Now Reading
Seksas sporte (ne)ribojamas?

Seksas sporte (ne)ribojamas?

Seksas sporte (ne)ribojamas?

Kodėl sportininkai ir jų treneriai mano, kad prieš varžybas jokiais būdais negalima mylėtis? Atrodytų, nepaprastai naudinga, kai naktį ne vienas lovoje praleidęs sportininkas pagaliau atsipalaidavęs užmiega. Nejau nepakaktų „atsilaikyti“ tik prieš svaigalus?

„Abstinencijos“ šaknys

Senovės Romoje ir Senovės Graikijoje susilaikymas prieš varžybas buvo įprasta tų laikų praktika. Liverpulio Johno Mooreso universito sporto ir pratimų taikomojo mokslo profesorius Gregas Whyte teigia, kad šių civilizacijų laikais seksualinis aktyvumas priskirtas prie blogybių, išsunkiančių energiją, mažinančių testosteroną ir vyrišką agresiją.

Graikijos filosofas Platonas pirmąkart paminėjo šią problemą aprašydamas olimpinį čempioną Ikajų iš Tarento, esą atletas 84-ajai Olimpiadai, vykusiai 444 m. pr. Kr., ruošėsi valgydamas daug šernienos, sūrio ir ožkienos, bet susilaikė nuo seksualinių santykių, idant tai nesumažintų jo jėgos.

Tačiau kaip teigia „Newsweek“, vyrai ir toliau mylėjosi. Neapsikentęs po tokių nuotykių esą vangiai kovojančių atletų, Gajus Plinijus Vyresnysis 77 metais paskelbė, kad prieš varžybas seksu užsiimančius dalyvius gali užvaldyti nepagrįstos abejonės, apatinėje kūno dalyje jaustis diskomfortas, depresija ir susilpnėjęs įžvalgumas. Nuo tol šios mintys sportininkus vertė šimtmečiais susimąstyti apie galimas pasėkmes.

Mitai, verčiantys susilaikyti

  • Būsiu išsekęs dar prieš varžybas.  Vargu, ar tai pasitvirtintų, kadangi lytinių santykių metu vidutiniškai prarandama 25-50 kalorijų, tiek pat, kiek žmogus sudegina du aukštus lipdamas laiptais. 
  • Būsiu išsiblaškęs. Jei turite gyvenimo draugę, naktį kaip ir po kiekvienų varžybų ar treniruočių su ja suartėsite. Ir jei esate „varžybų planuotojas“, po šios „pertraukėlės“ tiesiog permąstysite rytojaus „taktiką“. Tikėtina, kad kitą dieną jausitės dar labiau pailsėję ir atgavę jėgas. 
  • Nesugebėsiu užmigti. Tiesą sakant į „Ramybės karalystę“ nugrimsite dar greičiau ir miegosite giliau, kadangi jūsų organizmas patiriamo orgazmo metu bus pamalonintas „cheminiu kokteiliu“. Ir vyrams, ir moterims po lytinių santykių atslūgsta įtampa ir užvaldo atsipalaidavimas. Paprasčiau tariant, seksas pagerina kūno savijautą.

Ledai pralaužti

Visgi vėlesni tyrinėjimai parodė, kad prieš varžybas patirtas orgazmas padeda, ypač moterims – tuomet kovodamos jos patiria euforiją ir džiugesį. Juk svarbiausia – palaikyti reikiamą skysčių kiekį organizme ir pakankamai išsimiegoti.

„Nakties praleidimas su moterimi profesionaliam beisbolo žaidėjui nėra žalingas, – teigė buvęs „New York Yankees“ ir „New York Mets“ komandų vedlys Casey Stengelis, juokaudamas. – Priešingu atveju taip ir lieki sukaustytas visą naktį, nežinodamas, ką reikęs atsakyti, jei moteris pagaliau žengs pirmąjį žingsnį“.

„Lytiniai santykiai prieš bėgimo rungtis iš esmės padidina tikimybę, kad atletai pasirodys gerai, – teigia maratono ir triatlono varžybose dalyvaujanti Amerikos sporto medicinos koledžo atstovė mokslų daktarė Pamela Peeke, pridurdama. – Tai asmeninis sportininko apsisprendimas. Kiekvienas jų turi priešvaržybinius ritualus ir įsitikinimus, ir jei seksas yra vienas iš „užvedėjų“, kodėl gi ne“.

Pavyzdžiui, dalis sportininkų dėvi „laimę nešančius“ apatinius rūbus, varžybų rytą valgo ypatingą maistą, arba sportinę aprangą velkasi pagal tam tikrą drabužių seką.

