Now Reading
„Skvotavimas“ Londone: latviai, lietuviai ir lenkai gyvena nemokamai ir ieškosi dar didesnio namo

„Skvotavimas“ Londone: latviai, lietuviai ir lenkai gyvena nemokamai ir ieškosi dar didesnio namo

„Skvotavimas“ Londone: latviai

Šiame Londone esančiame name yra 10 miegamųjų, marmuriniai vonių kambariai ir gerai įrengta virtuvė. Tačiau tai ne žvaigždės namai. Ne, jame gyvena žmonės iš Rytų Europos. Krūva imigrantų šiame 6 mln. svarų sterlingų kainuojančiame name gyvena nemokamai.

Jie paliko savo šalis po to, kai draugai jiems papasakojo apie Didžiojoje Britanijoje galiojančias teises „skvoteriams“, kuriuos iš „užskvotintų“ namų išmesti yra labai sunku.

Jaunuoliai, daugiausia iš Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos, išdaužė šio namo langus ir uždėjo užrašą, aiškinantį skvoterių teises. Jie visoje valdoje užkabino jų „nuosavybę“ reiškiančius plakatus, kad niekas čia neitų be leidimo. „Atsiminkite, kad mes čia gyvename, tai mūsų namai ir mes čia pasiliksime“, – skelbia užrašai.

Šis namas Highgate rajone buvo gyvenamas iki praėjusių metų vasaros ir priklausė 61-erių metų verslininkui Johnui Ormerodui.

Dabar jis primena didelę stovyklą, kurioje gyvenančių „skovterių“ dauguma yra bedarbiai, namuose pilna šiukšlių, galima laisvai rūkyti.

Pirmasis į namą įsibrovė latvis, prisistatantis Jasonu Ruddicku. Vaikinas prieš atsikeldamas į Londoną gyveno Rygoje, kur jam sunkiai sekėsi ieškotis darbo. Kodėl būtent Londonas? Nes kitose šalyse „skvoteriai“ iš namų išmetami labai greitai ir dažnai yra suimami.

21-erių latvis teigia, kad šiame name jie nemoka komunalinių mokesčių. „Sąskaitos ateina į paštą, tačiau jos adresuotos senajam šeimininkui, todėl mes jų neapmokame“.

Namo virtuvėje – visi reikalingiausi įrankiai maisto gamybai, šildymas. Taip pat didelis sodas lauke. „Tokiame name gyventi ir jį išlaikyti yra tikrai brangu. Tačiau čia mes gauname viską nemokamai, netgi maistą“, – teigia vaikinas. Jis pasakoja, kad namų šaldytuvas visada pilnas maisto, kurį randame parduotuvių šiukšlinėse.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kita namo gyventoja, lietuvė Zhypka, teigia, kad jai labai patinka puošnus vonios kambarys. „Dauguma iš mūsų turi darbus, tačiau kiti vis dar ieško“. Kitas gyventojas priduria, kad netrukus jie „įsikels“ į dar didesnį namą. Prieš atsikraustydami į šį namą „skvoteriai“ gyveno neveikiančiame bare.
Tačiau kaimynai dėl tokių gyventojų tikrai nėra patenkinti. „Jie palieka šiukšles gatvėje. Ir dėl jų atsirado žiurkių“.

O kaip pats namo šeimininkas? Jis į žurnalistų skambučius neatsako ir nieko nekomentuoja. Tuo geriau „skvoteriams“. Tačiau įdomi, kaip visa ši istorija baigsis ją paviešinus Didžiosios Britanijos internetinėje spaudoje?

P.s Skvotas – tai nelegaliai žmonių grupės apgyvendintas namas, kuris turi būti negyvenamas bent metus laiko. Dažniausiai naujieji gyventojai į šį namą neturi jokios oficialios teisės. 

Parengta pagal Dailymail.co.uk
Nuotr. dailymail.co.uk

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt