Now Reading
Duona namų sąlygomis – įmanoma!

Duona namų sąlygomis – įmanoma!

Duona namų sąlygomis – įmanoma!

Ak, kaip gardžiai, šventiškai ir kasdieniškai kvepia naminė duona. Tie, kas vaikystėje turėjo galimybę ragauti kaime keptos „bandos“ tikrai pamena tą nepakartojamą plutelės traškesį, minkštumą ir kvapą…

Tuos, kurie išsiilgo naminės, natūralios duonos skonio ir tuos, kas neturėjo galimybės jos paragauti kviečiame pasilepinti ir palepinti savo šeimyną netikėtu ir sveiku produktu – namine plikyta duona.

O kad duonelė būtų išties nuostabaus, tikro skonio pradėkime nuo ypatingojo raugo paruošimo. Tai nebus sudėtinga, o rezultatai bus išties skanūs.

Raugo paruošimas

Stiklinę viso grūdo ruginių miltų sumaišyti su 1 stikline vandens (kambario temperatūros). Maišyti šaukštu iki grietinės tirštumo masės (tirštumą galima reguliuoti papildomai įpilant vandens). Gautą masę uždengti skepeta arba plona maistine plėvele ir padėti šiltai (apie 25°C temperatūroje) rūgti 3 paras (72 val.). Šiltai stovinčią raugo masę kiekvieną dieną lengvai pamaišyti. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje susiformuoja burbuliukai, jaučiamas švelnus raugo kvapas.

Raugo laikymas

Pasidarėte daug raugo? Nepergyvenkite, jo galima pasilikti kitam kartui. Tereikia pasemti porą šaukštų (50 g.) išrūgusios masės (po 12 val. maišinio rūgimo (1 diena), supilti į indelį, įpilti 50 g. šilto vandens ir 50 g. viso grūdo ruginių miltų, labai gerai sumaišyti iki vientisos masės, uždengti plėvele ir pastatyti šiltai. Rauginti apie 3-5 valandas, kol raugo apimtis padvigubės ir, jei indas permatomas, matysis tolygios, išrūgusios tešlos akutės – toks būna iškeptos duonos minkštimo akytumas. Tokį raugą reikia pastatyti šaltai, geriausia ne žemesnėje nei 10°C temperatūroje (bet tinka ir šaldytuvas). Indas, kuriame laikysite raugą, gali būti paprasčiausias stiklainis, tik jo dangtelyje būtina padaryti skylutes, nes raugas turi „kvėpuoti“.

Jeigu duoną kepate kiekvieną dieną, nugriebtą kiekį (50 g.) raugo sumaišius su 2 stiklinėm viso grūdo ruginių miltų ir 1 stikline šilto (apie 25°C) vandens iki vienalytės masės, pastatyti šiltai 12 val. Po to jau galima ruošti tešlą ir kepti duoną pagal receptūrą, vėl pasiliekant išrauginto raugo 50 gr. kitam kartui.

Raugo „atgaivinimas“

Norint kepti duoną po keleto dienų, reikia išimti iš šaldytuvo 50 g. raugo, įpilti 50 g. šilto vandens ir 50 g. viso grūdo ruginių miltų, gerai viską išmaišyti, bei pastatyti šiltai, apie 8-12 val.

Raugo „pamaitinimas“

Jeigu kepate duoną rečiau, nei kartą per savaitę, raugą reikia „pamaitinti“: paimti iš šaldytuvo indą su raugu, įpilti į jį 50 g. šilto vandens ir 50 g. viso grūdo ruginių miltų, sumaišyti, palaikyti šiltai, kol apimtis padvigubės (3-5 val.) ir pastatyti atgal į šaldytuvą. Pasilikite apie 1 stiklinę raugo. Nereikalingą dalį galite išmesti, nes raugo prisidaugins labai daug.

Išmokote pasigaminti raugo? Pats laikas nustebinti visus namie kepta duona!

Naminė plikyta duona gaminama dvi dienas

1 d. plikinio paruošimui reikės: 1 stiklinės paruošto (išrūgusio) raugo; 2 stiklinių viso grūdo ruginių miltų; 1 valgomo šaukšto kmynų; 2.5 stiklinių verdančio vandens.

2 d. tešlos paruošimui reikės: pirmą dieną paruošto (išrūgusio) plikinio; 1 stiklinės viso grūdo ruginių miltų; 1 stiklinės kvietinių miltų („Malsena“ 550D); 3 valgomų šaukštų cukraus; 1 valgomo šaukšto natūralaus medaus; 2 arbatinių šaukštelių druskos; 1 valgomas šaukštas ruginio salyklo.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Paruošimas:

1 d. Plikinio paruošimas. Į maišymo indą supilti viso grūdo ruginius miltus ir kmynus. Intensyviai maišant užpilti verdančiu vandeniu (maišant turi nelikti verdančiu vandeniu nepaveiktų miltų gumuliukų). Gautą plikinį palikti apsicukruoti ir ataušti (2-3 val.). Į ataušusį plikinį sudėti paruoštą raugą, išmaišyti iki vienalytės masės ir palikti rūgti 12 valandų.

2 d. Tešlos ruošimas ir kepimas. Į paruoštą plikinį suberti viso grūdo ruginius ir kvietinius miltus, cukrų, druską, kmynus, salyklą, medų. Minkyti tešlą rankomis (drėkinant rankas vandenyje, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Maišant spiraliniu maišytuvu pradžioje maišyti, kol neliks sausų miltų, tada 3-5 minutes kol tešla taps vienalytė. Suminkius tešlą, rankomis suformuoti kepaliuką, kurį įdėti į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi išteptą formelę ir kildyti 3 valandas, laikant šiltai (apie 25°C). Iškilus tešlai pašauti formelę į iki 250°C įkaitintą orkaitę ir kepti 15 min, taip suformuojant duonos plutą. Sumažinti temperatūrą iki 200°C ir kepti apie 30 min.

Iškepusios duonos kraštai turi būti rusvi, atšokę nuo formelės. Iškepusią duoną išimti iš formelės ir nupurkšti plutą vandeniu, arba tiesiog apglostytyti duoną vandenyje sudrėkintais delnais, kad plutelė suminkštėtų. Uždengti duoną skepeta ir palikti ataušti.

Raitojatės rankoves ir bėgate gaminti duonos? Jei jums pasirodė kiek sudėtinga, tuomet kaip alternatyvą galite išmėginti sveikuoliškus “Malsenos” juodos ir baltos duonos mišinius ir pasigaminti rankų darbo duonos namuose ir keliauti į natūralios duonos skonio pasaulį…

Skanaus!

Viktorija Gudelė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top