Now Reading
Makabriškos nuotraukos – XIX a. „photoshop’inimo“ triukai

Makabriškos nuotraukos – XIX a. „photoshop’inimo“ triukai

Makabriškos nuotraukos - XIX a. „photoshop'inimo“ triukai

Laikas.lt
Parengta pagal Dailymail.co.uk
Nuotraukos iš Petapixel.com ir Blubabalu.blogspot.com

Daugelis mano, kad „photoshop’o“ gudrybės yra šių laikų naujovė ir atradimas, bet tam galėtų paprieštarauti karalienės Viktorijos epochoje gyvenę žmonės. Jau tada pasitaikė gana išskirtinių fotografijos istorijos momentų, kurie tais laikais nuskambėjo garsiai ir atrodė, kaip didžiausias stebuklas. Viktorijos laikų fotografai, regis, buvo labai išmoningi, neturėdami nei kompiuterių, nei skaitmeninių fotoaparatų, jie sugebėjo sukurti fantastiškas nuotraukas, kuriose vaizduojami žmonės be galvų.

Daugiau nei prieš šimtmetį fotografai sudėdavo atvaizdus iš kelių foto negatyvų, taip sukurdami inovatyvią fotografijos formą. Kuriant tokiu pačiu principu atsirado ir begalvių žmonių fotografijos. Pirmą kartą publikuotos šios nuotraukos sukėlė tikrą sensaciją. 

XIX a. pasižymėjo, kaip mokslų ir technologijų amžius, bet fotografija dar nebuvo tokia populiari, daugeliui tai buvo gana makabriškas užsiėmimas. Vis tik, vien fotografijos atsiradimas, tikriausiai, ne vieną to amato žinovą skatino domėtis platesnėmis šios srities galimybėmis, todėl nenuostabu, kad jau XIX amžiuje, fotografai bandė kurti fotografijos meno kūrinius.

Kai pirmą kartą šios nuotraukos buvo parodytos visuomenei – tai buvo sensacija. Pasklidus žiniai apie begalvių žmonių fotografijas, kad ir kaip keistai tai skambėtų, ne vienam kilo noras turėti tokių įmantrių savo nuotraukų. Šiuo išradingu triuku fotografai pritraukė didesnį kiekį klientų, pasiūlę jiems naują paslaugą. Taip tada žmonės linksminosi, tai buvo savotiška pramoga – matyti save visai kitokiame, nerealiame kontekste. Regis, to meto žmonėms daug smagiau buvo pamatyti save be galvos, nei lieknesnį, kaip yra dabar.

Foto manipuliacijos XIX amžiuje tapo kažkuo nepaprastu ir, tuo pačiu, smagiu dalyku. Tokių nuotraukų egzistavimas parodo ir makabrišką, šiek tiek juodą, to meto žmonių humoro jausmą. Viktorijos epochoje fotografai, panašiu principu, sugebėdavo padaryti tokias nuotraukas, kuriose žmonės atrodydavo tarsi pakilę ore, taip pat mokėjo sukurti žmonių-milžinų ir mažų žmogeliukų iliuziją.

Šias begalvių žmonių nuotraukas internete paviešino PetaPixel, tuo metu jos plačiai paplito virtualioje erdvėje. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top