Now Reading
LAIKAS „Kino pavasaryje“: Jono Meko dukters ir miegančio vyro meilė (nuomonė)

LAIKAS „Kino pavasaryje“: Jono Meko dukters ir miegančio vyro meilė (nuomonė)

LAIKAS „Kino pavasaryje“: Jono Meko dukters ir miegančio vyro meilė (nuomonė)

Dovilė Raustytė

Žymiojo menininko Jono Meko dukra, aktorė ir režisierė, Oona Meka šį kartą Lietuvoje apsilankė su savo nauju filmu, kuris buvo pristatytas „Kino pavasario“ programoje „Lietuviai svetur“.

„Miegantis vyras“ (angl. The Sleepy Man), rež. Oona Mekas, JAV, 2012 m., 25 min.

Siužetas: moteris grįžta iš darbo namo ir prie savo durų randa miegantį vyrą. „Prie mieguistų žmonių labai gerai veši augalai“, – šį įvykį komentuoja jos kolegė. Tuo įsitikina ir pati moteris, po kurio laiko apgyvendinusi radinį ant savo svetainės sofos. Oona Mekas – ne tik režisavo šį filmą, bet ir įkūnijo pagrindinę veikėją, vietomis kažkuo panašią į Ameliją iš Monmartro (tik labiau Twin Pykse, ne Paryžiuje). Ji sako, kad visai nesvarbu, kodėl tas vyras nuolat miega. „Gal jis apsvaigęs nuo vaistų, gal jis serga kokia nors liga, o gal tokių žmonių, kaip jis, filmo pasaulyje yra ir daugiau. Statydama filmą pagal Džonatano Lethemo novelę „Miegantys žmonės“ ir pati to iki galo neišsiaiškinau. Svarbiausia man buvo parodyti keistą žmonių meilę ir kuo daugiau dalykų palikti paslaptyje“, – pristatydama savo filmą kalbėjo Oona Mekas.

Pliusai: puikiai papasakota istorija. Nuo pradžios iki pabaigos buvo tikras malonumas stebėti įvykių seką. Komplimentai ir filmo dailininkei.

Minusai: nežinau, ar tai minusas. Tiesiog režisierė prasitarė, kad filmas buvo sutrumpintas penkiomis minutėmis. Jo pirmine versija (be muzikos) likusiam patenkintam Jonui Mekui šis iškirpimas nelabai patiko. O. Mekas sako, kad nenorėjusi apkrauti žiūrovų pernelyg užsitęsiančiais ir besikartojančio veiksmo (kuomet moteris įneša išneša, įneša išneša miegantį vyrą iš savo namų) kadrais. Būtų įdomu pamatyti ir nesutrumpintą filmo versiją.

Rinkis šį filmą, jei mėgsti režisieriaus paliktą erdvę apmąstymams ir interpretacijoms.

Nuogirdos: Oonos Mekas po filmo viena žiūrovių paklausė: „Ar jums patinka Vilnius? Kas čia jums patinka labiausiai?“. Nepaprastai šilta ir draugiška moteris stengėsi kuo mandagiau atsakyti į šį klausimą, bet galiausiai užsiminė, kad dabar jaučiasi taip pat, kaip ant nevykusius klausimus uždavinėjančių žurnalistų šaukiantis jos tėvas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Įdomus faktas: filmas buvo filmuotas Oonos Mekas kaimyno name. Jam buvo sumokėta, kad jis leistų iš namo išnešti absoliučiai visus baldus, tik virtuvė liko nepaliesta. Name buvo pakeista netgi kiliminė danga, kuria kaimynas džiaugiasi iki šiol. „Miegantis vyras“ nufilmuotas per 4 dienas.

Įvertinimas (iš 5 balų): 5.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top