Now Reading
Sustabdyk grįžtančius kilogramus

Sustabdyk grįžtančius kilogramus

Sustabdyk grįžtančius kilogramus

Sportokuras.lt

Iki vasaros pasiekėte savo taip trokštamą svorį ir nusprendėte atšvęsti demonstruodami kūną paplūdimyje. Tada darbe prasidėjo problemos, nebeturite laiko sportui, o per atostogas pajūryje tikrai nesekėte, ką valgote… Dabar atsistojus ant svarstyklių pagaliau suprantate, kad nebetilpsite į kostiumą/suknelę, paruoštą kitą savaitę laukiančioms draugų vestuvėms? Nebent imtumėte laikytis dietos. VĖL…

„Sporto kuras“ kerta lažybų, jog panaši situacija pažįstama daugeliui. „Jo-jo“ dieta, arba nuolatinė svorio kaita yra globali problema – milijonai žmonių visame pasaulyje šią akimirką stengiasi sulieknėti, taip savo pinigais maitindami „stebuklingų“ treniruočių programų ir piliulių kūrėjus. Daugumos pastangos yra bevaisės – sunkiu prakaitu panaikinti kilogramai sugrįš su kaupu.

Problema tame, jog apie dietas žmonės galvoja kaip apie dalyką, kurio galima laikytis trumpą laiką, o tada ramia sąžine grįžti prie senų įpročių. Tačiau ilgai trunkantis dailios figūros išlaikymas reikalauja ne vienkartinių dietų, bet viso gyvenimo būdo transformacijos.

„Jo-jo“ dieta – smūgis sveikatai

Nuo dažnos svorio kaitos kenčia ne tik liemens apimtis. Nuolatiniai kilogramų sugrįžimai didina insulino ir estrogenų lygį organizme. Tokie pokyčiai gali vesti prie diabeto, išaugusio kraujo spaudimo bei širdies ligų.

Smūgį patiria ne tik fizinis kūnas, bet ir moralė. Stebėjimas, kaip sunkios pastangos eina veltui, neįkvėpė dar nei vieno. Kas gi norėtų laikytis griežtų dietų amžinai?

Todėl puikiai suprantame, jog norite numesti svorio vieną kartą ir visiems laikams. Yra keletas patarimų, kurių laikydamiesi galėsite prisijaukinti svarstykles.

Nusiraminkite ir be maisto

Terminai darbe artėja neapsakomai greitai, aplankyti atvažiuoja uošviai, o visas butas skendi netvarkoje. Net nepastebėsite, kaip greitai ištuštinsite traškučių pakelį.

Streso malšinimas maistu labai greitai gali virsti įpročiu, o tada tiesiog nebeužfiksuojame, ką grūdame į savo skrandžius. Geriau mintyse parenkite kelis nusiraminimo planus, jog sekantį kartą ir vėl nelįstumėte į šaldytuvą. Pavyzdžiui, kai iškyla kalnas problemų – pradėkite nuo tos, kurią išspręsti galima per 10 minučių. Arba trumpam pasivaikščiokite lauke… O gal tiesiog atnaujinkite „Facebook“ statusą? Bet kokiu atveju, tos kelios minutės yra pakankamas laiko tarpas nusiraminimui.

Pakeiskite savo tikslus

Gyvenime visada bus atostogų, vestuvių ir giminės susitikimų, prieš kuriuos verta sulieknėti. Tačiau kai šios progos praeis, kas užkirs Jums kelią kiekvieną vakarą kibti į riebų desertą?..

Trumpalaikės dietos „dėl progos“ palaipsniui gali tapti nebe tokiomis veiksmingomis, kaip iš pradžių. Organizmo neapgausite – jis pradės kaupti kalorijas, nes niekada nežinos, kada ir vėl jam jų duosite. Todėl vietoje to, jog galvotumėte kaip per atostogas nustebinti svetimus žmones, geriau stebinkite patys save siekdami aukštesnių tikslų. Galbūt visada svajojote sudalyvauti maratone? Arba nuvykti į kalnus?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Didelių (kartais net per daug didelių) tikslų išsikėlimas privers mintis judėti teisingesne linkme, o šių tikslų pasiekimas apdovanos Jus neribota motyvacijos ir savivertės doze.

Atsisakykite svarstyklių

Taip, dietos esmė yra lieknėjimas. Tačiau matydami vien kalorijas ir jas skaičiuodami galite praleisti kur kas svarbesnius dalykus. Juk skaičiukai svarstyklėse gali keistis priklausomai netgi nuo to, kiek vandens tą dieną išgėrėte.

Tyrimai rodo, jog tie, kurie kruopščiai skaičiuoja suvartotas kalorijas, patiria kur kas daugiau streso. Organizme padaugėjus streso hormono kortizolio, net nepajutus galima imti ir persivalgyti.

Mes patariame vietoje svėrimosi geriau atsigręžti į save ir pagalvoti: kaip teisinga mityba ir treniruotės veikia mano savijautą? Ar aš turiu daugiau energijos? Ar randu jėgų po darbo dar ir pažaisti su savo vaikais? Jeigu skirsite truputį laiko teigiamų pokyčių stebėjimui – nesvarbu, ar tai būtų pasitraukimas nuo pietų stalo neištuštinus visų lėkščių ar rytinis krosas – netrukus suprasite, jog pamiršdami svarstykles kur kas geriau išlaikote motyvaciją stengtis.

Keli papildomi patarimai lieknėjantiems:

  • Padidinkite tempą. Tingite eiti į salę? Perlipkite per save ir ne tik nueikite, bet dar ir nuveikite ten daugiau nei įprastai. Taip įtikinsite save, jog Jūsų kūnas kartais gali daugiau, nei mintys.
  • Žinokite ribą. Stebėkite savo kūną ir nesiekite ekstremalumų. Kas per daug – tas nesveika. Ir taip, būti per daug lieknam kartais yra netgi neestetiškiau, nei turėti viršsvorio. Žiūrėkite ne į svarstykles, o kūno masės indeksą ir apimtis.
  • Suraskite įkvėpimo šaltinį. Lieknėti lengviau, jei turite kartu tai darantį draugą. Dar geriau – susirasti kažką, kas jau pasiekė savo tikslus ir sugeba juos išlaikyti.
  • Tvarkytis pradėkite nuo aplinkos. Prieš pradėdami tobulinti save, visų pirma susitvarkykite savo aplinką. Nekoks jausmas gamintis maistą 6 kartus per dieną prišnerkštoje virtuvėje ar einant į sporto salę pusvalandį ieškoti švarių kojinių. Nuolatinis tvarkos palaikymas ugdo discipliną, būtiną siekiant tobulų kūno linijų.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top