Now Reading
Tabako pramonė: cigaretės su chemine dieta (Foto)

Tabako pramonė: cigaretės su chemine dieta (Foto)

Tabako pramonė: cigaretės su chemine dieta (Foto)

Didžiosios Britanijos ir JAV tabako kompanijos cigarečių gamyboje naudojo stiprias chemines medžiagas, kurios slopindavo rūkančiųjų apetitą. Taip cigaretėmis susigundė ir antsvorio problemų turintys žmonės.

Slaptieji tabako protokolai

JAV vykstančio teismo proceso metu paviešinti 1949-1999 metų vidiniai tabako bendrovių dokumentai atskleidė, kad panašių gudrybių buvo ėmęsi bent jau du cigarečių pramonės gigantai „Philip Morris“ ir „British American Tobacco“. 

Dar keturi didieji tabako gamintojai buvo tyrinėję galimą cheminių medžiagų poveikį. Tarp jų – amfetaminai ir diazoto oksidas, dar žinomas kaip juoko dujos. Nežinia, ar kada nors šios medžiagos tapo sudėtine parduodamų cigarečių dalimi, pagal „Belfast Telegraph“.

Laikraštis pažymi, kad cheminiai priedai buvo tik viena iš tabako pramonėje pastaruosius 50 metų taikytų strategijų, kuriomis siekta įtikintų žmones, kad rūkymas paverčia juos lieknesniais. Šių priedų buvimas paaiškina, kodėl šio žalingo ir kenksmingo įpročio atsisakę rūkaliai, dažnai priauga svorio. Tokius duomenis pateikė Šveicarijos mokslininkai „Europos visuomenės sveikatos žurnale“ (European Journal of Public Health).

Mokslininkai ragina vyriausybes sugriežtinti tabako gaminiuose naudojamų priedų taisykles, o tabako kompanijas – paviešinti dokumentus, susijusius su rinkodaros sprendimais, tabako gaminių pakuotėmis ir jų dizainu. Esą kompanijų slapto pobūdžio dokumentai yra pašalinti iš duomenų bazių tik tam, kad būtų išvengta galimo informacijos atskleidimo.

Pagirta tarp moterų

Tabako pramonės ekspertas profesorius Davidas Hammondas iš Vaterlo universiteto (Ontarijas, Kanada) teigė žinantis, kad 7-ame dešimtmetyje gamintojai tyrė galimą cigarečių poveikį kūno svorio mažinimui, taip į rūkančiųjų gretas pritraukdami moteris. Tačiau nėra žinoma, ar tokios apetitą slopinančios molekulės vis dar naudojamos kaip cigarečių priedai. Iki pat 20-ojo amžiaus pabaigos rūkė beveik vien tik vyrai. Moterims tai tapo įpročiu praėjusio amžiaus 5-ame ir 6-ame XX a. dešimtmetyje. 

Kanadoje atliktas 500 jaunų moterų tyrimas, kurio duomenis šį mėnesį išplatino „Tobacco Control“ skelbia, kad dailiosios lyties atstovės jaučia polinkį cigarečių pakuotėms, kurios įvardijamos „slim“ (plonas) ir „vogue“ (mada). Moterys tiki, kad rūkydamos šiuos gaminius jos sugebės kontroliuoti apetitą. Perkančios įprastas cigaretes tuo netiki.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Addiction“ apklausus 2 tūkstančius britų paaiškėjo, kad rūkantieji yra susidarę klaidingą nuomonę apie cigarečių keliamą žalą. Jie mano, kad ilgos ir plonos cigaretės, kurių pakuotės pažymėtos skirtingomis stiprumą nusakančiomis spalvomis, yra ne tokios žalingos.

Reklamos ėjimai

Dabar, kai cigarečių reklama uždrausta, ant podiumo su cigarete dantyse pasirodanti Kate Moss yra neįkainojama cigarečių pramonės vertybė. Australijoje parduodamų cigarečių pakuočių pavyzdžiu pasiruošusi sekti ir Didžioji Britanija. 

Šalies Tabako Gamintojų Asociacijos atstovas spaudai tokias valdžios priemones vertina skeptiškai. Esą tyrimai dėl galimo pakuočių suvienodinimo pramonininkų neįtikina. Jų naudojimas esą dar plačiau atvertų vartus kontrabandai, nes būtų lengviau klastoti cigarečių pakelius ir pardavinėti „klastotes“.

Nerijus Drochneris

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top