Now Reading
Jaunimas versle – misija įmanoma

Jaunimas versle – misija įmanoma

Jaunimas versle – misija įmanoma

Laikas.lt
Eglė Šidlauskaitė

Vieni sugeba patys save išlaikyti dar nepalikę mokyklos suolo, tuo tarpu kitiems darbo nepavyksta susirasti net baigus universitetą. Jaunimo nedarbas – viena iš prioritetinių Europos sąjungos problemų, kuriai Lietuvos valdžia skiria nemažai dėmesio ir lėšų.

„Eurostat“ duomenimis, jaunimo nedarbas Lietuvoje šiomis dienomis siekia 26,4 proc. ir beveik prilygsta Europos sąjungos vidurkiui – 23 proc. Nors bedarbių jaunimo tarpe Lietuvoje kiekvienais metais mažėja, džiaugtis – dar per anksti. Juodoji situacijos pusė yra ta, jog jaunuoliai dažniausiai atlieka fizinius, prestižo neturinčius ir minimaliai apmokamus darbus. Visuomenėje yra įsivyravusi nuomonė, jog karjera prasideda nuo pačio žemiausio laiptelio, o aukštumas pasiekiamos tik po daugelio sunkaus darbo metų.

Jaunimas ar profesinės srities senbuviai?

Ne paslaptis, jog didžiausia kliūtis, su kuria susiduria darbo ieškantys jaunuoliai, yra patirties trūkumas. Darbdaviai ieško darbuotojų su tam tikrais įgūdžiais, tad jų neturinčiam žmogui įsilieti į profesionalaus darbo rinką gali būti nepaprastai sunku. Tačiau ar tikrai darbdaviui reikia tik patirties turinčio darbuotojo? Peržiūrėjus darbo skelbimus, siūlančius solidžius atlyginimus, atrodytų, jog atsakymas yra – taip. Visgi, pabandykime pažvelgti iš kitos pusės.

Daugumos verslininkų tikslas, nepriklausantis nuo įmonės pobūdžio, yra išplėsti savo verslą ir tapti pirmaujančiais lyderiais. Konkurecingoje rinkoje verslas, besivadovaujantis tradicinėmis strategijomis, geriausiu atveju gali būti vidutinis, tačiau tikrai ne pirmaujantis savo srityje. Taigi, iš tikrųjų, darbdaviams reikia idėjų. Žmogus, turintis išskirtinę verslo plėtros idėją ir užsibrėžęs ją įgyvendinti, yra daug labiau vertinamas už eilinį žinių bei patirties turintį darbuotoją.

Pradėti savo verslą niekada nėra per anksti

Ne paslaptis, jog sukurti sėkmingą verslą bei išsilaikyti rinkoje, neturint patirties verslo srityje bei profesinių žinių bagažo, nėra lengva. Gera žinia ta, jog jaunimo aktyvumas yra remiamas – Lietuvoje daugėja verslumą skatinančių iniciatyvų, atsiranda vis daugiau verslininkų, norinčių padėti jauniems žmonėms įkurti ir plėsti savo verslą, realizuoti savo potencialą.

Trūksta motyvacijos? Vertėtų prisiminti, jog dauguma eilinių žmonių turi darbo vietą įmonėje, dalis yra susikūrę darbo vietą sau, tačiau tik vienetai kuria darbo galimybes kitiems. Vienas stambiausių Didžiosios Britanijos milijardierių, Ričardas Bransonas, kurio vardas jau kelis dešimtmečius yra žinomas visame pasaulyje, netgi nėra baigęs mokyklos. Šiuo metu jam priklauso daugiau nei 400 telekomunikacijų, oro linijų, draudimo, bankininkystės bei prekybos įmonių.

Galimybė pradėti jau dabar

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Svarbiausias dalykas – tikėti savo jėgomis ir išdrįsti žengti pirmąjį žingsnį. Garsus Lietuvos verslo atstovas, TMD konsultantas Darius Pietaris viename vaizdo įraše teigia, jog vidinė motyvacija ką nors pradėti ir keistis atsiranda tada, kai supranti, jog tik nuo tavęs paties priklauso tavo gyvenimas ir rezultatai.

Nedvejok ir imkis iniciatyvos dabar. Įvairiuose Lietuvos miestuose dažnai vyksta renginiai, kurių metu yra savo srities profesionalai dalijasi patarimais su jaunais žmonėmis, taip padėdami jiems siekti užsibrėžtų tikslų. Artimiausias ir bene didžiausias iš jų vyks jau gruodžio 12 dieną, 16 valandą Kauno Vytauto Didžiojo Universitete. Tarptautinės jaunimo organizacijos AIESEC inicijuojamas, jau tradicija tapęs nemokamas renginys „Misija: Verslus Jaunimas“ šiais metais ruošiasi sulaukti pusės tūkstančio moksleivių ir studentų. Renginio metu pranešimus skaitys ir sėkmės istorijomis dalinsis lektoriai: Darius Pietaris, Egidijus Buika, Žydrūnas Sadauskas, oratorystės mokyklos „Toastmasters“ ir Akademinės kredito unijos atstovai bei garsusis „Radistų“ duetas. Pertraukų metu vyks organizacijų mugė, kurioje kiekvienas dalyvis turės progą daugiau sužinoti apie tarptautinių stažuočių, verslo bei karjeros galimybes.

„Misija: Verslus Jaunimas“ organizatorius Karolis Šakėnas džiaugiasi, jog verslumą skatinančių iniciatyvų daugėja ir skatina aktyvų jaunimo dalyvavimą: „Mes, AIESEC tinklo nariai, norime pakeisti pasaulį ir tikime, jog jei po šio renginio nors vienas dalyvis pakeis savo požiūri, pradės imtis iniciatyvos – mes jau būsime prisidėję prie pasaulio keitimosi.“

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top