Now Reading
Patarimai studentams: pavasaris tavo piniginėje

Patarimai studentams: pavasaris tavo piniginėje

Patarimai studentams: pavasaris tavo piniginėje

Laikas.lt

Tirpstant sniegui, pradeda tirpti ir žiemiškas apsnūdimas. Nejučia imi regėti tai, ko anksčiau lyg ir nebuvo: palei langus voliojasi šiukšlės, piniginėje glamžosi pernykščiai čekiai, o spintoje – ir velnias koją nusilaužtų. Kol dar pečių neužgulė pavasario sesija, pats metas apsikuopti.

Kaip tai padaryti, sufleruoja „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto ekspertai, pateikiantys keletą naudingų patarimų pavasariui.

Akcija „Darom“ pinigėje. Pavasaris – puiki proga paskelbti akciją „Darom“ savo piniginei ir sutvarkyti visuose jos skyriuose besimėtančias monetas, čekius ir pernykščius vizito pas stomatologą priminimus. Žiūrėk, taip netyčia rasi ir seniai pasimetusį žavios kursiokės telefoną, kurį ji nedrąsiai dar gruodį suraitė ant servetėlės valgykloje. Taip pat pats laikas peržiūrėti turimus dokumentus ir sutartis. Nemaža jų dalis yra periodiškai atnaujinami ar pratęsiami nuo metų pradžios, tad sudėliojus dokumentus tvarkingai, bus lengviau juos rasti ir nepražiopsoti galiojimo terminų. Galbūt metas atkreipti dėmesį ir į naujus pasiūlymus? Gali būti, kad, pavyzdžiui, mobiliojo ryšio operatorius šių metų pradžioje pasiūlė naują planą, padėsiantį sutaupyti ne vieną litą, ir tau tereikia jį užsisakyti.

Mažiau yra daugiau. Kartais kambaryje tuščių butelių, mobiliųjų telefonų aparatų, knygų, rūbų ar kitų daiktų, veikiančių ir sugedusių, prisikaupia tiek, kad nežinia, kur juos sutalpinti. Dalį jų išvis užmirštame turį, bet iš močiutės išgirstas priežodis „atsarga gėdos nedaro“ veikia. Tačiau nuosavybė savaime nereiškia nei turtingumo, nei socialinio statuso, nei geresnės gyvenimo kokybės, tad retkarčiais nepakenktų atsisakyti požiūrio „O gal dar kada nors prireiks“ (suplyšusių džinsų kaime ar tuščio butelio vazai) ir atlikti turimų gėrybių „reviziją“. Beje, nebereikalingų daiktų nebūtina išmesti į konteinerį. Galbūt sijonas, į kurį nebeįlendi, puikiai tiks jaunesnei pusseserei, o perskaityta knyga praturtins bibliotekos fondą. Be to, galima ir kišenę papildyti – internete gausu tinklalapių, kuriuose nereikalingus daiktus gali parduoti ar išmainyti į tai, ko šiuo metu labai reikia.

Pavasario „likučiai“. Pavasarį atšilimas jaučiamas ne tik gamtoje ir širdyje, bet ir piniginėje. Gyventojų pajamų mokesčio susigrąžinimas, šildymo sezono pabaiga, ilgėjančios dienos ir „trumpėjančios“ sąskaitos už komunalines paslaugas lemia tai, jog net ir studento kišenėje lieka vis daugiau litų. Tačiau šio likučio nevertėtų lengva ranka iššvaistyti vakarėliams su draugais, kad ir kaip norėtųsi pavasarį švęsti. Suplanuok iš anksto, kam skirsi atliekamas lėšas – taupysi studijų įmokai, atostogoms, o gal įsigysi seniai svajotą dviratį ir į paskaitas keliausi „ekologiškai“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Darbas studentą puošia. Vasara – puikus metas studentui užsidirbti keletą litų ir įgyti naujų įgūdžiu, tad jau dabar pradėk dairytis sau veiklos – jei ne darbo ar praktikos, tai bent savanorystės programų. Prisijungęs prie komandų, organizuojančių įvairias stovyklas ar festivalius, suderinsi malonumą su nauda. Be to – „papuoši“ savo gyvenimo aprašymą, taip įrodydamas, kad nesi koks lepšis, o aktyvi ir perspektyvi asmenybė.

Užtarnauto poilsio planas.
Nors apie kitų metų atostogas verta pradėti galvoti vos šiųmetėms pasibaigus, dažnai jos prisimenamos tik išlaikius paskutinį pavasario sesijos egzaminą. Ir net jei šiemet vasarą ketini dirbti, o atostogoms skirsi tik ilgąjį liepos savaitgalį, vis vien šį poilsį reikia planuoti ir jam ruoštis finansiškai iš anksto. Tokiu atveju net kelios dienos gali virsti ne tingiais rytais namuose ar pasivaikščiojimu prekybos centre, bet turiningomis ir įsimintinomis atostogomis.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top