Neformaliai apklausus 2000-čius Londono maratono bėgikų paaiškėjo, kad naktį iki varžybų turėję lytinių santykių dalyviai pasirodė geriau nei susilaikę, ir visai ne todėl, kad pirmieji galėjo būti geriau fiziškai pasirengę.

Kanados McGillio universiteto sporto medicinos specialisto Iano Shrierio teigimu, didžiausia yda yra tai, kad sportininkai apie seksą galvoja kaip apie dar vieną varginantį pratimą, tačiau esą moksliškai įrodyta, jog mylėjimasis nėra labai reiklus pratimas.

Atletams – palaima

Makšties stimuliavimo metu išsiskiria didelis kiekis skausmą blokuojančios neuropeptido medžiagos, kuri yra veiksminga dar dieną po išsiskyrimo. Ši cheminė medžiaga, P.Peekės teigimu, sumažina bendrą raumenų įtampą, kurią sportininkas gali patirti, ir taip leidžia jam intensyviau užsiimti fizine veikla.

Dauguma sportininkų sutinka, kad geriausias būdas laimėti – „turiningos“ treniruotės, ir kiekvienas stengiasi ruoštis pagal savo „taktiką“. Juk yra daug kitų suartėjimo su partneriu būdų, pavyzdžiui pabėgiojimas dviese.

Gadytojas terapeutas iš Izraelio Aleksandras Olšaneckis prieš 1996 metais vykusias Vasaros olimpines žaidynes Atlantoje paskelbė: „Tikime, kad po orgazmo sporto varžybų išvakarėse moterys parodo geresnius rezultatus, ypač bėgikės ir šuolininkės į aukštį“. Štai 1993 metais viename interviu Lynn Jennings teigė, kad pergalę galėjo lemti varžybų išvakarėse su vyrų praleista naktis.

Vyrams, kurie linkę susilaikyti, legendinis mylių bėgikas amerikietis Steve Scottas aiškina, kad seksas yra svarbi atsipalaidavimo technika: „Aš visada tikėdavausi pasimylėti pagrindinių varžybų išvakarėse. Įvyks tai ar ne – kontroliuoti nesistengiau“.

Boksininkams – nuovargis?

Lovos su žmona keletui mėnesių išsižadėtų nebent legendinis boksininkas Rockis Marciano, kuris ringe kovėsi 1952 – 1956 metais, laimėjo visas dvikovas ir pasitraukė nenugalėtas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Dar ir šiais laikais nuo lytinių santykių prieš varžybas susilaiko boksininkai, tokie kaip Oscaras De La Hoya ir Manny Pacquiao. Manyta, kad po ejakuliacijos sportininko organizme sumažėja testosterono – hormono, didinančio vyro seksualinį potraukį ir agresiją. Treneriai ir šios „stovyklos“ šalininkai pasakys, kad vyrai po kiekvienų lytinių santykių praranda didžiąją energijos dalį ir troškimą kovoti, o tai nepaprastai svarbu bokse.

I. Shrierio tikinimu, seksas prieš varžybas neturi jokios įtakos vyro jėgai, energingumui, pusiausvyrai, ištvermingumui, šoniniam judėjimui ar reakcijos laikui.

Kitas pavyzdys – legendinis 20-ojo amžiaus boksininkas Muhammadas Ali, teigė du mėnesius prieš didžiąją kovą praleidęs be sekso ir tvirtino, kad tai jį pavertė nenugalimu ringe.

JAV kabelinės televizijos laidoje „Sport Science“ atliktas boksininkų poros tyrimas parodė, kad testosterono lygis abiejų lyčių atstovų organizme buvo beveik trečdaliu didesnis po seksualinių santykių nei nuo jų susilaikius.

„Raiščiai“ komandoms

Ši „abstinencijos“ mintis prieš didžiąsias žaidynes netruko įsivyrauti ir kitose sporto šakose. Mike Ditka, buvęs amerikietiškojo futbolo komandos „Chicago Bears” treneris, prieš paskutiniąsias 1986 metų „Super Bowl“ čempionato varžybas žaidėjams nurodė: „Žaisite šį susitikimą tik vieną kartą. Jei žmonos ir draugės negali palaukti, patarkite nueiti į šaltą dušą“. Po šių varžybų prieš „New England Patriots“komandą „Lokiai“ pirmą kartą tapo šio čempionato nugalėtojais.

1994 m. Vokietijos futbolo komandai „paburkuoti“ prieš rungtynes buvo uždraudęs ir tuometinis vadybininkas Bertis Vogtsas.

Pasaulio čempionato metu futbolo treneris Fabio Capello apribojo žaidėjų „sueigą“ su žmonomis ir draugėmis iki vienos dienos po kiekvienų varžybų.

Laikas.lt
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top