Now Reading
„L.A. Noire“: šviežio oro gūsis žaidimų rinkoje

„L.A. Noire“: šviežio oro gūsis žaidimų rinkoje

„L.A. Noire“: šviežio oro gūsis žaidimų rinkoje

Stilingo ir įtakingo kino žanro film noir elementai keliauja į kompiuterinius žaidimus – rinkoje sambrūzdį sukėlęs naujasis „L.A. Noire“ žaidėjams siūlo tapti detektyvais 1947-ųjų metų Los Andžele.

Pagrindinį veikėją čia įkūnijęs aktorius Aaronas Statonas („Reklamos vilkai“) filmuojasi toli gražu ne pirmą kartą, tačiau iki šiol jam nėra tekę stovėti net prieš 32 kameras.

Tikroviški veidai

Pristatant šį žaidimą, pirmiausiai pabrėžiama naujovė – revoliucingas veikėjų veidų pavaizdavimas. A.Statonas čia ne tik vaidina ir įgarsina herojų detektyvą Cole Phelpsą, bet ir suteikia jam kiekvieną savo žybtelėjimą akimis, galvos judesį ar raukšlelę veide – visa tai fiksuojančios 32 vaizdo kameros padeda pasiekti nepaprastai tikrovišką efektą, kuris iki šiol itin retas kompiuteriniuose žaidimuose.
Ši „L.A. Noire“ savybė nėra tik eilinis blizgutis, tai žaidimui būtinas elementas. Jo kūrėjas Brendanas McNamara pasistengė, kad žaidėjai praleistų mažiau laiko šaudydami ir daugiau – apklausinėdami žmones. „Šiame žaidime svarbu ne laiku paspausti reikiamą mygtuką, o daryti tai, ką mūsų smegenys daro jau milijonus metų – skaityti veidus“, – paaiškina jis.

Nepataikauja masėms

Septynerius metus kurtas žaidimas turi bendrybių su kitais ją sukūrusios kompanijos „Rockstar Games“ žaidimais „Grand Theft Auto“ serijoje bei „Red Dead Redemption“: tai didžiulis, atviras tyrinėjimams pasaulis, šiuo atveju – 8 kv. mylios 1947-ųjų Los Andželo, atkurto su istorikų pagalba. Tačiau yra ir esminis skirtumas – tai nėra šaudyklė, fantasy žaidimas vaidmenimis (RPG) ar kokio kito šioje industrijoje populiaraus žanro produktas. Vietoje mases traukiančio veiksmo ir susišaudymų, čia viskas sutelkta ties nusikaltimo tyrimu.

Tai drąsus žingsnis, turint omenyje, kad ši rinka išaugino šaudymams ir gaudymams alkanas minias, negraibstančias originalesnių žaidimų, tačiau kūrėjai tiki savo sėkme. Jų tikslinė auditorija yra ne tik šioje rinkoje dominuojantys jauni vyrai, bet ir žmonės, mėgstantys serialus apie nusikaltimų tyrimą, tokius kaip „CSI“: „Manau, jis turėtų patraukti labai plačią auditoriją, kuriai tokie dalykai pažįstami iš televizijos arba filmų, o ne iš interaktyvių pramogų“, – sakė „Rockstar“ produktų kūrimo viceprezidentas Jeronimo Barerra.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Mena detektyvų klasiką

Žaidimo scenarijus tvirtai laikosi film noir tradicijų. 1947-ųjų Los Andžele, II-ojo pasaulinio karo veteraną, tapusį policijos detektyvu, persekioja slogūs prisiminimai apie tai, ką jis padarė Okinavos mūšyje. Dabar jis tiria nusikaltimus, kurie remiasi tikrais įvykiais, tokiais kaip Juodosios Orchidėjos žmogžudystė. Laikmečio ir film noir žanro dvasia persmelkia visą žaidimą, nuo muzikos ir apšvietimo iki bylų, kuriose šmėžuoja šilkinės kojinės, raudoni lūpdažiai ir fatališkos moterys. Scenarijus buvo rašomas daugiau nei metus ir užima virš 2200 puslapių, kadangi kiekvieną bylą ištirti galima keliais skirtingais būdais.
„L.A. Noire“ sumanytojas tikisi, kad jo kūrinys išjudins sustabarėjusią žaidimų rinką. „Literatūroje detektyvai susilaukė sėkmės, taip pat ir filmuose. Mums kyla klausimas, kodėl to dar nenutiko kompiuteriniuose žaidimuose?“, – sakė B. McNamara.

Žaidimų kompiuterių „PS3“ ir „Xbox 360“ savininkams skirtas „L.A. Noire“ Europoje pasirodė gegužės 20 dieną. Lietuviai šį žaidimą įsigyti gali internetu – tinklapiuose „Amazon“, „Pixmania“, „eBay“ ir kituose. Didžiosios Britanijos „Amazon“ tinklapyje Amazon.co.uk išankstinio „L.A. Noire“ užsakymo kaina buvo 34 svarai sterlingai (135 Lt).

Parengė Martynas Gedvila

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top