Now Reading
Vyrai ar moterys geresni barmenai?

Vyrai ar moterys geresni barmenai?

Vyrai ar moterys geresni barmenai?

Laikas.lt

Nors užsienyje barmenais dirbančių moterų ir vyrų santykis yra labai panašus, Lietuvoje vyrai savo gausa vis dar lenkia moteris šioje profesijoje. Tačiau pastebima, kad Lietuvoje pamažu dingsta ribos tarp „vyriškų“ ir „moteriškų“ darbų, o moteriškosios lyties atstoves vis dažniau galima pamatyti už baro ar besivaržančias profesiniuose čempionatuose.

Čempionatai – tikro baro veidrodis

Tendencijas iliustruoja bei už baro dirbančių vyrų ir moterų santykį atskleidžia barmenų čempionatai. Neseniai vykusiame Lietuvos barmenų čempionate „Angostura Aromatic Bitters Global Cocktail Challenge 2014“ varžėsi geriausi barmenai iš didžiausių Lietuvos miestų. Iš devynių barmenų trys dalyvės – moterys. Barmenės čia tradiciškai kuria intrigą: kas nugalės – vyras ar moteris. Pernai čempionate nugalėjusi Aušra Kazlauskienė šįkart turėjo tenkintis trečia vieta ir vėl užleisti dvi pirmąsias vietas vyrams.

Aušra barmenės karjeros pradžioje taip pat manė, kad gėrimus pilstys ir kokteilius plaks laikinai. Tačiau ilgainiui susidomėjimas augo, įgūdžiai gerėjo, klientų komplimentų ir arbatpinigių daugėjo. Dabar Aušra yra profesionali barmenė, domisi profesijos subtilybėmis, pati ruošiasi konkursams ir sėkmingai juose dalyvauja. Tačiau sėkmė – ne pagrindinė pergalių priežastis.

„Manau, kad moterys konkursams ir čempionatams ruošiasi kruopščiau negu vyrai. Mes daug daugiau dėmesio negu vyrai skiriame aprangai, gėrimų apipavidalinimui, švarai ir bendram estetiniam vaizdui,“ – pranašumus vardina A. Kazlauskienė.

„Šalia vyrų baruose atsiranda vis daugiau moterų, tad barmenių pasiruošimo čempionatams lygis visai nestebina. Moterų atidumą, netradicinį požiūrį ir fantaziją vyrams tenka įveikti didesne patirtimi ir geresne technika,“ – pripažįsta čempionato „Angostura Aromatic Bitters Global Cocktail Challenge 2014“ nugalėtojas Oskaras Tūba.

Dalyvės lieka be privilegijų

Moterims vis dažniau stojant į tradicinę vyrų vietą už baro, pastariesiems irgi tenka pasitempti. Moterys įprastus veiksmus atlieka elegantiškiau.

„Vyrai labiau įpratę dirbti naktiniuose klubuose, kur darbo specifika šiek tiek skiriasi“, – lygino barmenų ir barmenių darbo įpročius A. Kazlauskienė.

Čempionate dalyvavusių barmenių kūrybiškumą, originalumą, savitumą, sparčiai augantį profesionalumą ir dėmesį detalėms akcentavo ir vienintelė pasirodymus bei kūrinius vertinusi teisėja.

Vyrų ir moterų bendradarbiavimas, geranoriškos abipusės pamokos kelia įstaigos profesionalumo lygį ir statusą. O taip pat sukuria jaukią ir draugišką atmosferą, traukiančią klientus ir įkvepiančią juos dosnumui.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Darbo vietoje reikia visų

Bare „Olympic Lounge“, kuriam čempionate atstovavo A. Kazlauskienė ir kitos dvi dalyvės, klientus aptarnauja vien moterys. Iš viso čia jų dirba šešiolika. Tačiau tokia kolektyvo sudėtis reta Lietuvoje, o kad už baro turi būti ir vyrų, ir moterų, sutinka visi kalbinti barmenai ir barmenės. „Kiekvienas klientas pats pasirenka sau aptarnaujantį barmeną. Vyrai dažniau renkasi moteris, o moterys – vyrus. Juk tai savotiškas flirtas,“ – pasakoja A. Kazlauskienės kolegė Erika Dubasienė.

Antrąją vietą tradiciniame „Angostura“ čempionate užėmęs Algirdas Mulevičius dalinasi užsienio patirtimi. „Konkursuose ir čempionatuose dalyvauja po lygiai vyrų ir moterų. Šios proporcijos tokios pat, kokios būna ir įprastuose baruose,“ – sako A. Mulevičius.

Juokaujama, kad natūralus barmenų ir barmenių santykis bare pastebimas ir įvertinamas iš tolo. Kaip ir idealiomis proporcijomis suplaktas kokteilis.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top