Now Reading
Baletas „Saulės smūgis“ – modernus menas be kraujo praliejimo (foto)

Baletas „Saulės smūgis“ – modernus menas be kraujo praliejimo (foto)

Baletas „Saulės smūgis“ – modernus menas be kraujo praliejimo (foto)

Laikas.lt
Nuotr. Zuza

Jau šiandien, spalio 16-ąją dieną „Baltijos Baleto Grupė“ antrąkart viešai pristatys savo premjerą „Saulės Smūgis“, kuri pirmą kartą buvo parodyta spalio 10-tąją.

Iki pat pasirodant spektakliui, buvo kartota, kad „Saulės smūgis“ – tai modernus baletas. Ne gana to, tikinta, kad jame neieškoma būties prasmės ar kokių nors kitokių filosofinių tiesų, siekiama linksminti žiūrovą. „Baltijos Baleto Grupei“ puikiai pavyko tai padaryti. Sėdintieji salėje pasijuto lyg dalyvaudami linksmame vakarėlyje paplūdimyje arba netgi po vandeniu. Ten nenutyla muzika, nesibaigia šokiai ir kitokios linksmybės.
 

 

Nors modernusis menas daug kam asocijuojasi su drastiškais sprendimais, pavyzdžiui, kraujo liejimu ar aktorių vimdymu, viso to „Saulės smūgyje“ nebuvo. Čia modernumo siekta originalia muzika, lazerių šou, baletui neįprastais kostiumais, tarkime, balerinos šoko kaukšėdamos aukštakulniais. Verta paminėti ir tai, kad viena iš šokėjų scenoje rūkė cigaretę, o apkvaitę jūreiviai galvas slėpė šokančiuose geltonojo laivo, visiems puikiai pažįstamo iš animacinio filmo „Yellow Submarine“, kaminuose.
Būtent šis filmukas buvo svarbiausias „Saulės smūgio“ atsiradimo „kaltininkas“. Būtent „The Beatles“ vyrukų siurrealistinė kelionė povandeniniu laivu tapo vienu pagrindinių naujojo „Baltijos baleto grupės“ spektaklio motyvų, papildytu rusų rašytojo Ivano Bunino apsakymo „Saulės smūgis“ elementais. Ši istorija pasakoja apie jauną karininką, kuris, išgyvenęs svaigią meilės naktį, paveiktas saulės kaitros susipainioja tarp savo jausmų ir keistų vaizduotėje kylančių reginių, patiria saulės smūgį.
 
Spektaklyje ši siužeto linija pratęsiama – sergantis karininkas įkrenta į vandenį ir ima skęsti. Tuo metu jį išgelbsti „Yellow Submarine“ įgula. Vyras, kartu su povandeninio laivo kapitonu, plaukia lakiausią fantaziją pranokstančiu vandens keliu, regėdami keisčiausias pro šalį praplaukiančias gyvybės formas. Vėliau išgelbėtą jaunuolį kapitonas grąžina į krantą. Šis pasveiksta, tačiau saulės smūgio padariniai virsta troškulinga vienatve, apsupta keistų nesuvokiamų žmogiškų būtybių, besibūriuojančių saulės įkaitintoje pakrantėje.

 

Kostiumų idėja įkvėpta filmo „Vandenyno gelmės“ iš dokumentinių filmų ciklo „Planeta žemė“. Įvairiausi povandeniniai gyviai atgimė medžiagų klostėse ir spalvų paletėse. Spektaklio kostiumų dailininkė – puikiai visiems žinoma stilistė Agnė Jagelavičiūtė.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top