Now Reading
Dantų pastoje esantis chemikalas kelia pavojų dar negimusiam kūdikiui

Dantų pastoje esantis chemikalas kelia pavojų dar negimusiam kūdikiui

Dantų pastoje esantis chemikalas kelia pavojų dar negimusiam kūdikiui

Cheminė medžiaga, pasitaikanti dantų pastoje ir muilo gaminiuose, gali sukelti nėščiosios vaisiaus smegenų pažeidimus, praneša Britanijos dienraštis the Daily Mail.

Mokslininkai būgštauja, kad nėščiosios, vartojančios daug kosmetikos, į kurios sudėtį įeina kenksminga medžiaga – triklozanas, kelia grėsmę tolimesniam savo vaisiaus vystymuisi. Profesorė Margaret James iš Floridos universiteto, teigia: „Mes žinome, kad tai problema, bet dar neaišku, kokie jos mąstai.“
 
Triklozanas yra stiprus antibakterinis preparatas, sukurtas prieš penkiasdešimt metų. Šiuo metu jis plačiai naudojamas dantų pastų, dezodorantų, prausiklių, muilų ir netgi kai kurių žaislų gamyboje. Kilus įtarimams dėl šios medžiagos saugumo šiemet Maisto ir vaistų administracija Jungtinėse Valstijose pradėjo išsamią triklozano analizę.

Bandymai su avimis parodė, kad šis chemikalas trikdo fermentų, atsakingų už estrogeno cirkuliaciją gimdoje, veiklą. Estrogenai padeda laikyti atvirą pagrindinę arteriją, teikiančią kūdikiui kraują, prisotintą deguonies. Sutrikus estrogenų veiklai, vaisiui ima stigti deguonies ir smegenys ima apmirinėti. 
 

Triklozanas įeina į „Aquafresh“, „Sensodyne“, „Corsodyl“ ir „Colgate Total“ produkciją. Organizacijos „ChemTrust“, atsakingos už žmonių pagamintų cheminių medžiagų naudojimą, vadovė Elizabeth Salter-Green rekomenduoja nėščioms moterims vengti triklozano turinčių gaminių. „Jos turi vengti visko, į ko sudėties sąrašą įeina triklozanas. Nebūtina visiems naudoti antibakterinių produktų, jei rankos plaunamos reguliariai. Triklozanas jau seniai buvo mūsų radare, todėl manęs nestebina šie pastarųjų dienų atradimai“, – tikino E. Salter-Green.

Parengė Živilė Barkauskaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top