Now Reading
Interviu apie barmeno, kaip gero psichologo ir analitiko, specialybę

Interviu apie barmeno, kaip gero psichologo ir analitiko, specialybę

Interviu apie barmeno

Laikas.lt

Nors barmeno specialybė vis dar nelaikoma rimta profesija Lietuvoje, požiūris pamažu keičiasi. Barmenus pasitempti verčia svečiai: važinėdami po pasaulį susipažįsta su naujomis tendencijomis, pamato, kokie yra užsienio barmenai ir kažko panašaus pradeda tikėtis Lietuvoje. Galbūt ir čia netrukus turėsime tokių, kurie dėl barmeno garbės kodekso atsisakytų filmuotis Holivudo kino juostoje apie slaptą agentą, kaip Maestro Salvatore Calabrese?

Taip teigia jau dešimtmetį šioje srityje dirbantis ir čia gerai žinomas Aurelijus Marudinas. Barmeno keliu jis pasuko ieškodamas, kur save realizuoti. Niekada nepasigailėjo.

Geras barmenas – analitikas

„Vis dar yra tokių, kurie galvoja, kad būti geru barmenu paprasta, nereikia nieko žinoti, niekuo domėtis. Pasirodo, tai sudėtingas ir didelio žinių bagažo reikalaujantis darbas. Žinių reikia tikrai ne mažiau, nei dirbant kur nors biure“, – tvirtina A. Marudinas. 

Geram barmenui svarbu išsiugdyti keletą būtinų savybių. Pirmiausia – nuolat tobulėti ir nesustoti vietoje. Privaloma domėtis naujais ingredientais, sekti tendencijas, madas ir nuo jų neatsilikti. Tam reikalinga ypač gera atmintis: reikia prisiminti ne tik šimtų kokteilių sudedamąsias dalis, faktus, paruošimo būdus, bet ir matematiškai tiksliai žinoti jų proporcijas.

Geras barmenas turi būti geras analitikas ir psichologas. Barmenų mokyklose yra disciplina, kur mokoma būtent šios darbo dalies. A. Marudinas prisipažįsta iki šiol žaidžiantis žaidimą: „Iš to, kaip žmogus elgiasi atėjęs į barą, kaip kalba, kaip atrodo, kokios jo manieros, bandau nuspėti, kokį gėrimą ar kokteilį jis užsisakys.“

Geriausi barmenai: kas vertinama per čempionatus?

A. Marudinas teisėjauja ir barmenų čempionatuose. Šią savaitę „Angostura Aromatic Bitters Global Cocktail Challenge 2014“ Lietuvos atrankiniame ture, kurį jau kelerius metus organizuoja šio romo platintojas Lietuvoje „Mineraliniai vandenys“, A. Marudinas pakviestas būti komisijos pirmininku. Anot jo, per čempionatus visada yra reikalavimų dėl sudedamųjų dalių. Viena iš šio čempionato, vykstančio „Olympic Lounge“ patalpose – „Angostura Aromatic Bitters“ (karčiosios trauktinės) ir vieno iš penkių romų „Angostura“ panaudojimas. Tačiau ingredientai dar ne viskas. Ką dar vertina komisija?

„Vertindamas stebiu ir bendrą pasirodymo vaizdą, bet svarbiausia, kas yra taurėje – sukurtas naujas mišinys, jo skoninės savybės, aromatas ir pateikimas“, – sako A. Marudinas. Taip pat vertinamos ir dalyvių žinios apie sudedamąsias dalis, atsakymai į komisijos į klausimus: kodėl viskas daroma būtent taip, o ne kitaip, kodėl maišomi būtent tokie ingredientai, kokie aromatai atsiskleidžia ir pan.
Pro akis nepraslysta ir pats pasiruošimas pasirodymui. Štai kelios subtilybės, į kurias teisėjai kreipia dėmesį:

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

  • Plakimo, maišymo ir kokteilių taures būtina atšaldyti, o susidariusį kondensatą nupilti arba pakeisti į visiškai šviežią ledą, jei leidžia laikas
  • Prieš dedant ledą, jį reikia nukošti, kad į kokteilį pakliūtų kuo mažiau vandens
  • Lopetėlė ledui visada turi būti atšaldyta, todėl turi būti įsmeigta į ledą
  • Į kokteilinę martinio taurę negalima dėti šiaudelių ir maišiklių
  • Ant darbastalio priemonės turi būti išdėstytos itn patogiai,kad barmenui nereikėtų kryžiuoti rankų ir kaire ranka siekti dešinėje esančių priemonių (darbo vietos ergonomika ir sistema)
  • Tai, anot A. Marudino, tik kelios smulkmenos leidžiančios spręsti apie profesionalumą.
  • Geriausi – atsidavę darbui profesionalai

Technika dar ne viskas. Koks turėtų būti tikras profesionalas? A. Marudinui paliko ryškų įspūdį susitikimas su Salvatore Calabrese. Maestro viename iš Holivudo filmų apie slaptą agentą turėjo suplakti martinio kokteilį. S. Calabrese filmuotis atsisakė: martinio kokteilis turi būti maišomas, o ne plakamas. Filmas būtų sugriovęs visus jo įsitikinimus ir tai, ką įrodinėjo visą gyvenimą – jis profesionalas.

„Laikydamasis savo principų, jis atsisakė laužyti taisykles net dėl populiarumo ir pinigų. Jam šis poelgis suteikė daugiau šlovės ir aplinkinių pagarbos, nei vienas kadras filme“, – teigė A. Marudinas.

Tai vienas iš pavyzdžių apie atsidavimą barmeno darbui ir tikrą profesionalumą, kurio tikimasi sulaukti ir Lietuvoje.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top