Now Reading
Startuoja Baleto savaitė, skirta Lietuvos baleto 85-mečiui

Startuoja Baleto savaitė, skirta Lietuvos baleto 85-mečiui

Startuoja Baleto savaitė

Nuo rugsėjo 29 d. iki spalio 2 d. kviečiame į Baleto savaitės spektaklius. Net 4 vakarus Lietuvos baleto mėgėjai galės gėrėtis išskirtiniais LNOBT baleto trupės repertuaro perlais, spektakliuose šoks mūsų solistai ir svečiai – garsiausių pasaulyje baleto meno centrų, Maskvos didžiojo teatro ir Sankt Peterburgo Marijos teatro baleto trupių pagrindiniai, geriausieji solistai.

Artėjančios Mokytojų dienos proga teatras moksleiviams, studentams, mokytojams ir dėstytojams, bei visiems senjorams dovanoja išskirtinę galimybę į pirmuosius du Baleto savaitės spektaklius, „Kopeliją“ ir „Don Kichotą“, bilietą įsigyti tik už 12 Lt. (Bilietų kiekis ribotas).

Rugsėjo 29 d. rodome „Kopeliją“, istorinį Lietuvos baletui spektaklį, pradėjusį Lietuvos baleto raidą 1925 m. Pastatymas, kurio premjera įvyko šiemet, gegužės pabaigoje, išskirtinis teatro repertuare. Šį kartą įkūnytas Kirillo Simonovo, tačiau spektaklio siela neabejotinai yra dailininkas Mihail Chemiakin. Visame pasaulyje žinomas kūrėjas ne tik sukurė vizualiąją spektaklio pusę, bet ir redagavo choreografijos libretą. Pagrindinius vaidmenis šoks pripažinti mūsų baleto solistai, pelnę ne tik žiūrovų simpatijas, bet ir įvairius geriausiųjų apdovanojimus – Olga Konošenko, Inga Cibulskytė, Eligijus Butkus.

Rugsėjo 30 d. kviečiame į vieną gražiausių, nuotaikingiausių, spalvingiausių mūsų spektaklių – „Don Kichotą“. Istoriniame, jau 240-ąjį kartą LNOBT rodomame spektaklyje, šoks Sankt Peterburgo primarijų pora Olesia Novikova ir Leonidas Sarafanovas. Tai, kad šie solistai šoka pagrindinius vaidmenis šio teatro scenoje – jau savaime byloja apie aukštą jų profesinį lygį. „Jie pavergė visus. Ir publiką, ir kolegas“; „Leonidas Sarafanovas ir Olesia Novikova buvo neprilygstami“; „Šiems solistams, atrodo, nėra neįmanomų dalykų scenoje,“ – tai tik keletas šių solistų šokio įvertinimų įvairiose recenzijose.

Abu solistai Marijos teatre šoka nuo 2002 metų. Leonidas Sarafanovas, penkių tarptautinių konkursų laureatas, kaip pricipal solistas atėjo į šį teatrą po mokslų Kijeve ir solisto darbo Ukrainos nacionalinėje operoje. Jo dabartiniame repertuare – per dvidešimt pagrindinių vaidmenų Marijos teatro repertuaro spektakliuose. 2006 m., kuomet Marijos teatre įvyko garsaus prancūzų choreografo Pierre Lacotte baleto „Undinė“ premjera, Leonidas Sarafanovas tapo pirmuoju Matteo vaidmens atlikėju ir žymiojo choreografo numylėtiniu, tad jau tais pačiais metais debiutavo Milano La Scaloje, P. Lacotte „Silfidės“ pastatyme Džeimso vaidmenyje.

Olesia Novikova į Marijos teatrą buvo pakviesta kaip viena gabiausių garsiosios A. Vaganovos baleto akademijos absolvenčių, ir šį savo titulą pilnai pateisino laimėdama tarptautinį baleto konkursą Sankt-Peterburge. Per aštuonerius darbo metus Marijos teatre ji sukūrė per 20 pagrindinių vaidmenų tiek klasikiniuose, tiek moderniuose baleto pastatymuose, tapo viena geriausių Marijos teatro solisčių. Sceninis žavesys, temperamentas ir svarbiausia – fantastiškai profesionalus šokis – šią solistę iškelia kaip vieną perspektyviausių rusų baleto atstovių.

Spalio 1 d. LNOBT scenoje– klasikinio baleto šedevras „Bajaderė“ su Anastasija ir Denisu Matvijenko, šokėjų pora iš Sankt Peterburgo. Pora ne vien scenoje, bet ir gyvenime, stebina savo gerbėjus ne tik Sankt Petrburge, bet ir daugelyje didžiausių pasaulio scenų, kuriose nuolat gastroliuoja. Denis Matvijenko guest principal statusu šoka net keturiuose pasaulio teatruose – Tokijuje, Maskvoje, Milano La Scala ir Paryžiaus Grand Opera, Anastasija – Veronos Arena di Verona ir Milano La Scala. Deniso biografiją puošia net keturios pergalės tarptautiniuose konkursuose Liuksemburge, Budapešte, Nagojoje ir Maskvoje, Anastasija tapo laureate tarptautiniuose konkursuose Kijeve, Varnoje, Maskvoje. Solistų gastrolių geografija aprėpia garsiausius viso pasaulio teatrus, tad išvysti juos mūsų Baleto savaitės spektaklyje bus išskirtinė ir reta proga.

Spalio 2 d. baleto savaitę pabaigs gražiausias romantinio baleto spektaklis „Žizel“. Jame pagrindinius vaidmenis šoks Maskvos didžiojo teatro solistai Svetlana Lunkina ir Nikolajus Tsiskaridzė. Solistu „numeris 1“ tituluojamas šokėjas, kurio charizmai ir talentui iš tiesų sunku atsispirti, Didžiojo teatro primabaleriną Svetlaną Lunkiną taip pat įvardija kaip vieną geriausių balerinų ir kaip pirmąją tarp su juo šokusių partnerių. Žizel vaidmuo buvo jos debiutas Didžiajame teatre 1997 m., paruoštas kartu su garsiąja Jekaterina Maksimova, kuri tapo jos nuolatine repetitore. Svetlanos Lunkinos talentas įvairiapusis, 2003 m.ji filmavosi kine „Sankt Peterburgo – Kanų ekspresas“, šoka įvairiuose projektuose. Nors jos repertuare visi svarbiausi teatro statytų spektaklių vaidmenys, Žizel visgi taip ir liko išskirtiniu, apie kurį balerina sako: „Žizel – visų balerinų svajonė“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nikolajus Tsiskaridzė, savo karjerą Didžiajame teatre pradėjęs 1992 m., šiuo metu yra, turbūt, labiausiai žinomas rusų baleto šokėjas pasaulyje. Pelnęs visus įmanomus baleto apdovanojimus Rusijoje, parengęs visus įmanomus klasikinio baleto vaidmenis, šokęs visose garsiausiose pasaulio scenose, Nikolajus Tsiskaridzė kas kartą stulbina savo gerbėjus.

„Žizel“ su šiais solistais mūsų teatre turėtų tapti išskirtiniu įvykiu ir gražiu Baleto savaitės baigiamuoju akcentu.

Tad visi laukiami LNOBT, o nepasiklysti programoje jums padės Laikas.lt renginių gidas.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top