Now Reading
Knarkimas – kūno garsų simfonija

Knarkimas – kūno garsų simfonija

Knarkimas – kūno garsų simfonija

Dieną mes stengiamės kontroliuoti garsus, leidžiamus iš įvairiausių savo kūno ertmių. Tačiau naktimis mes tampame bejėgiais – garsai, kuriuos skleidžia miegantis žmogus: kaulų treškėjimas, čepsėjimas ir murmėjimas, šūksniai, dujinis crescendo ir knarkimas atskleidžia ne tik mūsų slapčiausias svajones, bet ir elgesio, higienos ar mitybos įpročius.

Kai kurie Vakarų kompozitoriai naktinius žmogaus garsus yra panaudoję net ir savo kūriniuose. Kitiems, ne tokie kūrybingiems, šalia miegančiojo leidžiami garsai tampa tikra kankyne, griaunančia visą vakare sukurtą romantiką…

Ar įmanoma pačiam kontroliuoti savo naktimis skleidžiamus garsus? Iš principo, taip.

Pradžiai, išsiaiškinkime, kodėl žmogus knarkia. Priežastis paprasta – mūsų nosies ir gerklės ertmės yra atskirtos horizontaliu raumenų audiniu, vadinamu gomuriu. Arčiau gerklės esanti gomurio dalis yra minkštesnė, ir ji užsibaigia karančiu lašo formos liežuvėliu, kuris ir yra didžiausias knarkimo kaltininkas. Miegant minkštoji gomurio dalis, kaip ir dauguma burnos ar žandikaulio raumenų atsipalaiduoja, todėl minėtasis liežuvėlis nukara į gerklę.

Jei tas „nukarimas“ yra didelis, liežuvėlis gali užtverti visa gerklę ir išsyk apsunkina, o kartais ir išvis trumpam (kelioms sekundėms) sustabdo kvėpavimą (per naktį tai gali įvykti nuo 30 iki 300 kartų). Kvėpavimo metu visa konstrukcija dreba kaip kratoma šaltiena, liežuvėlis blokuoja kvėpavimo takus, ir organizmo traukiamas oras sukelia garsą, primenantį durų girgždėjimą – tai ir yra knarkimas.

Įdomu tai, kad viso apatinio žandikaulio konstrukcijos skverbimasis gilyn link gerklės miego metu yra būdingesnis apskrito veido žmonėms, nei pailgo. Tačiau viena aišku – kuo kaklas riebesnis, tuo daugiau priežasčių surengti aplinkiniams naktinį koncertą.

Todėl pirmas patarimas, kaip pačiam išvengti knarkimo – meskite svorį. Tuo pačiu venkite sunkaus maisto prieš naktį, kuris šiaip ar taip yra viena pagrindinių storėjimo priežasčių. Venkite ir alkoholio prieš naktį – pastarasis atpalaiduoja liežuvio ir gomurio raumenis, todėl kvėpavimo blokavimas – garantuotas.

Bene efektyviausias būdas atsikratyti knarkimo – keisti miegojimo įpročius. Stenkitės gulėti ant šono, o ne ant nugaros. Išbandykite aukštesnę arba standesnę pagalvę – su tikslu laikyti galvą kuo aukščiau, tuo pačiu ištempiant apatinį žandikaulį į priekį.

Žinoma, jei esate pabuvojęs Amerikoje, neišvengiamai matėte, kiek yra prikurta priemonių, kovojančių su knarkimu – nuo kapų ant dantų, ištempiančių žandikaulį ir liežuvio raumenis, iki klijuojamų ant nosies juostelių, kurias nešioja ir sportininkai – kad lengviau kvėpuotų. Tačiau, kaip tvirtina viską išmanantieji – vaistai ir priemonės nuo knarkimo veikia tik todėl, kad trukdo Jums užmigti ir kaip reikiant išsimiegoti. Paviršutiniškas miegas su papildomomis priemonėmis, prilipintomis prie įvairių kūno vietų – ne visada geriausia išeitis. Kartais vietoj jų užtenka tiesiog pašalinti iš kambario alergiją sukeliančius objektus (naminius gyvūnėlius) ar pūkines pagalves. Kartais tiesiog reikia nepersišaldyti. Kartais – susiremontuoti pažeistą nosies pertvarą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tačiau labiausiai knarkimas vis dėlto kelia problemų ne pačiam „knarkikui“, bet aplinkiniams, ar tam mylimam asmeniui, su kuriuo kilniai dalinatės savo lova. Žmonija per savo istoriją yra išbandžiusi daug būdų, kaip nuslopinti šalia miegančio žmogaus knarkimą – nuo balandžio išmatų, užtepamų knarkiančiojo panosėje iki pratiso švilpimo, tačiau efektyviausias išlieka nepatobulintas – geras niuksas į šoną, pažadinant šalia miegančiojo refleksą – įtempti žandikaulio ir gerklės raumenis.

JEI ŠALIA JŪSŲ MIEGANTI MERGINA KNARKIA, 10 PAPRASTŲ BŪDŲ, KAIP SU TUO KOVOTI:

1. Pakiškite po jos galvą dar vieną pagalvę;
2. Jei įmanoma, pakiškite po jos galva kietesnę pagalvę;
3. Kai pabus, priverskite ją numesti svorio;
4. Kitą naktį eikite gulti 30 minučių anksčiau, nei ji, kad, prasidėjus jos naktiniam koncertui, jau būtumėte užmigęs;
5. Kitą naktį pritvirtinkite prie jos naktinių marškinių nugaros teniso kamuoliuką, kad ji galėtų miegoti tik ant šono;
6. Duokite jai prieš miegą šiek tiek medaus (bet ne pieno!);
7. Kitą kartą neleiskite jai prieš miegą gerti alkoholinių gėrimų;
8. Neleiskite jai prieš miegą daug prisivalgyti, ypač, tokio sotaus maisto, kaip pyragas, pica ar šokoladas;
9. Užsikimškite ausis;
10. Išeikite į kitą kambarį.

Giedrius Drukteinis
Elegancija.eu

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top