Now Reading
Dviratininkė Simona Krupeckaitė auklės „Kritinę masę“

Dviratininkė Simona Krupeckaitė auklės „Kritinę masę“

Dviratininkė Simona Krupeckaitė auklės „Kritinę masę“

Geriausios 2010 metų Lietuvos sportininkės ir socialinės kampanijos „Pirmoji taisyklė – saugumas!“ ambasadorės Simonos Krupeckaitės teigimu, dažnai pamirštame, jog dviratis yra transporto priemonė, kurios vairuotojui galioja tokios pačios taisyklės, kaip ir kitiems eismo dalyviams.

Penkiuose didžiausiuose miestuose vyksiančių „Kritinės masės“ renginių metu dviratininkai ir kiti eismo dalyviai bus informuojami apie saugumo keliuose reikalavimus, saugos priemonių įtaką eismo įvykio metu. Akcijų metu bus dalijami atšvaitai, kurių dėka dviratininkus ir pėsčiuosius tamsiu paros metu vairuotojai pamatys būdami už 150 metrų. 

Socialinę kampaniją organizuojančios Susisiekimo ministerijos vadovo ir projekto globėjo Eligijaus Masiulio teigimu, tai nebus „chaotiška“ akcija, o švietėjiška veikla, kuria siekiama informuoti kaip elgtis kelyje ir išvengti nelaimių.

  „Matydama dviratininkus miestų gatvėse, pastebiu, kad didelė dalis žmonių pro pirštus žiūri į tai, jog, važiuojant šia transporto priemone, būtina dėvėti šalmą (ne kaip grožio, o saugumo priemonę), o važiuojant naktį, turėti šviesą atspindinčią liemenę ar atšvaitą. Dažnai žmonės numoja ranka į tokius dalykus, tačiau juk jie yra skirti jų pačių saugumui. Keliauju po užsienio valstybes ir matau, kaip svetur dviratininkai tvarkingai laikosi kelių eismo taisyklių bei saugumo reikalavimų, norėčiau tai matyti ir Lietuvoje“, – ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje teigė S. Krupeckaitė.

Anot dviratininkės, dalyvaujant varžybose dviratininkai visada privalo laikytis aukščiausių saugumo reikalavimų – nesilaikant jų, organizatoriai neleistų startuoti. „Tačiau juk miestų gatvėse ir keliuose sąlygos yra daug pavojingesnės, nei dviračių treke“, – įsitikinusi kampanijos ambasadorė.

Dviratininkė prisipažino itin retai važinėjanti dviračių takais Panevėžyje, tačiau gyrė Vilniaus Neries pakrantėje ir Druskininkuose esančius takus. S. Krupeckaitės teigimu, dviračiais važinėjančius vaikus pirmiausia mokinti turėtų tėvai. Sportininkė priminė, kad dviratininkai turi važiuoti dešiniąja kelio puse, nevažiuoti „duetu“ vienas šalia kito.

E. Masiulio teigimu, statistika rodo, jog mūsų šalyje daugiau nei pusė eismo įvykių, kurių dalyviai yra dviratininkai, įvyksta dėl jų pačių neatsargumo.

„Atsižvelgdami į Lietuvoje esančią dviračių kultūros situaciją ir būtinybę informuoti visuomenę apie saugos priemonių naudojimo svarbą, nusprendėme organizuoti šį projektą. Tikiuosi, kad žmonės atsilieps į mūsų kvietimą pasirūpinti savo bei aplinkinių saugumu“, – teigė E. Masiulis.

„Kritinė Masė“ – tai visame pasaulyje paskutinį mėnesio penktadienį vykstanti akcija, kurioje žmonės su dviračiais ir savaeigiu transportu važinėjasi miestų gatvėmis. Pirmoji „Kritinė masė“ įvyko 1992 metais San Franciske (JAV), šiuo metu ji vyksta daugiau nei 300 pasaulio miestų. Lietuvoje ši akcija pirmą kartą buvo surengta 2005 metais Vilniuje. Didžiulio dėmesio dabar jau susilaukia ir Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Kėdainiuose, Šilutėje, Radviliškyje ir Alytuje.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kitą savaitę Lietuvoje startuosianti socialinė kampanija „Pirmoji taisyklė – saugumas!“ pakvies dviratininkus pasirūpinti savo ir aplinkinių saugumu gatvėse ir keliuose. Iki birželio pabaigos penkiuose šalies miestuose įvyks specialūs „Kritinės masės“ renginiai, kuriuose tikimasi sulaukti kelių tūkstančių dviračių entuziastų.

Renginiai balandžio 29 d. vyks Šiauliuose ir Panevėžyje, o Kaune ir Klaipėdoje – gegužės 27 dieną. Baigiamasis projekto „Pirmoji taisyklė – saugumas!“ renginys birželio 24-ąją įvyks sostinėje Vilniuje.

Visa informaciją apie kampaniją ir renginius rasite „Pirmoji taisyklė – saugumas!“

Nerijus Drochneris
Nuotrauka: lt.wikipedia.org

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top