Now Reading
Kasdienybė be cenzūros – šokiruojančios fotografijos (Foto, video)

Kasdienybė be cenzūros – šokiruojančios fotografijos (Foto, video)

Kasdienybė be cenzūros – šokiruojančios fotografijos (Foto

Nuotrauka galingesnė už ginklą. Tai, kas gali būti aprašyta tūkstančiais žodžių, kitame pasaulio krašte gyvenančių žmonių taip nesukrės kaip vaizdai, teikiantys vilties ar keliantys siaubą ir nepasitenkinimą.

Redakcija įspėja, kad dalis nuotraukų galerijoje esančių nuotraukų gali šokiruoti, paveikti psichologiškai bei turėti neigiamos įtakos nepilnamečiams.

Kosovo nelaisvėje 

Jau 3 kartus „Pulicerio premiją“ (The Pulitzer Prizes) pelniusi „Washington Post“ fotografė Carol Guzy įamžino mažą berniuką Agilą Shalą, pabėgėlį iš Kosovo. Jo sesės dar laukia savo eilės už tvoros, o jis jau beveik laisvėje. Už tvoros liko ir dvimečio 4-rių metų brolis Bekiras Shala – per didelis, kad butų prakištas per siaurą plyšį. 

1999 metų pavasarį etninius albanus iš Kosovo stūmė Jugoslavų įvestos serbų pajėgos. Jungtinės Tautos paskaičiavo, kad per karą apie 640 tūkstančių albanų paliko Kosovą. Vasarą buvo pasiekta taikos sutartis. Jugoslavijos provincijos valdymą iki 2006 metų perėmė NATO taikos palaikymo pajėgos, tačiau į gimtąsias vietas sugrįžę pabėgėliai rado sudegintus namus, nužudytus artimuosius.

Iš viso šios fotografės sąskaitoje – 9 apdovanojimai.

Valgyt…

„Pulicerio premija“ kartais gali kainuoti gyvybę. 1994 m. Kevinas Carteris pasaulį pravirkdė bado Sudane realybe. Nuotraukoje jis įamžino vaiką, besistengiantį pasiekti vos už kilometro esančią Jungtinių Tautų Maisto stovyklą. 

Valgyti nori ir grifas, besitikintis, kad vaikas čia ir mirs. Niekas taip ir nesužinojo, ar mažylis išgyveno. Likimo valiai jį palikęs fotografas stengėsi kuo greičiau pristatyti siaubą keliančią nuotrauką. Po trijų mėnesių dėl depresijos K.Carteris nusižudė.

Haičio tragedija

„Miami Herald“ fotografas Patrickas Farrellas 2008 metais juodai-baltai įamžino Haityje praūžusios atogrąžų audros paliktą skausmą. 

49-rių metų vyrui tais metais teko būtų liudininku net 4-ių audrų, nusinešusių daugiau nei 800 gyvybių ir be pastogės palikusių per milijoną gyventojų. Jo darbas įvertintas „Pulicerio premija“.

Vaiko paguoda

Naujienų agentūros „Associated Press“ fotografas Jean-Marcas Bouju 2003 m. už nufotografuotą sūnų guodžiantį kalinį su maišu ant galvos Najafo belaisvių centre užsitarnavo „World Press Photo of the Year Award“ apdovanojimą. 

 1995 m. ir 1999 m. jis taip pat pelnė „Pulicerio premiją“.

Liūtaširdis

Fotožurnalistė Deanne Fitzmaurice 2005 m. už nuotraukų esę „Operuojant Liūtaširdį“ (Operation Lion Heart). Vos 9-metis irakietis Saleh Khalafas eidamas iš mokyklos su vyresniuoju brolių pamatė blizgantį daiktą. Vyresnėlis Dia nuo sprogimo žuvo. Sužeisto jaunėlio gyvybės ir mirties klausimą sprendė Oaklando (JAV) medikai. 

 Vaiko drąsa ir nenoras mirti davė jam pravardę: Saleh Khalaf „Liūtaširdis“. „San Francisco Chronicle“ D. Fitzmaurice kartu su Mereditha May įamžino vilties kupiną penkių dalių istoriją. Dabar berniukas su mama Hadia ir tėvu Raheemu bei dar keturiomis jų atžalomis gyvena šiame Kalifornijos mieste.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Bėgimas nuo gaisro

1975 m. „Boston Herald“ fotografas Stanley J. Formanas ne tik įamžino tragediją Marlborougho gatvėje, bet ir privertė pasaulį apsispręsti dėl griežtesnių pastatų priešgaisrinės saugos reikalavimų. 

 Jauna moteris Diana Bryant mirė vietoje, mergaitė Tiare Jones išgyveno. Didvyriškoms gaisrininko pastangoms jas išgelbėti pritrūko vos keleto sekundžių. Už nuotrauką fotografas įvertintas „Pulicerio premija“.

Viena mūšyje

„Associated Press“ fotografas Odedas Balilty tapo pirmuoju izraelitu, pelniusiu „Pulicerio premiją“. Pagrindinė nuotraukos herojė – Yneta Nili, Amona gyvenvietės kolonistė, bandžiusi sukliudyti Izraelio valdžios bandymams iškeldinti naujakurius iš jų teritorijos Vakarų krante. 

Pasak herojės, tikrovėje nebuvo taip gražu – policija ją sumušė: „Nuotraukoje aš – viena prieš visus, bet tai tik iliuzija, tarp visų likusių stovi vienas žmogus – premjeras Ehudas Olmertas, bet už manęs yra Dievas ir Izraelio tauta“.


 

Nerijus Drochneris
Nuotraukos: washingtonpost.com, miamiherald.com, pdnonline.com, bbc.co.uk ir kt.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top