Now Reading
Kino pusryčiai: ir apie vampyrus galima sukurti šedevrą (nuomonė)

Kino pusryčiai: ir apie vampyrus galima sukurti šedevrą (nuomonė)

Kino pusryčiai: ir apie vampyrus galima sukurti šedevrą (nuomonė)

Laikas.lt
Dovilė Raustytė

Toliau dalijuosi įspūdžiais iš „Scanoramos“. Šį kartą apie geriausią (asmeniškai) 2013 m. filmą „Išgyvena tik mylintys“.

„Išgyvena tik mylintys“ (angl. Only Lovers Left Alive), rež. Jimas Jarmuschas, JAV, 2013 m., 123 min.

Siužeto kabliukas

Režisierius Jimas Jarmuschas kurdamas filmą apie vampyrus neeikvojo „juostos“ pasmerktajai vampyro ir mirtingosios (arba atvirkščiai) meilei, kaip dažniausia nutinka filmuose apie šiuos kraujo siurbėjus. Adomas (Adam, aktorius Tomas Hiddlestonas) ir Ieva (Eve, aktorė Tilda Swinton) yra vyras ir žmona, jie skirti vienas kitam, jų meilė tęsiasi nuo neatmenamų laikų. Jie jau seniai nebežudo ir vampyrais nebeverčia nekaltų žmonių. Na, nebent tik išskirtiniais atvejais. Ši pora – šiuolaikiniai vampyrai, snobiški intelektualai, turintys nepriekaištingą skonį vertingiems daiktams, dievinantys gerą muziką, literatūrą ir, žinoma, kraują. Tad nenuostabu, kad jie taip pat papuola į J. Jarmuscho sukurtų personažų-outsiderių sąrašą. Slėpdamiesi nuo žmonių, jie gyvena tuomet, kai Adomo zombiais vadinami mirtingieji miega. Tokių kaip jie yra ir daugiau, ir jūs juos sutiksite.

Pliusai

„Is it a good stuff?“, − tarsi pirkdama narkotikus, apie kraują klausia Ieva vieno iš savo senų draugų vampyrų. Kraują jie geria aristokratiškai, iš mažų taurelių, ir su tokiu pasimėgavimu, kokį galime pamatyti tik filmuose apie narkomanus, malonumui palydint adatas. Kaip Billas Murray’us filme „Sulaužytos gėlės“ (The Broken Flowers, 2005) neskaniai valgė morkas vienos iš savo buvusių meilužių namuose, taip Jarmuscho vampyrai skaniai geria neigiamos grupės kraują. Lėto tempo, puikia muzika išsiskiriantis filmas  leidžia Adomui ir Ievai mėgautis krauju ir vienas kitu, o žiūrovui – pačiu filmu ir jo garso takeliu, kuriame nuo Wandos Jackson iki Niccolo Paganinio.

Skoningas, šiek tiek intelektualus ir kandus humoras – viena iš J. Jarmuscho filmų sudedamųjų dalių. Režisierius ne tik dovanoja puikų humoro jausmą savo personažams, bet ir pats nepraleidžia progos iš jų švelniai pasišaipyti. Kadaise bėgantį nuo mirties Johnny Deppą statęs į nepatogias situacijas filme „Negyvėlis“ (Dead Man, 1995), o Billą Murray’ų vertęs meilužių namuose ieškoti spausdinimo mašinėlės „Sulaužytose gėlėse“, Adomui jis sukuria norą nusižudyti dėl nepakeliamos mizantropijos bukai žmonijai. Tačiau jis turi Ievą, kuri nebūtų jo mūza, jei ko nors nesugalvotų. O tą geraširdė vampyrė tikrai sugeba, kaip ir pribloškiamai atrodyti (ypač plaukai!). Prie jau minėto garso takelio ir svaiginamo tempo, reikėtų pridėti ir filmo stilistiką, kuri dar labiau apsuka galvą, kad, ko gero, jei kas pasiūlytų, tai ir išlenktum vieną kitą taurelę kraujo. Toks ir turi būti geras filmas – vedantis link beprotybės.

Rinkitės šį filmą…

Jei norite sužinoti, kieno kraujo negerti, kai (jei) tapsite vampyru. O jei rimtai, tai puikus filmas tamsiam ir jaukiam vakarui, kurį dar ilgai prisiminsite.

Nuogirdos

Labai geras jausmas, kai po seanso, kuriame dalyvavo maždaug 600 žmonių, sutinki pažįstamus veidus, o jie lyg susitarę kartoja: „tikras šedevras“, „labai gerai“, „nerealus filmas, ane?“ ir pan.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Įvertinimas (iš 5 balų)

5 su dideliu pliusu − kaip pastebėjote, nebuvo nė vieno minuso, tad lieka uždėti tik pliusą. Na, yra vienas minusas, bet jis tik siaubo filmų gerbėjams, kolekcionuojantiems peržiūrėtas juostas apie vampyrus, − tai tikrai ne siaubo filmas, o romantinė drama, kurios ne gėda rekomenduoti kino gurmanams.

„Scanoramoje“ bus rodomas:

  • lapkričio 14 d., ketvirtadienį, 21 val., kino centre „Skalvija“, Vilnius;
  • lapkričio 15 d., penktadienį, 22.30 val., „Forum Cinemas Vingis“, 1 salėje, Vilnius;
  • lapkričio 16 d., šeštadienį, 21 val., „Forum Cinemas Klaipėdoje“, 5 salėje, Klaipėda;
  • lapkričio 17 d., sekmadienį, 15.30 val., „Forum Cinemas Vingis“, 1 salėje, Vilnius;
  • lapkričio 24 d., sekmadienį, 18.15 val., „Forum Cinemas Šiauliuose“, 5 salėje, Šiauliai;
  • lapkričio 24 d., sekmadienį, 19 val., „Forum Cinemas Kaune“, 2 salėje, Kaunas. 


Taip pat skaitykite:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top