Now Reading
Bohemiečiai su kulkomis pristatė „Oneginą“ (Foto)

Bohemiečiai su kulkomis pristatė „Oneginą“ (Foto)

Bohemiečiai su kulkomis pristatė „Oneginą“ (Foto)

Bohemiečiai šiandien švilpiant kulkoms „Ekskomisarų biuro“ šaudykloje pristatė antros sezono pusės naujienas.

Didžiausia iš jų – Piotro Čaikovskio operos „Oneginas“ premjera, kuri įvyks kovo 6 d. Vilniaus kongresų rūmuose kartu su maestro Gintaro Rinkevičiaus vadovaujamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru.

„Jau dvejus metus nestatėm naujo spektaklio. Nors tie metai visiems Lietuvos menininkams buvo sunkūs, per tą laiką vykdėm plačią kūrybinę veiklą, išaugom, sustiprėjom. O dabar surinkom savo rimčiausias pajėgas, kad galėtumėm pristatyti pirmą rusų klasikinės muzikos kūrinį, kurio imasi bohemiečiai“, – sako režisierė Dalia Ibelhauptaitė.

Su P. Čaikovskio „Oneginu“ D. Ibelhauptaitė dirba jau antrą kartą – režisierė statė šią operą Didžiojoje Britanijoje, „Opera North“.

„Tai nepaprasto lyriškumo, intymumo ir emocinės gelmės literatūros šedevras. Kai kūrinį pažįsti labai gerai, atsiranda kūrybinė laisvė ir nebijai priimti drąsių sprendimų. Naujam pastatymui man svarbu buvo rasti laikmetį, kad „Oneginas“ galėtų skambėti aktualiai ir moderniai“, – pasakoja D. Ibelhauptaitė.
Puškino romano „Eugenijus Oneginas“ veiksmas, patekęs į bohemiečių rankas, iš XIX a. pradžios persikels į praėjusio amžiaus pabaigą – 1970-ųjų metų sovietinių laikų Rusijos provinciją ir 1980-ųjų metų Niujorko modernų pasaulį. Neišskiriama bohemiečių kūrybinė komanda – kartu su D. Ibelhauptaite ir G. Rinkevičiumi dirbantys kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius, britų scenografas Dick Bird ir šviesų dailininkas Peter Mumford – kurs autentišką, detalų tų laikų pasaulį.

„Sieksime sukurti kinematografiškai interpretuotą pastatymą, kuris turėtų priminti gerą veiksmo filmą. Juk „Oneginas“ – ne tik neišsipildžiusios meilės istorija, bet ir visuomenės normų išprovokuotos dvikovos laukas, čia labai aštriai skamba mūsų laikams aktuali dvasinės ir fizinės emigracijos tema“, – sako režisierė.

Visi keturių pagrindinių vaidmenų atlikėjai grįžta iš garsių Vakarų Europos teatrų. Laimonas Pautienius, Diuseldorfo operos vedantysis baritonas, atliks Onegino vaidmenį, kurį sėkmingai suvaidino pernai Vokietijoje, Asmik Grigorian grįžta iš Berlyno „Komische Opera“ teatro, kur atlieka pagrindinį vaidmenį A. Dvaržako operoje „Rusalka“. Edgaras Montvidas šiuo metu atlieka Lenskio vaidmenį operoje „Eugenijus Oneginas“ Norvegijos nacionaliniame operos teatre, Liora Grodnikaitė ruošia Olgos partiją Londone.

„Vis rečiau pasitaiko galimybė rasti laiką, kai mūsų solistai yra laisvi vienu metu. Jų kūrybiniai grafikai suplanuoti du metus į priekį, todėl išvysti visus „Onegine“ bus tikrai didelė dovana”, – sako D. Ibelhauptaitė.

Režisierė labai džiaugėsi ir tuo, kad statant „Oneginą“ prie jaunosios solistų kartos pirmąkart prisijungs ryškiausios lietuvių operos primadonos – Irena Milkevičiūtė ir Sigutė Stonytė.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pavasaris bohemiečiams bus kūrybiškai intensyvus ne tik dėl P. Čaikovskio operos premjeros. Balandžio 15–17 d. bohemiečiai ruošiasi į sceną grąžinti V. A. Mocarto operą „Užburtoji fleita“, kuri Lietuvos publikai buvo pristatyta prieš trejus metus. Šį kartą „Užburtoji fleita“ pateiks daug siurprizų – Nakties karalienės vaidmenį, reikalaujantį itin aukšto vokalinio pilotažo, atliks Joana Gedmintaitė, o Paminos vaidmenį ruošia Londono karališkąją muzikos akademiją baigusi Lauryna Bendžiūnaitė.

D. Ibelhauptaitė pasakoja, kad šis spektaklis priklausys jauniesiems bohemiečių komandos nariams. Pastatymą atnaujins režisierius Gediminas Šeduikis, kuris jau trejus metus dirba D. Ibelhauptaitės asistentu, o balandžio 17 d. G. Rinkevičius dirigento pultą užleis savo mokiniui Ričardui Sumilai, kuris šiuo metu yra Vienos muzikos ir meno universiteto aspirantas.

Gegužės 20 d. LVSO ir bohemiečių sezoną užbaigs teatralizuotas koncertinis čekų kompozitoriaus L. Janačeko operos „Katia Kabanova“ atlikimas.

„Tai mūsų nauja idėja, kurią pavadinome „Opera gurmanams“. Stengsimės bent vieną kartą per metus Lietuvos publikai pristatyti niekada šalyje negirdėtas ir nestatytas operas, kurios bus minimaliai teatralizuotos“, – sakė D. Ibelhauptaitė.

Laikas.lt
Nuotr.Simono Švitros

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top