desertų. Visur, kur pasaulyje geriamas vynas ir galima gauti šokolado jums bus pasiūlyta šio puikaus derinio. Neatsisakykite santūrus porto taninas puikiai dera su juodo šokolado kartumu ir leidžia atsiskleisti vaisių skonių gamai.

Sūris

Dabar jūs tikriausiai galvojate: „Kur dalis apie sūrį?“. Sūrio ir vyno santykiai per daug sudėtingi, kad juos būtų galima taip paprastai sutalpinti į kelias pastraipas. Šiems subtiliems deriniams paskirsime atskirą tekstą.
 
Be jokių abejonių visi išvardyti deriniai tiesiog puikūs, juos išbandė laikas ir išrankūs smaguriai, – dauguma liko sužavėti. Kad ir ką sakytų žinovai, svarbiausia ne vyno ir maisto kaina ar kilmė, visai nesvarbu ar jis klasikinis ar jūsų sugalvotas, svarbiausia, kad ir vynas ir užkandis būtent jums teiktų malonumą. Nėra prasmės švaistyti laiko ir pinigų ikrams ir šampanui jei išties jų nemėgstate.

Liudas Kauneckas

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top