Now Reading
Vilniuje šurmuliuoja Baltramiejaus mugė (Foto)

Vilniuje šurmuliuoja Baltramiejaus mugė (Foto)

Vilniuje šurmuliuoja Baltramiejaus mugė (Foto)

Istoriškai reikšmingoje Vilniaus miesto vietoje, Rotušės aikštėje, jau trečią kartą atgaivinama istorinė Baltramiejaus mugė, kurioje galima išvysti vėlyvųjų viduramžių ir renesanso epochos amatus bei menus – kelis šimtmečius Vilniuje veikusių amatininkų cechų tradicijas.

Mugę penktadienio vidurdienį pradėjo tradicinė amatininkų, meistrų bei pameistrių eisena. Nuo Aušros vartų su savo cechų vėliavomis amatininkai Vokiečių, Dominikonų, Šv. Jonų, Pilies ir Didžiąja gatvėmis žygiavo Rotušės aikštės link.

1495 m. Šv. Baltramiejaus dienos – rugpjūčio 24-osios dienos išvakarėse – Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras patvirtino pirmojo Vilniaus cecho statutą, suteikdamas auksakalių cechui valdovo privilegiją. Ta proga Vilniaus senamiesčio širdyje dvi dienas šurmuliuoja Šv. Baltramiejaus mugė. Šįkart svarbiausias šventės akcentas – puodžiaus amatas, nes prieš 430 m. buvo įsteigtas pirmasis Vilniaus puodžių cechas. Penktadienį ir šeštadienį vilniečiai ir miesto svečiai pirmiausia kviečiami į puodžiams paminėti skirtus renginius: lipdymo, žiedimo konkursus, dirbinių parodą, taip pat stebėti puodžių cecho statutų pristatymo.

Šventėje nepamiršti ir kiti amatai. Nuo ankstyvo penktadienio ryto Rotušės aikštėje įsikūrusiame amatininkų miestelyje praeivių akį traukia kalvių dirbiniai, čia pat lipdomos žvakės, siuvami viduramžiški bateliai. Taip pat netrūksta ir kitų amatų atstovų, kurie ne tik mielai dalinasi savo darbo paslaptimis, tačiau gali papasakoti ir ne vieną įdomią istoriją. Vienas gintaro apdirbėjas teigė, jog viduramžiais, vienuoliams monopolizavus rinką, už gintaro rinkimą paprastiems žmonėms grėsė kartuvės. Tiesa, Baltijos auksu vadinamas gintaras tada naudotas rožančiams gaminti. Juo taip pat buvo puošiami didikų indai. Papuošalams gintaras pradėtas naudoti tik naujausiais amžiais.

BALTRAMIEJAUS MUGĖS PROGRAMA

Rugpjūčio 26 d. penktadienis:

11.00 Amatininkų mugės pradžia.

12.00 Iškilminga amatininkų eisena su Vilniaus cechų amatininkų vėliavomis. Eisena vyks nuo Aušros vartų, Vokiečių, Dominikonų, Šv. Jonų, Pilies, Didžioji gatvėmis iki Rotušės aikštės.

13.00 Baltramiejaus mugės atidarymo ceremonija.

14.00 Lėlių teatro „Avilys“ spektaklis ,,Pagrandukas“. Scenarijaus autorius ir režisierius – Arūnas Pakulevičius. Vaidina – Rita Kiškūnaitė, Arūnas Pakulevičius.

15.00 Žonglierių pasirodymas, viduramžių žaidimai. Grupė „Vagabundus collective“ (Čekija).

16.00 Lipdymo konkursas.

17.00 Lėlių teatro „Avilys“ tradicinis anglų balaganinis spektaklis „Pančas ir Džudė“. Režisierius, dailininkas ir atlikėjas Arūnas Pakulevičius.

18.00 Angliški kontradansai. J. Playford (1623–1686/7) „Once I loved a maiden fair…“. Senojo šokio trupė ,,Festa Cortese“. Trupės vadovė Alina Žutautaitė. Šokių mokymas.

19.00 Muzikos grupė „Remdih“ (Čekija). XIII – XVI a. Europos viduramžių muzika.

20.00 Fakyrų pasirodymas. Grupė „Vagabundus collective“ (Čekija).

Rugpjūčio 27 d. šeštadienis:

11.00 Amatininkų mugės pradžia.

12.00 Žonglierių pasirodymas, viduramžių žaidimai. Grupė „Vagabundus collective“ (Čekija).

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

14.00 Vilniaus teatro “Lėlė“ spektaklis „Pasaka apie vėžliuką“ (Žanio Gryvos knygelės motyvais). Režisierius, dailininkas ir inscenizacijos autorius Algis Mikutis. Kompozitorius Alvydas Jegelevičius.

15.00 Žiedimo konkursas.

16.00 „Festa Cortese vaikai“ branlinė programa „Žirniai“. Trupės vadovė Alina Žutautaitė.

17.00 Bendras muzikos grupės Remdih (Čekija) ir senojo šokio trupės Festa Cortese (Lietuva) projektas „Prancūziški XVI a. branliai“.

18.00 Šlėktų muštynių inscenizacija.

19.00 Muzikos grupė „Remdih“ (Čekija). XIII – XVI a. Europos viduramžių muzika.

20.00 Fakyrų pasirodymas. Grupė „Vagabundus collective“ (Čekija).

Ieva Varkojytė
Nuotr. autorės
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top