Now Reading
Būsimos mamoms – automobilių statymo vietos prie įėjimų?

Būsimos mamoms – automobilių statymo vietos prie įėjimų?

Būsimos mamoms – automobilių statymo vietos prie įėjimų?

Ar statydami automobilį kaskart pasirūpinate, kad liktų pakankamai vietos įlipti (išlipti) greta automobilį pasistačiusiai nėščiai vairuotojai?Veikiausiai, ne.

O tuo tarpu daugybė vairuojančių besilaukiančių moterų patiria keblumų ir žeminančių situacijų, kai sausakimšose aikštelėse tiesiog netelpa įlipti (išlipti) į savo automobilį, arba joms tenka nešti sunkius krepšius į tolimiausią judrios prekybos centro aikštelės kraštą.

Lietuvoje automobilių aikštelėse nėra specialių vietų, rezervuotų nėščiosioms vairuotojoms ir joks teisės aktas nenustato pareigos įrengti nėščiųjų automobiliams statyti skirtas vietas prie viešųjų pastatų: sveikatos priežiūros įstaigų, „Sodros” teritorinių skyrių, prekybos ir pramogų centrų bei kt. Kai kuriose užsienio šalyse didžiųjų prekybos centrų automobilių stovėjimo aikštelėse dalis vietų yra pažymėtos specialiais ženklais, kitose „pagal nutylėjimą” nėščiosioms ir su mažamečiais vaikais atvažiavusiems tėvams leidžiama pasistatyti automobilius neįgaliesiems skirtose vietose.

„Mano žiniomis, iniciatyvų įrengti nėščiųjų automobiliams skirtas statymo vietas Lietuvoje buvo ne viena įvairių institucijų lygmenyje, tačiau konkrečių realių sprendimų šiuo klausimu taip ir nebuvo priimta. Užpernai Susisiekimo ministerijoje sudaryta darbo grupė buvo linkusi nėščiųjų automobilių statymo problemas atiduoti į pilietinių iniciatyvų arba verslininkų rankas – patiems susikurti rekomendacinio pobūdžio ženklą, įsirengti vietas aikštelėse. Manau, kad negalima to užkrauti verslui – turi būti ir valstybės pozicija, jei deklaruojame, kad siekiame kurti motinystei ir šeimai palankią aplinką, gerinti ir pritaikyti infrastruktūrą”, – sako Seimo narė Agnė Zuokienė.

Parlamentarė A. Zuokienė pasiūlė keisti 1241 ATPK straipsnį ir sudaryti galimybę neįgaliesiems skirtose vietose leisti statyti automobilius ir kitiems asmenims, kuriems gali būti sunkiau įlipti ir išlipti iš automobilio, judėti bei saugiai jaustis – tai yra kūdikių besilaukiančioms moterims. Nei vienų, nei kitų interesai nebus pažeisti, nes pernai pasikeitė skiriamojo ženklo „Neįgalusis” naudojimo tvarka, ir neįgaliųjų, galinčių naudotis minėtomis vietomis, skaičius stipriai sumažėjo. Įrengtų stovėjimo vietų kiekis liko toks pats, tad leidus šiose atsilaisvinusiose vietose tranporto priemones statyti nėščiosioms, nenuskriaustume neįgaliųjų, o laimėtų visi: tiek būsimos mamos, tiek valstybė, kuriai neprireiks papildomų biudžeto lėšų atskirų vietų nėščiųjų automobiliams statyti įrengimui.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Neprireiktų ir specialių kurios nors institucijos išduodamų pažymėjimų ar lipdukų, nes įrodantis dokumentas, jog transporto priemonės vairuotoja yra nėščioji, galėtų būti sveikatos priežiūros įstaigos kiekvienai būsimai mamai išduodama nėščiosios kortelė (forma Nr. 113/a). Pakaktų, kad minėtąją kortelę nėščiosios turėtų su savimi ir reikalui esant policijos pareigūnui ją pateiktų.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top