Now Reading
Naujame bute – milžiniškos sąskaitos, o šilumos – vos 15 laipsnių

Naujame bute – milžiniškos sąskaitos, o šilumos – vos 15 laipsnių

Naujame bute – milžiniškos sąskaitos

Naujos statybos, tačiau neapgyvendintų daugiabučių geriau nesirinkti. Žiemą už šilumą galite sulaukti sąskaitos, kokią gauna trečią dešimtį perkopusio namo gyventojai. Tik jums teks dar ir pašalti – kaimynų juk neturite…

Taip nutiko ir Laikas.lt skaitytojui Jonui. Pirmiausia naujo daugiabučio gyventojas skundėsi, esą „Vilniaus energijai“ kiekvieną mėnesį moka beveik tiek pat, nors mėnesinė lauko temperatūra skirtingais žiemos tarpsniais žymiai skiriasi.

Teoriniai paskaičiavimai – melas

Gavę sąskaitas už šilumą dažnai varviname seilę sužinoję, kiek šaltąjį metų sezoną moka kokybiškų naujos statybos, mažiausiai šilumos suvartojančių, renovuotų ar individualią šildymo reguliavimo sistemą turinčių daugiabučių būstų savininkai. Pasirodo, kiekvieną žiemos mėnesį pateikiami Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos ir „Vilniaus energijos“ duomenys apie taupiausiai šilumą „įsisavinančius“ daugiabučius gali būti „iš piršto“ laužti. Realybėje galima sulaukti dvigubai ar net trigubai didesnių „skaičių“ litais. 

Į redakciją besikreipusio Jono įsigytas butas 2008 metų statybos name su individualiai reguliuojama šildymo sistema „Vilniaus energijos“ vertinamas kaip vienas iš taupiausių pastatų viename iš šiaurinių miegamųjų Vilniaus mikrorajonų. Pagal internete pateiktus bendrovės skaičiavimus, Jonas už savo 60,65 kv.m būstą sausį turėjo mokėti vos 101,04 Lt., už vasarį – 134,16 Lt. Ką pasakytumėte, jei gautoje „realioje“ sąskaitoje mokestis išaugtų iki 321,45 Lt. sausį ir 306,63 Lt. Vasarį?

„Vilniaus energijos“ 2-ojo klientų aptarnavimo centro klientų aptarnavimo vadybininkė Svetlana Perfilova patvirtino, kad minėtas butas yra naujesniame daugiabutyje, turinčiame vieną šilumos mazgą, ir suvartotos energijos skaičiavimais yra ekonomiškesnis.

Tuomet pasidomėjome, kiek už šildymą moka šalimais Jono stovinčiame keliais metais seniau statytame name gyvenantys asmenys. „Vilniaus energijos“ paskaičiavimais, už per pirmus šių metų mėnesius suteiktas paslaugas to namo gyventojų lauktų: sausį –113,94, vasarį – 140,46 Lt. O reali gauta sąskaita tikrai gyventojų nenuliūdino ir atitiko realius paskaičiavimus – 146,42 Lt. už sausį, 148,95 Lt. už vasarį. Taigi, kodėl mažiau šilumos suvartojančio daugiabučio gyventojas Jonas moka beveik 1,5 karto daugiau nei senesniojo savininkas? Yra kelios to priežastys.

Šiluma, kuri laužo kaulus

Kai „ne tokiame taupiame“ būste gyvenantis savininkas džiaugiasi apie 22 laipsnių šiluma, ekonomiškesnio būsto gyventojui Jonui tenka pasitenkinti žymiai mažesne temperatūra. Kai šilumos daviklis nustatytas ties 1 padala, būstas sušyla iki 13 laipsnių, kai ties 4 – vos iki 15 laipsnių. Taigi, kur šuo pakastas? Specialistės S. Perfilovos teigimu, labai svarbi būsto padėtis – kuriame aukšte jis yra, į kurią pasaulio pusę orientuotas, kiek turi išorinių sienų ir koks jų plotas. 

