Now Reading
Gyčio Ivanausko premjera „Paukščiai“ – nuo „gulbės“ iki „kalakuto“

Gyčio Ivanausko premjera „Paukščiai“ – nuo „gulbės“ iki „kalakuto“

Gyčio Ivanausko premjera „Paukščiai“ – nuo „gulbės“ iki „kalakuto“

Gyčio Ivanausko teatras pristato naują projektą „Paukščiai“ – šiuolaikinio baleto motyvais paremtą kamerinį šokio spektaklį.

Kovo 12-13 d. vyksianti premjera – tai dinamiškas nedidelių istorijų pasakojimas apie vienaip besielgiančius žmones-paukščius, staiga pereinantis į kitą „seriją“, kurioje rodoma jau kita bendruomenė. „Scenoje matysime ir paskutines dienas leidžiančio „kalakuto“ istoriją, ir dviejų „gulbių“ gyvenimą, kuriame jos viena be kitos negali gyventi. Man tai – jautru.“, – apie naują savo spektaklį kalba režisierius Gytis Ivanauskas.

Bėgimas, nuolatinė rutina G. Ivanauskui tapo tarsi prie kojų pririštas akmuo, kuris niekaip neleidžia atsiplėšti nuo žemės. Režisierius ir choreografas ilgesingai kalba apie paukščius – jam tai laisvės ir neaprėpiamybės simbolis, kuriuo spektaklyje stengiamasi parodyti žmonių jausmus. „Tikriausiai esu pasiilgęs grožio scenoje, ramių, šiltų jausmų. Gražu žiūrėti į paukščius, kuriems atrodo niekas nerūpi, tik skrydis. Norisi pabandyti sukurti iliuziją „kas būtų, jei būtų“, jei žmonės galėtų lygiai taip lengvai į viską žvelgti – kokie jausmai ir emocijos užplūsta juos tuomet?“, – mintimis dalijasi spektaklio idėjos autorius.

Šokio spektakliui dizaineris Tomas Bagackas sukūrė modernius kostiumus, kurie vizualiai atitinka stereotipines paukščių išorės asociacijas: plunksnų trapumą, įvairiaspalves spalvų gamas, laisvės pojūtį. „Kostiumų „pamatas“ – žmogaus odos pavertimas į paukščio odą. Iš kurių išnirs pavieniai, paukščius simbolizuojantys, jaukūs ir įspūdingi kostiumai“, – susižavėjimo neslepia spektaklio režisierius.

Spektaklio choreografija statoma pagal didžiųjų klasikų Vivaldi, Šuberto, Haydno muziką, tačiau mėgstantis stebinti G. Ivanauskas ir čia nepraleidžia progos – premjerose skambės visai ne klasikiniai kūriniai. Tikrąją spektaklio „Paukščiai“ atmosferą padės atskleisti Gedimino Gelgoto kurta muzika, kurią premjerose gyvai atliks jo vadovaujamas Naujų Idėjų Kamerinis Orkestras (NIKO). Tai bus minimalistiniai, „erdviniai“ kūriniai, kur vėlgi svarbiausia yra jausmas, o ne išraiška.

Projektas nors ir pristatomas, kaip šiuolaikinio baleto motyvais paremtas kamerinis šokio spektaklis, tačiau tai tikrai ne klasikinio baleto kūrinys. „Vartodamas žodį „baletas“ aš noriu pabrėžti šokio judesio lengvumą ir trapumą, o ne atkartoti klasikinio šokio stilistiką. Vienaip ar kitaip, aš esu ištikimas savajai estetikai“, – sako Gytis Ivanauskas. Režisierius tikina, kad „Paukščiai“ savo stiliumi, šokio ir judesio gausa bus iškirtinis spektaklis Gyčio Ivanausko teatro repertuare.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Šį kartą noriu, kad žiūrovas neįsivaizduotų, kur ateina, noriu, kad jis pasinertų į mano ir šokėjų kuriamą atmosferą ir joje pabūtų, kad drauge išgyventų visą jausmų amplitudę“, – teigė Gytis Ivanauskas.

Spektaklyje vaidmenis atlieka šokio meistrai: Gytis Ivanauskas, Naglis Bierancas, Irina Nazarenko, Simona Paciukonytė. Spektaklio premjera 2011 m. kovo mėn. 12, 13d., balandžio 21d. 19val. Menų spaustuvėje, Vilniuje. Balandžio 15d. 18 ir 20val. VKDT, Ilgojoje salėje, Kaune. Bilietus galima įsigyti bilietai.lt kasose. Kitos premjeros datos bus skelbiamos internetiniame G.I.T puslpapyje.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top