Now Reading
Neįtikėtinos sniego ir snaigių paslaptys (Video)

Neįtikėtinos sniego ir snaigių paslaptys (Video)

Neįtikėtinos sniego ir snaigių paslaptys (Video)

Kalendorinis pavasaris jau prasidėjo, tačiau žemę vis dar nuklojusi balto sniego pluta. Šis paslaptingas gamtos stebuklas visus vėl pradžiugins metų pabaigoje. Ar kada susimąstėte apie šių atmosferos kritulių nepaprastumą ir žavesį?

Žiemą žemę nukloja septilijonas (1.000.000.000.000.000.000.000.000) baltų snaigių, kurių kiekviena susiformuoja iš milijono mažų lašelių. Žmonėms sniegas padeda ne tik atsipalaiduoti ar pasilinksminti, bet ir siekti netradicinių užmojų.

Snaigių įvairovė

Snaigės sužavėjo daug žymių mokslininkų ir filosofų, tarp kurių Renė Dekartas (tyrinėjimai – nuotraukoje kairėje), Johanesas Kepleris, Friedrichas Martensas ir Robertas Huko. 

 Žmogus, visą savo gyvenimą paskyręs snaigių įvairovei ir grožiui – amerikietis Wilsonas Alwynas „Snowflake“ Bentley (1865 – 1931 m.).

„Snaigės vyras“ sugebėjo nufotografuoti 5 tūkstančius dar nespėjusių ištirpti snaigių (nuotraukoje aukščiau) ir gavo tarptautinį pripažinimą už XIX amžiaus novatorišką darbą mikrofotografijos srityse. „Mažų stebuklų grožis“ spėtas įamžinti ir žurnaluose, knygose, straipsniuose. 

Kalifornijos technologijos instituto JAV profesorius Kennethas G. Libbrechtas užtikrina, kad pasaulyje nėra dviejų vienodų snaigių, jų forma skiriasi ir nuo regiono.


Juokingi terminai

Už slidininkus ir snieglentininkus apie skirtingus sniego tipus niekas geriau nepapasakotų. Praėjusio amžiaus pradžioje buvo sukurta „skirtingų“ sniego rūšių terminologija. 

 Žiemos sporto entuziastai pasistengė iš peties – dalis sąvokų skamba išties linksmai:

  • „pow pow“ – tai neseniai iškritęs, birus, minkštas sniegas su daugybe „pūkelių“;
  •  
  • „šampaninis sniegas (milteliai)“ – netinkamas Sniego senio statyboms, tačiau palaima slidininkams;
  •  
  • „bulvių košė“ – jau pasenęs, susigulėjęs ir sunkus sniegas, visai netinkantis laisvalaikiui su slidėmis.
  •  
  • kitos sniego rūšys – „žiediniai kopūstai“, „lipnus sniegas“, „dulkės ant plutos“…

 Didžiausia snaigė pasaulyje

Snaigės sudarytos iš taisyklingų ledo kristalų (plokštelių, stulpelių, žvaigždučių) arba kristalų aglomeratų (ežių, sąsagų). Dauguma snaigių mažesnės nei 1 mm, tačiau gali būti iki kelių milimetrų dydžio. Sukibusios snaigės sudaro taip vadinamus sniego dribsnius.

Vidutinėje snaigėje yra apie 180 milijardų vandens molekulių. Vandens kiekį snaigėje lemia įvairūs veiksniai – temperatūra, kristalinė struktūra, vėjo greitis ir t.t.

 Gineso rekordų knygoje didžiausios snaigės nuotraukos nėra, tačiau skelbiama, kad milžiniška snaigė 1887 metų sausio 27 dieną buvo rasta Fort Keoghe, Montanos valstijoje (JAV) – 38,1 cm pločio ir 20,32 cm storio.

Sniego spalvos

Daugelis mano, kad sniegas yra baltas arba melsvas, tačiau jo „spalvų“ įvairovė didžiulė – nuo geltono ir oranžinio iki žalio ir net purpurinio. Iš tikrųjų sniegas bespalvis. 

JAV Nacionalinis sniego ir ledo duomenų centras nurodo, kad dėl sudėtingos sniego kristalų struktūros ir daugybės skirtingų paviršių nuo jo gerai atsispindi šviesa, kuri ir suteikia sniegui baltumą.

2007 metais specialiosioms tarnyboms teko raminti Rusijos Vakarų Sibiro gyventojus. Priežastis – šioje šalies dalyje iškritęs geltonas, oranžinis ir žalias sniegas. Pranešta, kad jis nekenksmingas ir nėra toksiškas.



 

2010 metais pietų Rusijos Krasnodaro mieste iškrito rausvas sniegas. Panašiai nutiko ir Saulėtoje Roanokėje (Virdžinijos valstija, JAV).



 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Poliariniuose ir alpių regionuose „veši“ dažnai sniegu „užklojami“ dumbliai. Šie maži fotosintetiniai organizmai sniegą gali nudažyti įvairiausiomis spalvomis – geltona, raudona, oranžine, ruda, žalia. Žinoma, taip sniegas nusimargina tik pasiekęs žemę.

 Krintančio rausvo, rudo, oranžinio ar raudono sniego priežastis – ore tvyrančios dulkės, teršalai arba vėjo nešiojamas smėlis.

Kalnai sniego – per parą

Dažniausiai sninga esant šiltesniam orui ir šiltesnio klimato teritorijose, o ne atšiauriose dykynėse. Didžiausias kiekis sniego JAV iškrito 1921 metais Sidabriniame Ežere (Silver Lake), Kolorade – net 193 cm. Dar vienas rekordas užregistruotas kitame šios valstijos mieste Džordžtaune – 1913 m. gruodį čia iškrito 160 cm sniego. 

Pietų Korėjos Gangvono provinciją vasario viduryje užklupo „Sniego bomba“. Per vieną dieną iškrito 80 cm sniego. Šioje šalyje tai šimtmečio rekordas, sukėlęs chaosą ir griovęs namus.


Gigantiška skulptūra 

600 skulptorių iš 40 šalių 2007 metais vykusiam Tarptautiniam ledo ir sniego skulptūrų festivaliui Harbine sukūrė didžiausią sniego šedevrą – stulbinančią 199,95 m ilgio ir 35,05 m aukščio skulptūrą „Romantiški jausmai“ (Romantic Feelings). Čia iškilo Rusijos cerkvės, Prancūzijos katedros, Kinijos rūmai ir ledinis Akropolis. 


 

Nuo 1963 m. organizuojama šventė papuošia Heilongjiango provinciją, vieną atšiauriausių Kinijos teritorijų.


Nerijus Drochneris

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top