Now Reading
Ar bijantys humoro moka juokauti?

Ar bijantys humoro moka juokauti?

Ar bijantys humoro moka juokauti?

Yra žmonių, kurie nemoka juokauti, bet puikiai moka perprasti kitų juokus. Tačiau yra ir žmonių, kuriems juokas ir humoras yra visiškai skirtingi dalykai, mat pastarojo jie tiesiog nesupranta arba tiesiog bijo, kad tai gali būti nukreipta prieš juos.

Kaip teigia psichologai, egzistuoja tokia fobijos rūšis – gelotofobija – baimė, kad iš manęs pasijuoks. Tokiems žmonėms yra pavojinga bet kuri laisvalaikio vieta – parkai, kavinės… Nes kaskart išgirdęs juoką, jis pirmiausia pasijaus nesaugiai, spėdamas, kad tai gali būti nukreipta į jį. Tokie žmonės kenčia nuo nuolatinio nerimo – kaip nepasirodyti apgailėtinai ar juokingai. Kitaip tariant, jų džiaugsmo patyrimo laipsnis yra itin žemas, tačiau aukštas baimės ir gėdos. Save jis laiko kur kas mažiau sėkmingu ir šarmingu, nei jį supančius žmones.

Keletas JAV psichologijos profesorių iniciatyva buvo atliktas tyrimas, siekiant išsiaiškinti – ar tikrai gelotofobai neturi humoro jausmo. Tyrime dalyvavo trys grupės žmonių: pripažįstantys, jog neturi humoro jausmo, jį turintys ir gelotofobai. Paaiškėjo, jog pastarieji vis dėlto gali turėti kuo puikiausią humoro jausmą, tačiau kadangi humoras jiems vis dėlto atrodo kaip puolimas (nukreiptas siekiant iš jų pasišaipyti), todėl galiausiai jiems tampa nebejuokinga.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top