Jono butas „žiūri“ ne į šiaurę, bet į rytų pusę. Laikas.lt skaitytojui didžiausią nerimą kelia tai, jog paskutinius 2 mėnesius jis buvo užsukęs šildymą ir tuo metu bute temperatūra siekė vos 11 laipsnių, tad ir sąskaita esą turėjo būti gan maža, o to, žinoma, neatsitiko. Vienas kaimynystėje gyvenantis draugas esą iš viso yra užsukęs šildymą ir nesiskundžia temperatūra – bute 20-22 laipsniai, o sąskaitos esą nulinės.

Paklaustas, ar buto šilumos palaikymui įtakos turi žemiau ar aukščiau esantys negyvenami butai, o tokių Jono name – apie 50, centro vyr. vadybininkas–šilumininkas Artūras Malkevičius sutiko, kad tai taip pat labai atsiliepia šilumos suvartojimui.

Sąskaitose – neaiškumai

Kodėl individualią šildymo reguliavimo sistemą turinčių būstų savininkai gauna sąskaitas, apie kurias informacijos „Vilniaus energijos“ interneto svetainėje informacijos nėra ir jos kitokios, nei skirtos „įprastiems“ šilumos vartotojams kai nurodoma grafa „Šildymas“? 

Skaitytojas Jonas ne kartą skambino į „Vilniaus energiją“, kur jam buvo paaiškinta taip: „Aš moku už save, t.y., kiek bute sunaudojau šilumos, ir už viso namo panaudotą šilumą padalintą visiems vartotojams“, – teigia būsto savininkas. Pasak Jono, Vilniaus energijos puslapyje esantys šilumos apskaičiavimo būdai išties painūs, nes sąskaitose pateikiama ne bendra šildymo kaina, o sudėtinės šildymo dalys. Tad neaišku, ar moki už savo butą ar ir už kitus:

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Vilniaus energijos“ specialistės S.Perfilovos teigimu, dalis šildymo gyventojui apskaičiuojama pagal daviklio bute rodmenis, kita dalis – pagal bendrą buto plotą. Minėto neapgyvendinto daugiabučio savininkams šios dalys sudaro atitinkamai 70 proc. ir 30 proc., o viso apgyvendinto namo – 60 proc. ir 40 proc., tad proporcijos tame pačiame kvartale skiriasi, bet gyventojai apie tai neinformuoti.

Kada sulauks kaimynų – nežinia

Kada bus apgyvendinti Jono name esantys laisvi butai, dėl kurių šiuo metu „kenčia“ šalia jų įsikūrę kaimynai, neaišku. Neprisistačiusiam Laikas.lt žurnalistui statybų bendrovės atstovas nurodė, kad įmonė šiuo metu restruktūrizuojama, tad dėl naujo būsto pirkimo vertėtų kreiptis bent po 3 mėnesių. Kaip skelbia „Registrų centras“, šis statusas įmonei galioja nuo praėjusių metų gruodžio. 

Neapgyvendintus butus valdantis statybos rangovas patikino, kad visi mokesčiai už jų valdomus turto vienetus mokami įmonės – kaip ir numatyta įstatymais. Mokesčiai nėra perkeliami ant būstus įsigijusių asmenų pečių.

 „Vilniaus energijoje“ S.Perfilovos pasiteiravus, ar ne gyventojai moka už viso daugiabučio šilumos kaštus, bei paprašius pateikti informaciją apie tuščių būtų savininko – bendrovės – mokamus mokesčius, specialistė atsiklausė A. Malkevičiaus. Pastarasis nurodė, kad šilumos tiekėjas tokios informacijos skelbti negali.

Tad Jonui belieka laukti kaimynų ir dažniau imti varstyti „Vilniaus energijos“ duris.

Daugiau duomenų – žemiau galerijoje. 

Nerijus Drochneris 

Iliustracijose: UAB „Vilniaus energija“ informacija

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top